自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如題

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

會 , 就算係人壽保險 都唔會包天災同戰爭 .
一般旅遊保險只係包失物 , 醫療就睇你買咩PLAN .

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 揚莉煒媽咪 於 11-3-14 18:59 發表
如題

其他一樣!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定會買,有咩事,都等屋企人唔洗為錢而煩惱...

子爵府

幾時買保險都係咁話,一係死唔好大大獲唔係賠既錢都唔夠你長期醫療費.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

會買, 保險係有好多野唔包, 但都包左好多野

不過我成日覺得保險有一個魔咒
你買左包個d 就無事
無買唔包個d 就出事

咁諗既話其實係唔係買全保就唔會有事呢?

珍珠宮

醫療 好緊要架。旅行一定要買insurance。
我有個friend個媽最近係曼谷出事住院,好彩有保險,如果唔係真係天文數字

伯爵府

多數旅遊保險都會買...

伯爵府

N 年前我去新加坡趺到, 骨列左, 要入當地醫院睇X 光加買拐杖, 回港後要打石膏, 所有醫療費, 旅遊保都包左, 所以一定要買

N 年前我去上海做野, 跌左個電話都賠返俾我。

保險一定要買, 當然唔駛CLAIM 最好, 當日易小玲因為有保險所以有專機返黎香港。

菲律賓人質事件係小數既事件, 所以一定要有保險 COVER。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

旅遊保的傷殘賠償, 一般都係要幾傷至有的

而醫療同運返原居地醫治呢PART 就最重要

男爵府

Our family have not bought any insurance.

Only once when we joined tour from 美xx . It required us to buy compulsory insurance.

等待驗證會員

只係呢d天災唔包姐, 如果唔係一野就賠清整間公司

但咁唔代表完全沒有保障, 如果你走旅遊唔小心跌傷個頭, 要入醫留醫, 保險係會包

大宅

我相信佢地係買普通個隻$158?
所以只有死亡係偣得最多。

我地平時出埠買嘅旅遊保險係$250左右一個人,cover嘅野係寫得好清楚吓架。

跟住去滑雪兼旅遊嘅保險又唔同。

家居保險亦一樣,出咗事先知賠得三份一左右,所以自己亦有責任睇清楚同問清楚自己關心嘅地方。

出門當然一定要買保險啦。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

旅行保險一定要買,我有個朋友daddy去旅行期間,感冒 -> 肺炎 -> 跟住客c他鄉,如果唔係有保險,淨係諗下運番條c番來,已經係天文數字 ~

珍珠宮

我家人都試過幾次 claim 到旅行保險 : 係外地跌親 / 有家人急病去唔到旅行!

有 d 人話保險無用,可能係 claim 唔到 $ or 無需要 claim $$ 吧,我呢 d 係"不幸地"賺到保險公司錢o既人黎講,保險真係好重要!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

好媽媽勳章

唔可以話買旅行保險無保障

唔買就真無都無障都

要全面保障, 當然要自己加醫療/人壽/傷殘/住院 ...

百幾蚊, 又包 delay, 又包失物, 又包醫療專機 ... 差唔多啦

禁止訪問

珊瑚宮

環保接龍勳章

有得保障呀, 點解唔買呀? 我之前唔見左相機鏡頭都有得賠, 俾得果百靚蚊, canon鏡頭都有得, 仲想點呀? 想百靚蚊賠百幾萬, 我估我都唔想要果d賠償, 有都係無福無命享.
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

買,最重要自己睇清楚條款

別墅

有買.
次次都係HSBC 買, 好似98蚊(亞洲),
超方便

TOCUH WOOD 次次都冇事...所以唔知OUTCOME會點, 但其實都係買個安心同保障

好多醫療保險都係你俾左$先然後佢賠俾你架啦, 所以點都係自己唔好奢望太大

首頁

尾頁

跳至