自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔想搽類固朜藥膏
請問有冇好方法,減少痕D

伯爵府

試吓用金銀花/金盞花煲水浸手,煲熱後等到變曖水,唔好加涷水中和呀
or
試吓用紫雲膏都ok

珊瑚宮

試下娥罹納英搽手再戴卽棄手套睡覺.
玩具萬歲!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我呢排對主婦手又係好痕~睇左醫生都係咁痕

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

紫雲膏對我冇效
原帖由 21520826 於 11-3-15 18:20 發表
試吓用金銀花/金盞花煲水浸手,煲熱後等到變曖水,唔好加涷水中和呀
or
試吓用紫雲膏都ok

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

如果我用你呢個方法, 我第2日就成手都係水泡, 對我來講係無用...如果真係好利害, 咁就用類固醇止下, 到差不多好返就用松焦油洗手再查d cream (呢個方法係個醫生教我), 其實都幾有效, 但要有恆心...不過有時天氣突然轉變又會有影響, 食物方面, 食蒜頭係會令有濕疹或主婦手唔好...
原帖由 fitfish 於 11-3-15 21:36 發表
試下娥罹納英搽手再戴卽棄手套睡覺.

子爵府

有朋友話佢媽媽搽咗ecosway揸腳揸手都得嘅cream 好咗。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

禁止訪問

伯爵府

我細個時都有主婦手, 唔點得洗潔精, 又唔戴得膠手套, 所以果時唔駛幫阿媽洗碗... 我記得我阿嫲果時喺街摘 d 好似叫"臭草"的植物(有一朵朵好細唔同 colour 的花仔) 返嚟煲水俾我浸手, 唔記得係咪真係 work, 但後嚟又真係冇咗仲斷埋尾, 都冇番發過... but 好似宜家唔多覺有呢 d 植物

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

是马缨丹?系台湾见到此成分番枧话可杀菌。
原帖由 kyk 於 11-3-15 23:48 發表
我細個時都有主婦手, 唔點得洗潔精, 又唔戴得膠手套, 所以果時唔駛幫阿媽洗碗... 我記得我阿嫲果時喺街摘 d 好似叫"臭草"的植物(有一朵朵好細唔同 colour 的花仔) 返嚟煲水俾我浸手, 唔記得係咪真係 work, 但後嚟又 ...

男爵府

BB防敏心得分享勳章

what is 主婦手 ?

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

Don't know if it's help.
之前手有小水卜,痕. 用白醋或漂白水浸(开稀)目的是杀菌.

伯爵府

主婦手好似係類似香港腳咁 (呢個我聽返嚟, 唔知係唔係)... 咁我有屋企人超級香港腳, 佢用白醋浸腳, 好似浸完就著袜瞓, 連續浸幾日 (唔記得 exactly 幾多日) 又真係好咗, 好滑溜個隻喎

複式洋房

主婦手又稱「刺激性接觸性皮膚炎」,是一種會在患者的手指及手掌產生角質化、乾燥、破裂、疼痛情形的皮膚病。通常發生於年輕女性,偶爾也可見於中年後的女性,男性患者僅佔3%。

主婦手剛發病時由慣用手(多為右 手)之末端指節的指腹開始呈現乾燥、龜裂、指紋消失、皮膚呈蠟狀光澤。多由末節指腹向手掌方面蔓延。嚴重時皮膚會硬化、破裂而疼痛。更嚴重時皮膚會角質化,致手指不能伸直。若長期存在會使指甲肥厚甚至變形。

主婦手發病後有夏天減輕,冬天惡化的特性。極容易發展成為慢性病,未經適當治療的患者常受困擾數年或數十年。

並不是手部有破裂的情形就是主婦手。很多手部的皮膚病變都會使皮膚破裂.................

http://hongkongskin.com/category/%E7%9A%AE%E8%86%9A%E5%95%8F%E9%A1%8C/%E4%B8%BB%E5%A9%A6%E6%89%8B/

原帖由 yah008 於 11-3-15 23:53 發表
what is 主婦手 ?

水晶宮

環保接龍勳章

試下中醫

大宅

你食番茄啦~
生食番茄~甘就會好返~我以前一年四次都有主婦手~但一出現就食番茄~食幾日就好~而平時又會買好多車厘茄食~所以都好耐冇出現主婦手啦~

大宅

我有朋友真係用醋浸手得左, 可以一試

原帖由 kyk 於 11-3-16 00:13 發表
主婦手好似係類似香港腳咁 (呢個我聽返嚟, 唔知係唔係)... 咁我有屋企人超級香港腳, 佢用白醋浸腳, 好似浸完就著袜瞓, 連續浸幾日 (唔記得 exactly 幾多日) 又真係好咗, 好滑溜個隻喎 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問吓灰甲有無用呢? 仲有係咪0係雜貨舖買就得0架啦, 咁使唔使稀釋?
原帖由 prutong 於 11-3-16 10:24 發表
我有朋友真係用醋浸手得左, 可以一試

大宅

你去藥房買支"膚潤康",晚上訓覺前厚楂雙手再帶上棉手襪(要帶過夜), 約3-4日你會見到效果..
我以前都係咁, 手指爆裂到伸唔直D, 連續查一個月, 結果斷尾. 反正又唔貴, 你不妨一試..

水晶宮

我搽crabtree handcream, gardner果隻一個星期就好番

首頁

尾頁

跳至