親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問大陸有咩溫泉渡假村選擇?(比較近),2大1小(4歲)。

複式洋房

去珠海個御溫泉啦, 好正, service好好, 有多種房間選擇, 我舊年都去咗2次, 住過雲來客棧同VIP個種房, VIP係最正, D嘢又好食, D溫泉又多又乾淨, 值得去呀!!

不過就預咗真係全日留係酒店, 因為出去其他地方唔方便

男爵府

御溫泉, 上年3月去, 比足100分。念念不忘, 於是上個週末舊夢重溫。

不過, 原來美好的事物, 是只宜在心中銘記。

1) 主溫泉區以外, 有個小溫泉區, 封左, 用來做小食亭。至少少了5-6個池。

2) 主溫泉區,有 1/3 封了做工程 (維修/裝修?), 不是洗池, 是封了板整天聽到鑽機聲那種。

3) 人多, 相比去年, 尤其大部份是國內 day tour 人士。可以想像多恐怖: 池少了, 人多了, 每個池內都是人頭湧湧, 看見都不想下去。更甚者, 像一位老婆婆說, 比左咁多錢, 幾大都要試返夠本。於是乎, 他們就像穿花蝴蝶般, 在各池間跳上跳落。於是乎, 你的所有悠閒寫情的心情, 全沒了。

4) 休息廳, 去年有服務員, 吃甚麼喝甚麼, 即叫即做, 不求五星級質素, 至少新鮮衛生。今年變成自助式, 咖啡機奶茶機一塌糊塗。水果切好用大面盆盛, 泡在鹽水裡。本來有個酌子撈水果上來, 有人等不及別人先撈完, 直接伸手到水裡淘。-- 您還敢吃嗎?

5) 唯一能保持服務水準的是酒店, 可能我們二家大小共十口, 住雲來兩個6人格, 要求安排在對面或隔壁, 哀求了2-3次, 明明隔壁在執房(我們願意等), 也不肯換, 還出到大話說隔壁是雙人房(雲來各房一式一樣, 只是住幾人便給幾人的被褥)。還好我能說一口流利台灣腔國語, 打電話找經理。我還沒說完, 經理就說我馬上派上把房匙送上來給你。才把事情解決了。

後悔再去, 自己把心中的世外桃源全毀了。

大宅

好媽媽勳章

THANKS!! 聽咕怪媽媽咁講有D擔心玩得唔開人,除咗呢間,仲有其他嗎?

禁止發言

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 5# ^_^chowsyan 的文章

我地報左名去惠洲洲際溫泉酒店, 聽說是人工溫泉, 溫泉只有數個小池(戶外), 酒店有個恆溫室內泳池(也不大), 酒店房應該不錯, 09年才開, 有自助晚餐供應, 也夠滿足我地一家三口了(我地未試過廣東的溫泉)! 從網上找尋, 中山泉眼溫泉(好似呢個名)最正, 你search吓啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Dear pauline_c,

I want to joing it but ow much & could you give me information to joint it, many thanks.

原帖由 pauline_c 於 11-3-18 17:19 發表
我地報左名去惠洲洲際溫泉酒店, 聽說是人工溫泉, 溫泉只有數個小池(戶外), 酒店有個恆溫室內泳池(也不大), 酒店房應該不錯, 09年才開, 有自助晚餐供應, 也夠滿足我地一家三口了(我地未試過廣東的溫泉)! 從網上找尋, ...

水晶宮

回覆 7# CandiceMaMi 的文章

我只是比較了永東套票同美食之旅行團,兩間都玩過,亦滿意服務,永東套票較貴,但較舒適,香港直通車到酒店,美食要一早深圳集合,停景點,但由於往酒店車程約3個鍾(由深圳計),停景點和午餐就當小休吧!我地三個團費$1千8佰幾,二曰一夜,再加每人每曰RMB50小費,你比較吓啦!

大宅

我去過幾個溫泉,最好的一個是從化碧水灣溫泉,有免費的魚療池,環境很好,值得推薦!

男爵府

我地一家三口去年十二月去左從化望谷溫泉, 我地住的是在房內有個露天地方有個私人的溫泉水池, 好啱一家大細一齊玩....可以在永東買票, 坐到酒店門口, 然後入酒店個網頁訂房會平少少....

原帖由 stanleypyk 於 11-3-18 21:44 發表
我去過幾個溫泉,最好的一個是從化碧水灣溫泉,有免費的魚療池,環境很好,值得推薦!

大宅

好媽媽勳章

各位,請問溫泉酒店通常車程都要3小時或以上,有無d短程少少,因為我暈車浪。

禁止發言

水晶宮

回覆 11# 可愛QQ 的文章

我問過旅行社, 由於溫泉都是位於郊區, 所以車程較長, 如果怕暈車浪, 要安排中途休息了, 例如在市區玩吓食吓, 再轉車往溫泉.

水晶宮

回覆 12# ^_^chowsyan 的文章

玩完 share 吓呀! 下次可以去玩嘛!

首頁

尾頁

跳至