跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110317&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15084065

【本報訊】日本先有地震破壞,後有輻射危機,但大部份日本人仍保持鎮定、秩序良好;相反香港卻出現搶購日本奶粉人龍,又有人掃光日本鮑魚,更有奸商坐地起價。

有身在東京香港人「睇唔過眼」,越洋「鬧爆」港人:「這些搶鮑魚和奶粉的新聞,如果讓全世界人看到,只會睇唔起香港人。」他希望港人好好反省。

居日港人轟港亂象

Andrew是飛機師,與日籍太太定居東京上野七年,雖然東京面對核輻射威脅,但 Andrew和太太沒有打算離開,他說:「因為我和太太都不恐慌,更不想將恐慌帶給這個國家。」 Andrew指確實有小部份日人逃往關西,但大部份人選擇留低,「因為他們不想將麻煩帶給關西人和政府」。

透過電視和互聯網, Andrew連日收看香港傳媒報道,看到有港人搶購奶粉和鮑魚, Andrew形容非常失望和憤怒:「如果在美國看到這畫面,還以為地震是發生在香港,而不是日本。」

Andrew形容,無論世界發生甚麼事,香港人只關心自身利益,生活上輕微改變都無法忍受,「英國大雪就要政府包機,大廈倒塌重建,住遠少少都要投訴」,他指日本人在地震中表現鎮定、自律,是社會長年教育的成果,但香港家長教育子女只一味追求成績。他希望香港人可以表現堅強一點,為社會盡一分責任,不要只懂投訴。

當日相關文章

子爵府

愈來愈似大6人....

男爵府

好擔心日BB...就算有奶粉都無水開!

排完奶粉隊, 記得排隊捐錢.

男爵府

大廚勳章

他所指的都是小部人!
香港都有很多極好質素的人

珍珠宮

有人話佢哋的行為是由細到大培訓出來喎, 如要搶先有得食呀, 唔搶就餓死呀......笑大人個口, 成班都唔知咩人, 你講得好啱......唁講真係以為 HK 地震呀.....haha )))

原帖由 keroroee 於 11-3-17 08:45 發表
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110317&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15084065

【本報訊】日本先有地震破壞,後有輻射危機,但大部份日本人仍保持鎮定、秩序良好;相反香港 ...

珍珠宮

一定啦, 個啲是小部份....

原帖由 funlaw 於 11-3-17 08:57 發表
他所指的都是小部人!
香港都有很多極好質素的人

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果在美國看到這畫面,還以為地震是發生在香港,而不是日本

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我真係覺得好醜

珍珠宮

唉, 算啦.....我個女好 cheap 架, 咩都飲架.......咁可能真係轉唔到呢, 至於其他嘢.....得啖笑 (恥笑個笑呀) !!!!

原帖由 joeywongmy 於 11-3-17 09:01 發表

我都覺得係
老實講幅射既影響有幾十年
比你搶到多10罐8罐又如何?
咪又係要轉奶粉
更何況BB轉奶粉唔好講到好嚴重既一件事
(相信只有少部分BB有真正既腸胃問題)
我個B出世一個星期已經飲3隻唔同既 ...

禁止訪問

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

買奶粉作為一個媽媽係應該咁做,
bb轉奶粉都要幾罐先轉到, 唔係話轉就轉~
至於0的貴價食物真係好無謂~

公爵府

跟據越黎越多自由行同新移民抵港,
香港人既質素己經俾拖臨,
試問人哋點分出係大6人定香港人???

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 keroroee 於 11-3-17 08:45 發表
Andrew形容,無論世界發生甚麼事,香港人只關心自身利益,生活上輕微改變都無法忍受,「英國大雪就要政府包機,大廈倒塌重建,住遠少少都要投訴」,他指日本人在地震中表現鎮定、自律,是社會長年教育的成果,但香港家長教育子女只一味追求成績。他希望香港人可以表現堅強一點,為社會盡一分責任,不要只懂投訴。

係, 香港人回歸後已變晒質, 眼見電視中誓要去北海道玩樂而大安旨意有政府包機專誠接佢返香港嗰位港生, 眼見手抽一罐罐奶粉跟電話中人討價還價的年青人.. "香港人"呢三個字已經唔可以令我引以為榮
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

禁止訪問

男爵府

雖然日本發生這樣的事,令人傷感,但人家都不會這樣.仍然很有禮貌,有教養, 守望相助精神仍然憧得排隊的.反而香港如此失禮,當中有唔少肯定係d大6人作怪囉. 如果係香港人應該唔會咁架.唔食日本咪食其他嘢囉,唔通無就唔食咩. 去排隊等果班人都好有問題啦. 人個腦要識得轉先得架.真係比你食得幾耐呀, 唔通無就會死咩... 好心就學吓日本人既精神和家教啦.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 bobonico 於 11-3-17 09:04 發表
我真係覺得好醜

me 2
順順利利 大吉大利       

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

好老實,我仔都轉過幾隻奶粉,隻隻都半罐就轉哂,都無咩不良反應,到底係有d俾借口唔肯轉定bb真係轉唔到 當中緊係有d例外,但未有輸入日`本奶粉時,d媽媽咪又係轉豆奶,羊奶....
不過實有d媽媽唔岩聽,唔好插我,大家都係討論

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ERICBB 於 11-3-17 09:15 發表
雖然日本發生這樣的事,令人傷感,但人家都不會這樣.仍然很有禮貌,有教養, 守望相助精神仍然憧得排隊的.反而香港如此失禮,當中有唔少肯定係d大6人作怪囉. 如果係香港人應該唔會咁架.唔食日本咪食其他嘢囉,唔通無就唔食 ...

買鮑魚上電視果個,廣東話都未講得正:;pppp:
順順利利 大吉大利       

首頁

尾頁

跳至