夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋晚7點半要去做Facial, 本來同老公會各自食自己, 但係網上剛好看到x係附近, 所以問老公想唔想同我一齊食(反正囝囝係婆婆家, 佢通常會係屋企自己煮即食麵再去帶佢返屋企), 佢話都好,於事係7點10分到. 其實講真真係得好少時間食(如果要準時到), 但因為係自己約老公食, 所以都無同佢講自己係幾多點做.
可惜揾咗十幾分鐘都揾唔到間舖係邊,老公無話我, 我話不如食其他嘢啦, 之後老公係澳x牛奶,x記同x奀記當中擇咗麥x(我本來話食x奀記, 佢話未食過另一間, 想試吓), 食過嘅朋友都知佢又細碗又貴,50元兩碗當然係食唔飽啦, 最後要再去隔離澳x牛奶食多個茶餐同燉蛋(同一個價錢但飽好多), 食完後巳經750分多D, 老公有講過話麥x記好唔抵,但我同佢講咁你話好唔好食?佢話都ok, 不過好唔抵, 如果要食飽都要食三碗先夠, 我話無所謂啦, 試咗下次咪唔洗心絲絲想去囉.
之後大家開開心心走, 老公重送咗我去做facial(去到門口), 先再自己行去撘地鐵.由始至終我都無話要趕時間, 亦無後侮因為同佢食飯而遲咗做Facil.

可能大家話以上食飯情節好普通, 周不時都會發生啦, 不過各位姊妹, 以上的情況其實有好多個爭吵, 黑面, 窒對方, 講一啲唔好聽嘅說話比對方位等等, 以至最後大家面左左收場, 又或者將大家嘅負面情緒帶到第二日. 好多時候大家都會為咗一D好少好少的失當安排而互相指責, 因而令本來好好的約會變成兩人面左左, 你一句『最衰你』『都話咗,佢一句『早之就』『都叫你唔好, 真係乜mood都走曬!!!

其實兩個人要長時間一齊相處真係一門好深好深嘅學問, 當然結婚前佢為咗追你等你三四個鐘都得, 到婚後真係遲半秒都黑面, 以前覺得樣樣都係我話事, 依家乜都要以佢為先. 如果真係想同佢白頭到老, 可能以一個做知心好朋友的心態同佢相處比要求佢要同你一模一樣好很多.
我老公唔係一個浪漫的人,不過佢為我做的每一件事我都先以欣賞的心去看待, 當然唔係每一件事都係如我所願, 但我都可以睇得出佢有用個心去做.有時佢都會有唔講理的地方, 咪等過咗氣先同佢講囉.

我同佢結識咗五年, 之後拍拖五年再結婚, 今年會係一齊第三年,
到依家好多朋友都奇怪點我哋溝通方法會好似朋友而唔係夫婦咁, 可能如之前所說以朋友方式溝通比較合適.
我唔敢講五年, 十年, 二十年, 三十年之後重會唔會係咁, 起碼到依家為止大家都好開心, 好享受有大家的生活。

侯爵府

男爵府

畀面勳章

子爵府

溝通方法會好似朋友而唔係夫婦咁, 即係好生疏啦, 係米?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樓主...繼續努力...我覺得互相遷就係互相尊重...每個人始終係一個個體...妳既喜好...另一半未必喜愛...我同老公...就係愈尊重對方..愈能達成共識...當然...大家唔會盲目地遷就...有共識...大家對同一件事...做都做得滿意一點...(小小意見 )

大宅

原帖由 dongnut 於 11-3-19 12:23 發表

當然唔係, 朋友都分好多種啦, 有最普通的點頭朋友都乜都講的極知心知己. 每一對couple都有唔同的相處方式, 最重要係尊重,要知道乜時候可以做啲乜唔做啲乞.我成日都提醒自己老公係最唔需要對你"老奉"嘅人, 因為佢根本同你無血緣關係,佢對你好係因為佢鐘意你,大家結婚係因為覺得雙方都會愛鍚自己一生一世, 但如果自己巳經先以為結咗婚就要對方對自己言聽計從,自己好嘅唔好嘅都要人哋全數接受,咁事問又點解人哋一定要對自己好呢?

每對夫婦都有自己獨特的一套方法, 希望你都可以揾到啦~~~~

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 yipyipamy 於 11-3-18 18:26 發表
尋晚7點半要去做Facial, 本來同老公會各自食自己, 但係網上剛好看到”譚x記”係附近, 所以問老公想唔想同我一齊食(反正囝囝係婆婆家, 佢通常會係屋企自己煮即食麵再去帶佢返屋企), 佢話都好,於事係7點10分到. 其實講 ...

係呀, 好多時鬧交可以係好芝麻綠豆的事.....
不過我同我老公都好似朋友&情侶咁相處的, 鬧完交, 會同對方say sorry!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

洋房

樓主 可能我蠢啦 睇左兩次 我都唔知你講乜??

伯爵府

明晒啦, 好似好好, 好有道理, 但樓主真係未試過你越客氣佢越過份, 相處係要相方努力維繫, 係因為你既另一半都好客客氣氣, 再加上你既態度, 咁未好ok羅, 我試過起地鐵度見到一對夫婦, 開頭一兩句都ok, 重係講緊行街睇戲果d無關痛癢既話題, 個老婆直頭係好溫柔既聲音, 點知個老公突然好大聲咁講加勞氣"我頭先起車都warn左你呀", 個老婆都好溫柔咁講"warn咩呀", 老公再提高八度加超勞氣"warn你唔好比我鬧呀, 有好路你唔行, 係要行條屎路, 以後咩都要聽我講", 講完後個老婆無出聲, 但成列車人係咁望住佢地2個, 我真係服左個老婆, 比我真係一"爸"車埋去, 你都唔比面我我點比面你....相處真係相方既..

