網購天地

跳至

首頁

尾頁

民房

我是淘寶新手,我不明白如何在淘寶交易?
用支付寶是如何申請?
有朋友說在ok便利店,可以買card在淘寶買野,
是否真的嗎?(如何試用)
我不明白他們的運費計數?你們可以教我嗎?
麻煩各位幫忙^^

複式洋房

我都想知,因為我都想係淘寶買野俾bb,但又唔係太清楚點做

原帖由 bokui媽媽 於 11-3-14 18:52 發表
我是淘寶新手,我不明白如何在淘寶交易?
用支付寶是如何申請?
有朋友說在ok便利店,可以買card在淘寶買野,
是否真的嗎?(如何試用)
我不明白他們的運費計數?你們可以教我嗎?
麻煩各位幫忙^^ ...

別墅

1)請先在淘寶網登記開戶,然後再登記開立支付寶戶口
2)淘點網登記開立戶口。網上有詳細開戶程序
3)到ok買一張淘點充值卷,有不同面值,自行選擇
4)充值卷上印有號碼,小心保管。login 淘點網,左手邊選"淘點充值"->淘點充值卷->輸入充值卷上的號碼->上載
5)充值卷的錢就會充值到你支付寶戶口。在淘寶網購物後就用支付寶比錢

複式洋房

是否在唔同商店買東西,要分開付款或是選擇所需貨品後一次過付款??

民房

原帖由 kwaishum 於 11-3-15 16:34 發表
1)請先在淘寶網登記開戶,然後再登記開立支付寶戶口
2)淘點網登記開立戶口。網上有詳細開戶程序
3)到ok買一張淘點充值卷,有不同面值,自行選擇
4)充值卷上印有號碼,小心保管。login 淘點網,左手邊選"淘點充值"->淘點充值卷- ...

多謝你回覆,我已經買左張充直卷,
去了充直碼到充直,他說是打16個數字,
但我ok收據個充直碼是22個數字,
我打黎打去都唔0岩,真的很苦惱,
我點做先0岩呀?可以教我嗎?thank you so much...

民房

我已經充直到...好開心,
多謝你們幫忙^^

別墅

買左野後,會彈去支付寶個網比錢,close番佢唔好比住。到買齊野,淘寶網->已買到的寶貝->會show晒等待付款既野,左手邊剔格仔,然後揀"合併付款",就可以一次過比晒錢。
或者login入支付寶,交易管理,都可以有依個功能

原帖由 heibeebee 於 11-3-15 17:51 發表
是否在唔同商店買東西,要分開付款或是選擇所需貨品後一次過付款??

複式洋房

kwaishum, 多謝幫忙!! 我明白了, 等我開account試試先。

問多一句,是否任何地方都送的??

原帖由 kwaishum 於 11-3-16 10:03 發表
買左野後,會彈去支付寶個網比錢,close番佢唔好比住。到買齊野,淘寶網->已買到的寶貝->會show晒等待付款既野,左手邊剔格仔,然後揀"合併付款",就可以一次過比晒錢。
或者login入支付寶,交易管理,都可以有依個功能

...

民房

我想問下,收貨地址在淘點已經填過,是不是要在淘寶網再填?
我試過淘寶網填地址,但手機號碼,應該點填呢??(如果填香港手機可以嗎?)
thank u

別墅

用過既地址會有紀錄,唔洗再填。可以寫香港手機,前面加852-xxxxxxxx 。個電話多數係比快遞公司聯絡你,大陸賣家極少會打比你。

複式洋房

咁係咪係幾間鋪買野都可以最後先一次過付款?

跟住想將5同鋪d貨 用集運寄番黎hk 收, 又應該點做 ar??

請幫忙, 見你地淘d野又平又靚, 好想自己試下

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問去ok買一張淘點充值卷就不用去銀行開過戶口比錢 , 係咪咁意思 ....

男爵府

請問如在幾間商店購貨, 應怎麼付運又經濟又快呢? 請指教.

大宅

kwaishum 謝謝你, 我都明白左好多

複式洋房

ganbare 發表於 11-3-21 23:57
請問去ok買一張淘點充值卷就不用去銀行開過戶口比錢 , 係咪咁意思 ....

系啊....

大宅

請問係咪即係拍之前要肯定支付竇夠 $$ 先得 ?? 未入夠 $ 就無得拍 ?

大宅

請問係咪即係拍之前要肯定支付竇夠 $$ 先得 ?? 未入夠 $ 就無得拍 ?

複式洋房

CJCJ 發表於 11-3-31 09:24

依樣就緊系啦,唔夠$$你就要減少幾件貨羅

伯爵府

畀面勳章

可以拍左先(唔好比錢住都可以CLOSE, 之後要搵返就去"我的淘寶-->已買到的寶物), 之後用阿里旺旺同個賣家傾個運費。等佢改左個運費之後先比錢。
可似第二日先比架, 不過佢要你好似三日內要比錢的。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

伯爵府

畀面勳章

回覆 yu-ma 的帖子

你可以先寄哂去淘點果個東莞地址。(因逐間寄落HK一定好貴)
東莞果度會最多幫你GROUP 5間唔同既賣家貨, 到你CONFIRM先一次過寄香港。

你可以選擇任何一間OK收貨, 又或者去觀塘OR旺角自取。收費可以自己睇下淘點果度介紹。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

首頁

尾頁

跳至