跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 emmypun 於 11-3-18 11:45 發表

U-238係U-235同Pu-239三者中最經濟ga, 而唔係有D人所講最貴.

人家係講緊鈈係比鈾貴, 用來發電係唔符合經濟效益.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 小可愛11 於 11-3-18 16:49 發表

人家係講緊鈈係比鈾貴, 用來發電係唔符合經濟效益.

請你睇番完文

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 xanax1mg 於 11-3-17 23:22 發表

所以核能發電先用 U-238 增殖成為 Pu-239 後再用來進行核子分裂反應。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 emmypun 於 11-3-18 17:03 發表

請你睇番完文

我唔係 quote 緊人地係維基搵出來嘅資料. 我係講緊石 Sir 之前寫的文章

珍珠宮

好媽媽勳章

本來睇到呢條THREAD的第一個POST話日本人在海底核試我覺得唔可信, (不過話日本起咁多核電廠係為製造核武我就覺得可信性高.) 但頭先在生果報一篇講日本迪迪尼的報導內, 見到話有遊客影到有磨菇雲(以下LINK內有相片/短片), 不禁讓我想, 係唔係真的?!

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110318&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15087160

我冇讀中四五或以上的GEOG, 請有讀過關於雲形狀的網友, 講下"磨菇雲"會否是自然現象.
BY THE WAY, 我記得四川定邊次大地震, 地震前人們影到天空有彩色的雲, 好靚咁架.

男爵府

淨睇第一點..唔信!

1. 奸直人剛上場無理由整咁大隻鑊比自己孭
2. 核試無理由咁近東京呢d旅遊點
3. 如果係自作孽,唔會有25個國家第一時間話援助.

男爵府

我估..係因為佢知道地理唔好, 想搵唔震既安樂窩!

原帖由 yeung_ma 於 11-3-18 10:24 發表
大家唔好忘記日本係好大野心的國家, 時常都想侵略人地

男爵府

我都睇到文章話日本開聲要各國幫手喎!

水晶宮

所以佢地打到邊殺到邊, 最好將人地個族滅咗.

原帖由 keroroee 於 11-3-18 23:12 發表
我估..係因為佢知道地理唔好, 想搵唔震既安樂窩!

男爵府

而家仲有咩? 好似無聽到日本打仗!

原帖由 meow~meow 於 11-3-18 23:19 發表
所以佢地打到邊殺到邊, 最好將人地個族滅咗.

子爵府

原帖由 amypekkle 於 11-3-18 23:00 發表
本來睇到呢條THREAD的第一個POST話日本人在海底核試我覺得唔可信, (不過話日本起咁多核電廠係為製造核武我就覺得可信性高.) 但頭先在生果報一篇講日本迪迪尼的報導內, 見到話有遊客影到有磨菇雲(以下LINK內有相片/短 ...

你COMPARE 一下人家旳磨菇雲, 就知道唔係...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

蘑菇雲因地面附近突然出現很多低壓的熱氣。熱氣飛快上升,造成向外向下翻的漩渦,稱為「煙雲」,同時真空狀態使得煙和雜物從中央向上翻騰,形成「塵柱」(蘑菇梗)。大量氣體最終到達和周圍的空氣同樣壓力的高度,卷上去的雜物驅散,漂移下來。

基本上除左核爆..好多情況都會出現蘑菇雲..例如爆炸..當日好多地方都有爆炸..有蘑菇雲唔出奇丫..

子爵府

大家似乎太高估日本..太低估中國既軍備...以現今中國既軍事設備..日本要瞞過中國發展核武..仲要話核試...根本係唔可能既事..如果中國係60年前既中國就得既..但今日既中國...軍備一早超越左俄羅斯..直迫美國..甚至某D軍備係比美國更先進...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有無人知,編文章話核試會引起地震,究竟係咪真架

子爵府

原帖由 stkyo 於 11-3-19 00:42 發表
有無人知,編文章話核試會引起地震,究竟係咪真架

核試要引發到9級地震既話..唔係唔得既....難D囉

9級地震威力相等於1萬個原子彈同時爆發..咁你認為係唔係核試?

禁止訪問

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得唔係核試,不過如果話日本有核武我覺得有可能。

原帖由 lauretta 於 11-3-19 00:53 發表

9級地震威力相等於1萬個原子彈同時爆發..咁你認為係唔係核試?

子爵府

日本既用電量唔係我地可以想像得到...單單睇下東京...幾多大電視響街..仲有幾多五光中色既招牌燈箱..室內既地方希衡溫設施..冬暖夏涼..唔好忘記日本既冬天比我地凍好多WOR...日本係比我地香港大好多既地方...唔能夠用香港既標準去衡量...
如果靠天然發電..既唔穩定亦唔足夠而且非常貴..係比核能發電貴好多好多...核能源源不絕..反之石油..煤..會有用盡既一天..所以世界各地都用核能發電/朝住呢個方式發電

男爵府

當一罐氣水谷住一大堆氣既時候, 一有機會開罐就會狂噴出來, 甚至噴到10呎高...相對成日核試, 谷谷埋埋令地下板塊移動,形成海嘯,引伸地震, 震親核廠..所以核試都有可能發生9級地震...因近年全世界差唔多日日都震.

原帖由 lauretta 於 11-3-19 00:53 發表

子爵府

原帖由 stkyo 於 11-3-19 01:07 發表
我覺得唔係核試,不過如果話日本有核武我覺得有可能。

核武都好難..佢係一個唔可以擁有核武既國家....聯合國同中國都望到佢實..佢要瞞住中國發展核武係不可能的任務..如果60年前...佢的確有能力瞞住中國...甚至打埋中國..但今日既中國..軍事設備已經直迫美國...無人偵測機甚至比美國既更為先進..所以...我覺得...唔太可能...

首頁

尾頁

跳至