跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110314&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15072958

多謝佢地為我地報導新聞, 但, 唔明點解喺香港去, 連自己基本物資(牙膏牙刷)都唔帶齊, 要同災民一齊去攞物資. 會唔會想同災民一齊設身地處地感受吓呢 ?

採訪手記:終有熱飯到肚 感動想哭

到日本採訪大地震昨踏入第三日,連日趕路及留守仙台市災區採訪,難捱已是意料中事,不能洗澡尚可忍受,一直只有乾糧落肚才真的叫人難受,至昨早終找到一間有熱食供應的餐廳,一啖熱飯送入口中之時,幾乎感動得掉下淚來。
前日晚上,記者原打算與一眾行家在地震避難所度宿一宵,但可能是電視台記者需要不斷做直播,一些愛安靜的日本人有怨言,向港記直言:「我們不歡迎你們……」一眾港記雖感無奈,仍明白災民心情,只好夤夜轉移陣地到一間醫院
的大堂「打地鋪」。由於救災的毛氈已全數派給災民,記者沒拿到,睡覺時冷得不住發抖。

放大圖片

宮城縣一名災民清理破落家園。路透社

放大圖片

仙台災民在一間學校門前輪水。法新社

多次被餘震弄醒放大圖片

王子俊(左)、姜偉康(右)

除了面對寒冷,三、四次餘震總是把已入睡的記者弄醒,其中一次比較強烈,除感到地板震動,還可清楚聽到建築物咯咯作響,幸而餘震持續一會兒就停下,毋須緊急疏散。
捱了一夜,翌日又面對新問題,就是出發時太「大安旨意」,沒帶牙膏牙刷,結果兩天沒刷牙,口臭得連自己也無法忍受,但要在市內買一把牙刷亦非易事,便利店大多關門,超市排長龍,到酒店討一包牙膏牙刷又被拒絕,無奈轉入橫街窄巷,竟意外找到一間客滿小酒店的餐廳有早餐供應,口臭的事一下子拋諸腦後,即進內點了一個 1000日元的日式早餐。
連日吃餅乾已失去胃口,這個有魚、有菜、有飯、有湯的早餐,只看一眼已叫人精神一振,入口時那暖和感覺觸動口腔每條神經,恍如山珍海錯。
在香港,凌晨 4時落街也不難找到熱騰騰的美食,但在災區,幸福並非必然。記者或只在災區逗留數天,想到災民不知何時才結束難捱的日子,心裏只能默默祝福他們。
經過半天採訪,記者終找到一間小酒店有房出租,房內有電視、有暖氣、能上網,雖還是因斷水不能洗澡,但看到一張暖笠笠的床,心想終於可以睡個好覺。

珊瑚宮

環保接龍勳章

留位. 未有時間睇晒段新聞.
我覺得記者係阻住晒架, 其實唔應該個個台都派人出去囉, 好似人地traffic應該好忙啦, 佢地仲要去同人迫. 我地香港都有4個台出去, 你話全世界有幾多隊crew係出去阻住晒呀.
昨晚唔記得係無記定now, d記者話d巿民無人肯車佢地去福島, 梗係啦, 人地要撤離呀大佬.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔怪得災民講 "唔歡迎你們"

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

now 呀! 想做香港CNN 定 BBC 定啦. 但今朝鄭麗矜都有話, 當時記者未知福島咁大獲.

TBB 而家邊會咁, 個記者(應該係東京, 路面全部無事又平靜). 只係識問的士司機平時政府有無教國民防地震, 無知到極!

同埋牙膏係咪唔上得機架?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

有時太急又真係帶漏到唔出奇...

香港人, 習慣出門乜都有得買...

香港人, 好多去旅行係無帶牙刷習慣...

有時真係唔好怪個記者!!

男爵府

大廚勳章

原帖由 w_y 於 11-3-14 16:37 發表
now 呀! 想做香港CNN 定 BBC 定啦. 但今朝鄭麗矜都有話, 當時記者未知福島咁大獲.

TBB 而家邊會咁, 個記者(應該係東京, 路面全部無事又平靜). 只係識問的士司機平時政府有無教國民防地震, 無知到極!

同埋牙膏係咪 ...

咪玩啦
未去過旅行咩
唔可以HAND CARRY 咪擺係個喼度囉

珊瑚宮

環保接龍勳章

依樣野我老公好忟咁講, 咁即係唔prof啦, 唔prof就唔好搞到人啦, 咁即係多個人要人幫要人救. 我覺得佢咁講係無錯.

原帖由 cathy913 於 11-3-14 16:42 發表

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

好媽媽勳章

男人老狗都已經著住件羽絨都仲要厭人地唔派氈比佢.... 左邊嗰個仲扁咀添,失禮死人:;pppp:

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

好似去到同災民爭野甘

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 alphabetagamma 於 2011-3-14 16:33 發表
我覺得記者係阻住晒架, 其實唔應該個個台都派人出去囉, 好似人地traffic應該好忙啦, 佢地仲要去同人迫 ...

仲要咩都唔帶.,會唔會過份咗d..

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

根本篇嘢都寫到九唔搭八, 一味講佢自己受苦, 點樣無嘢食, 無得刷牙, 無毛氈, 無嘢食.......

寶石宮

原帖由 kc_01k 於 11-3-14 16:36 發表
唔怪得災民講 "唔歡迎你們"

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

家貧, 好多年無坐過飛機啦.

原帖由 pekkle1216 於 11-3-14 16:43 發表

咪玩啦
未去過旅行咩
唔可以HAND CARRY 咪擺係個喼度囉

子爵府

佢地唔係去旅行麻而家,唁記得唔係罪,不過唔好同難民爭囉,衫又唔帶多件,人地都無暖氣,個個走難,仲要分張被比佢地,真係多得佢地唔少囉
原帖由 cathy913 於 11-3-14 16:42 發表

未經本人許可, 不得轉載

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kc_01k 於 14/3/2011 16:54 發表
根本篇嘢都寫到九唔搭八, 一味講佢自己受苦, 點樣無嘢食, 無得刷牙, 無毛氈, 無嘢食.......

真系好心佢地啦...採訪新聞系要...但唔系去渡假囉....人地災民都未必配給到....仲咁厚面皮"訴苦"

男爵府

原帖由 kc_01k 於 11-3-14 16:54 發表

非常同意 !
都唔知佢呻咩, 又話見到張床好開心
大佬, 你去得採訪你都預要捱架啦 !

我明白要去災區採訪, 記者係好辛苦, 但係唔該自己預備物資丫, 唔好個個湧哂入去, 然後同災民爭水爭糧爭汽油爭毛毯爭日用品.....丫, 阻住人地救人添呀 !!

公爵府

唔刷牙係唔會死架

水晶宮

在新浪微博轉到過來,這其實應該要是常識。無論是要去採
訪或是想去救災,不要想去就跑去啦!
順帶一提,剛剛在微博一死蠢內地傳謀跑到人家日本去丟人
…人家那邊只給緊急用汽車加油他們偏要人家給他們加油。
沒帶糧食跑去跟人家災民「分享」糧食還拍照放上微博…竟
然還抱怨「不會日語耶~」之類…。

像韓國那五人二狗搜救隊一樣回家洗洗睡吧行不行。

(以上內容及圖片均來自FB &微博....)

伯爵府

我記得之前好似有單唔知邊度有災害,災民無水,咁隊採訪隊好似係順便帶多幾箱水去... 不過唔記得有冇分俾村民,好似都有..
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁

尾頁

跳至