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

男爵府

好媽媽勳章

我諗大部份人都知, "忍一時風平浪靜, 退一步海濶天空"但又試問有幾多個做到呢?

自問. 我當然知邊呢個道理. 但有時係性格問題. 天生易改, 品性難移. 我自己都知有時啲態度對老公唔好. 但有時真係唔知點解. 不知不覺會好火爆架喎~

好似咁~ 我老公將佢既信用咭積分換禮品. 佢換晒啲唔等駛既野. 我就一"輪"咀咁又話呢樣唔好嗰樣唔好. 不如換..... 咁佢改咗啲禮品. 事後佢就會同我講番使唔使咁"蚊"呀.

我都知自己衰. 但我真係改唔到. 我唯有同我老公講. 我既性格係咁. 當我對某件事緊張既時候. 我就會好燥, 好似"爆奬"咁爆完就無事. 一"輪"咀爆完就算. 我老公就會講笑咁講:咁你唔殺人? 咁燥. 佢講完呢句就算~

所以都好多得我老公咁多年既包容. 亦都可能佢都習慣咗我係咁既性格. 知我爆完就算既人. 所以好多時都會由我.

大宅

原帖由 dongnut 於 11-3-19 12:23 發表

唔係

大宅

我好少係呢版留言....但我也贊同樓主, 我根老公也是似知心朋友多一點, 雖然好似生活平淡了點, 但我深信細水長流呢一個道理. 我跟老公相識5年後拍拖, 拍拖6年後結婚, 現在結婚已踏入15年了..已有兩個小朋友, 感情越來越親密(係感覺), 最近呢幾個月, 我地開始有番拍拖時間, 每個WEEK 會定左一日出去食DINNER, 連囝囝問我"你同DADDY 點解唔帶埋我去食飯呀?" 我會話, "咁DADDY 同媽咪都可以去拍下拖掛.." 嘻...
同埋我深信一樣野, 就算兩夫妻都不要把所有野覺得理當然, 耐唔耐有番一點拍拖時的情調...哈..做老婆的我, 我係老公面前永遠唔會坦盪盪比老公睇到自己身體..嘿..(呢樣野係以前一個好朋友個DADDY 同佢媽咪離婚後同我朋友/警介我朋友講的, 佢話千祈唔好以為結左婚就乜都坦晒出黎..男人會覺得一D神秘感同興趣乜都冇晒..)

所以到現在, 我雖然唔係乜野絶色佳麗, 老公對我都還讚口不絶...(我係認真的...一個男人出去玩女人, 大多數都係為左新鮮感)..

當然我們一起走過呢廿幾年, 當中一定有波折, 但到現在我們還很真惜呢份感情, 呢個家..其實今個FRI 係我地結婚週年..我係呢度希望所有夫妻都可以白頭到老, 同老公情意綿綿

大宅

原帖由 wingwing2009 於 11-3-23 15:09 發表
我好少係呢版留言....但我也贊同樓主, 我根老公也是似知心朋友多一點, 雖然好似生活平淡了點, 但我深信細水長流呢一個道理. 我跟老公相識5年後拍拖, 拍拖6年後結婚, 現在結婚已踏入15年了..已有兩個小朋友, 感情越 ...

好羨慕你可以有一個15年喔~~~
你呢個拍拖安排都好好, 我哋兩個都有, 一星期有2~3次,呢個係要多謝我媽媽, 佢比到個放心我可以放低仔仔比佢照顧而我可以倆個去食飯睇戯.
不過家中快會有多個成員, 到時真係唔知重可唔可以有呢個安排呢?你有沒有些心得可以和我分享???

大宅

明天係14週年, 嘻..係踏入15週年...

你就快生細B, 計起黎同我對囝囡年齡差距差不多, 差3年多.

記得囡囡初生至2歲 (現在快4歲了), 我跟老公相處時間真的很少, (因為我係working mom, 又breast feed 緊囡囡, 所以每天只睡4個小時..仲要照顧大囝), 幸好老公支持同體諒, 明白, 轉眼就過左幾年, 我地都係近呢半年才開始番拍拖時間, 雖然都係一餐晚飯時間 (之後都會趕回家氹對寶貝睡覺), 但都很享受. 仲好像回到拍拖時添...

不過有一樣野我地廿幾年都沒有變就是, 我們每天總會通電話, 開工前, LUNCH 後, 放工前...就算是短話短說也要通下電...就算有時身在外地也會保持住呢個溝通形式.......我諗佢都好enjoy 呢種沒有"新意"但有"心意"的溝通形式.

同埋我們會定期坐低傾下內心的感受 (包括工作, 家庭..朋友等事), 呢個我覺得好重要, 因為不要把心事埋在心裡, 會越積越多, 越多不滿..總有一天會爆的!

你話我同老公係咪真係似朋友多一點呢..生活真的很平淡, 但平淡時福.

不用擔心,每一對夫妻都有不同的相處方式, 只要找到共同認為覺得好的方式就是好方式.

希望大家都開開心心..快快樂樂...(我身邊好多恩愛夫妻朋友..給大家多D正能量吧!!)

原帖由 yipyipamy 於 11-3-23 17:31 發表

好羨慕你可以有一個15年喔~~~
你呢個拍拖安排都好好, 我哋兩個都有, 一星期有2~3次,呢個係要多謝我媽媽, 佢比到個放心我可以放低仔仔比佢照顧而我可以倆個去食飯睇戯.
不過家中快會有多個成員, 到時真係唔知重可唔 ...

大宅

首頁

尾頁

跳至