自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

邊間保險公司的旅遊保險較好呢?

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我係恆生買
上次睇完醫生返黎都claim足

大宅

畀面勳章

又唔好話無保障...

我同老公去旅行都有買旅遊保,買完旅行社果份,都會搵自己個agent 買多份,因為旅行團果啲旅遊保通常都只係保啲大路嘢...

就今次易小姐同埋陳先生... 其實... 唔好怪我涼簿,保險公司真係按保險條款做,無得拗,陳先生嘅情況就真係有爭拗位囉...

某程度上我覺得今次菲國有好大責任囉... 因為係佢哋弄至事件去到哩個局面,既然係咁... 幫緊佢哋嘅議員,可以嘗試去菲國爭取賠償囉... 唔好再咁樣嘈康泰同埋果間保險公司囉...

禁止訪問

水晶宮

去外地一定會買,試過帶阿仔去日本,第二日就發燒,導遊知我地買左保險(同旅行社買),帶我地去醫院睇完醫生再去藥房買藥,重叫我地買多幾包退熱貼,話反正有單就可以claim足,無記錯重話返到香港要睇醫生(覆診計)都重可以claim埋。

珍珠宮

環保接龍勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

x 2

原帖由 CALVEN 於 11-3-15 12:13 發表
買,最重要自己睇清楚條款

子爵府

好媽媽勳章

上次佢o地咁快坐到醫療專機返黎, 都唔係好差...

去旅行都唔少錢, 比多幾百蚊仲付擔到... 起碼有個安心...
我有好幾個朋友都係唔見o左成個喼, claim得足...

原帖由 KT0603 於 11-3-15 12:07 發表
如果在外地發生意外,萬一受傷者要瞓擔架床舖乘機回港(如骨折唔坐得嗰種),飛機要拆掉幾個坐位,擔架床舖,還有其他醫療儀器,吊炎水都已經佔了一個座位,才有足夠位置安放. 除了拆卸和從新安裝座椅的費用外,仲要計埋拆咗 ...

男爵府

旅遊保險主要係預你係外地有咪事, 有個保障, 輕至行李遺失, 飛機延誤, 生病睇醫生, 嚴重到醫療包機, 運遺體, 親人過去既費用. 呢d先係個保險既重點.
吾係預賠你傷殘衰失工作能力, 所以呢方面條款緊好多, 吾輕易賠咖.

如果易小姐當初無買, 可能要迫埋政府架機返香港, 邊有得坐醫療包機甘全面. 架包機吾平咖...

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要買, 雖然唔係乜都保得到, 但有最basic既野囉, 唔買有事就好大劑架!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

咁又係買個額咁細,點能夠保障範圍咁多

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

出門一定要買旅遊保啦!
你話揸架車出街可唔可以無車保?
自己條命唔寶貴得過一架車?
唔買既人真係唔知點衡量?!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要買... 唔望大件事有得賠 (掂木掂木!), 但去旅行會唔見野, 會病, 呢d 緊要d.

大宅

買旅遊保險當然不会沒有保障啦,出門旅行一定要買旅行保險.只是要選一份适合自己的保險很重要.
我一向都有買旅行保險的習慣,以前出門次數不多,就每次買,依家年年出5-6次,就買一年的旅遊保,都係$1xxx/年,
(1家4口),玩的安心D.
我買過HSXX,上綱買,好方便,不錯.
另外,蘇X世也很好.
DODO姐話:出門記得買旅遊保啊!

大宅

通常買係預咗睇e生,住院同死亡。
無稔住要攞盡保險公司d著數,人地都係做生意啫。

通常買hsbc都幾全面,但我係hsbc係無戶口,因為唔鍾意佢地d服務。
佢同bluecross, AIG 同 Zurich 比,其实個coverage係差唔多,只係個銀碼唔同。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得點都要買.

侯爵府

都會買.

首頁

尾頁

跳至