跳至

首頁

尾頁

男爵府

地震,海嘯,核爆,要報的已夠了...請上天保守日本全國!

天文台錄東京5.1級地震
(明報)2011年3月18日 星期五 14:35

天文台下午1時25分錄得東京附近一次5.1級強烈地震。
經初步分析,震中位於日本本州東面近岸,即東京之東約150公里,震級為黎克特制5.1級。

男爵府

仲有時間,應盡快疏散全日本人...大阪仲返緊學

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 keroroee 於 11-3-18 15:32 發表
仲有時間,應盡快疏散全日本人...大阪仲返緊學
其實可以點疏散

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 牛精仔 於 11-3-18 15:33 發表
其實可以點疏散

係囉, 散去邊?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁多人點分散呀.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

醒目開學勳章

我都想知全日本 1.2 億人口,可以點疏散。

如只是福島廠附近及將有機會受影響的,搬他們遠一點可能還可以。

其實可以點疏散

男爵府

咪玩啦, 我知就做左奸直人啦...

至少都唔好話東京安全, 鼓勵國民離境暫避,派專車接走災民,統籌各部門點算受影響人數,將到達目的地(國家), 與外交加強聯繫,增加各國航班班次, 分批安排自願離國的日本人掛....

其實可以點疏散

男爵府

Nothing is impossible...既然太空人可以上太空, 要疏散有幾難? 總好過坐以待斃.

原帖由 cathy-tse 於 11-3-18 15:35 發表
實制d.啦....

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 keroroee 於 11-3-18 15:44 發表

至少都唔好話東京安全, 鼓勵國民離境暫避,派專車接走災民,統籌各部門點算受影響人數,將到達目的地(國家), 與外交加強聯繫,增加各國航班班次, 分批安排自願離國的日本人掛....

...
日皇都唔走, 邊個會走? 就算佢地真係肯走, 都要有人接濟, 以佢地民族自尊心黎講, 我唔相信佢地寧願做難民

男爵府

調轉頭我覺得佢係愛國...總有人想走!

原帖由 牛精仔 於 11-3-18 15:47 發表
日皇都唔走, 邊個會走? 就算佢地真係肯走, 都要有人接濟, 以佢地民族自尊心黎講, 我唔相信佢地寧願做難民

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

可唔可以入住東京D酒店或者民居先呢??
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 keroroee 於 11-3-18 15:44 發表

...

縱使自願離國, 又有幾多國家會收容佢哋呀? 總不成個個都有其他國藉吧?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

係好難, 全日本咁多人真係好難話散就散
唔可以成班去第二個國家, 會有好多問題
本土又唔知道邊到安全, 萬一散左去個唔安全地方, 到時仲麻煩

而且疏散左, 佢地就好難自己找食物, 要政府運比佢
而家D 災區D 人都無野食, 仲邊宥咁多人力物力運更多比人

原帖由 keroroee 於 11-3-18 15:47 發表
Nothing is impossible...既然太空人可以上太空, 要疏散有幾難? 總好過坐以待斃.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家東京都唔安全
而且酒店STAY 唔到好多人
萬一有地震酒店有事, 到時仲麻煩, 東京人口太密雜了

原帖由 juicypig 於 11-3-18 15:50 發表

珍珠宮

係呀, 做難民係好慘架
而且全日本人都走的話, 就同棄國無分別............

人地都未必收留你, 收留咁多人要幾多資源呀?
萬一事後日本唔可以再住人 / 無人願番番去日本咁呢個國家要長期照顧佢地喎?

而且做起左個頭, 個個國家有事都話要黎你到仲得掂??

原帖由 牛精仔 於 11-3-18 15:47 發表

男爵府

好好笑...咩你講到其他國家未開發咁呀..我地香港o係地圖只得一粒墨屎咁細,都住700萬人啦...其他國家大到咁, 總有親友願意照顧既.

原帖由 shinku 於 11-3-18 15:50 發表
係好難, 全日本咁多人真係好難話散就散
唔可以成班去第二個國家, 會有好多問題
本土又唔知道邊到安全, 萬一散左去個唔安全地方, 到時仲麻煩

而且疏散左, 佢地就好難自己找食物, 要政府運比佢
而家D 災區D 人都無野 ...

男爵府

總之要與時間競賽..

原帖由 juicypig 於 11-3-18 15:50 發表

琥珀宮

尋晚tbb有個香港人, 響日本有bf, 佢自己打算返香港, 叫極個bf都唔肯同佢走, 係自己屋企自己國家呀, 話走就走咩 ?
原帖由 keroroee 於 11-3-18 15:54 發表
好好笑...咩你講到其他國家未開發咁呀..我地香港o係地圖只得一粒墨屎咁細,都住700萬人啦...其他國家大到咁, 總有親友願意照顧既.

男爵府

全世界事, 非洲唔敢講收容, 但日本人素質有目共睹...凡事向好方面睇...

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-18 15:50 發表

縱使自願離國, 又有幾多國家會收容佢哋呀? 總不成個個都有其他國藉吧?

首頁

尾頁

跳至