興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如題, 請指教, thanks!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 YanHeiMa 於 11-3-18 23:34 發表
如題, 請指教, thanks!

你意思係Gmail Contact已經有資料想sync番落手機?
應該係手機一開始就會叫你輸入一個gmail a/c及p/w,
set好之後就會sync gmail同contact,
如果唔得可以去 設定>帳號與同步,
加番一個Google帳號就得...

大宅

好媽媽勳章

我做左了, 但check番只係sync到calendar落去手機, contact就無呀, 唔知係咪我唔識, 還是我之前只係sync到calender上gmail,sync唔到contact呢? a346, 你可否再說一次是怎樣由手機sync contact上gmail, 再由gmail sync番落手機呀? 謝謝!

原帖由 A346 於 11-3-19 15:15 發表

你意思係Gmail Contact已經有資料想sync番落手機?
應該係手機一開始就會叫你輸入一個gmail a/c及p/w,
set好之後就會sync gmail同contact,
如果唔得可以去 設定>帳號與同步,
加番一個Google帳號就得... ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 YanHeiMa 於 11-3-20 09:24 發表
我做左了, 但check番只係sync到calendar落去手機, contact就無呀, 唔知係咪我唔識, 還是我之前只係sync到calender上gmail,sync唔到contact呢? a346, 你可否再說一次是怎樣由手機sync contact上gmail, 再由gmail sync ...

其實兩邊sync係完全由 帳號與同步處理 裡面o既 google 帳號控制,
入番個Google帳號裡面應該有 同步連絡人、同步Gmail、同步日曆,
想同步邊個就剔著邊個...

通常係gmail contact o既都sync到落手機,
而係手機o既就一定要該個聯絡人屬性係Google先至可以sync番上Gmail contact...

大宅

好媽媽勳章

點樣選屬性呀? 因為我開我手機既連絡人時找不到呀!

原帖由 A346 於 11-3-21 10:42 發表

其實兩邊sync係完全由 帳號與同步處理 裡面o既 google 帳號控制,
入番個Google帳號裡面應該有 同步連絡人、同步Gmail、同步日曆,
想同步邊個就剔著邊個...

通常係gmail contact o既都sync到落手機,
而係手機o既就一 ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 YanHeiMa 於 11-3-22 07:23 發表
點樣選屬性呀? 因為我開我手機既聯絡人時找不到呀!

每個聯絡人詳細資料右上角應該會有寫 Google 或 電話,
寫Google o既就會 sync上 gmail contact

大宅

好媽媽勳章

我係I9000度搵唔到你講呢個STEP呀, 係咪我太蠢搵唔到呀!

原帖由 A346 於 11-3-22 09:54 發表

每個聯絡人詳細資料右上角應該會有寫 Google 或 電話,
寫Google o既就會 sync上 gmail contact

侯爵府

畀面勳章

原帖由 YanHeiMa 於 11-3-22 20:10 發表
我係I9000度搵唔到你講呢個STEP呀, 係咪我太蠢搵唔到呀!

Oh,Very Sorry...

唔關你事,原來 i9000 果表達方式同 HTC 完全唔同,
應該係 聯絡人 個list果度睇下每個人後面有冇個 "g" icon,
好似下圖上排中間果張,
"g" icon 就係sync 去gmail contact,
"f" icon 係sync 去facebook

大宅

好媽媽勳章

請問你以下的圖是不是i9000來的呀? 可不可以詳細說步驟給我知呀, thanks!

原帖由 A346 於 11-3-23 12:01 發表

唔關你事,原來 i9000 果表達方式同 HTC 完全唔同,
應該係 聯絡人 個list果度睇下每個人後面有冇個 "g" icon,
好似下圖上排中間果張,
"g" icon 就係sync 去gmail contact,
"f" icon 係sync ...

大宅

好媽媽勳章

我就係想知點樣可以將原來個phone list轉成gmail contact呀, 因我原先的phone book係由kies轉落去呢部i9000度架

原帖由 A346 於 11-3-23 12:01 發表

好似下圖上排中間果張,
"f" icon 係sync ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 YanHeiMa 於 11-3-23 14:51 發表
我就係想知點樣可以將原來個phone list轉成gmail contact呀, 因我原先的phone book係由kies轉落去呢部i9000度架

由Kies轉落去個屬性應該係 電話 啦,
因為我部唔係i9000,
唔可以完全step by step咁寫比你,
所以要你摸索下...

1. 去 聯絡人 > 更多 > 匯入/匯出,揀匯出,再揀sim卡
2. 去 聯絡人 個 設定,應該有個選項揀顯示咩聯絡人, 將 Sim Card 關掉
3. 將所有手機o既聯絡人清除
4. 去 聯絡人 個 設定,step 2 果個個選項揀顯示咩聯絡人,將 Sim Card 關掉,但保留 Google 聯絡人
5. 去 更多 > 匯入/匯出,揀匯入,再揀sim卡
6. 咁應該就會將所有sim卡o既匯入成 Google 聯絡人,
之後部機駁左3G Data或wifi時就會 sync去 Google contact
7. 等一陣就可以用電腦上Gmail 個 contact list 睇睇,
有需要都可以係呢度執,執完會sync番去手機

做之前再用 Kies backup 一次個 聯絡人 list先,
以防做錯時冇曬o的電話...

大宅

好媽媽勳章

想請問如果匯入去sim卡時會不會有時d人名太長而令到copy左去sim卡之後無左d字架, 仲有, 我是一個聯絡人有幾個電話號碼的, 這樣copy之後又會唔會出事呢, 仲仲有, 我d聯絡人又set左相片同鈴聲的, 會不會copy左之後又無晒呢?

不好意思太多問題了, 因我好怕做錯了step後又要重新set過晒

大宅

好媽媽勳章

還有想問問是匯入sd 卡還是sim卡呀? 因我之前copy去sim卡常常都出事的, thanks!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 YanHeiMa 於 11-3-23 17:53 發表
還有想問問是匯入sd 卡還是sim卡呀? 因我之前copy去sim卡常常都出事的, thanks!

如果匯出去 sim 卡的確會有可能發生人名太長及multiple number save唔到o既問題,
所以試下匯出 sd卡,
del左手機果o的record後再由 sd卡匯入番,
咁應該好o的,
最重要都係先用Kies backup一次先好後,
最 worse case 都可以用 Kies 個 backup 救番...

大宅

好媽媽勳章

尋日打去samsung問, 個技術人員真係唔係好惦, 教左我一個辦法就係, 匯入kies, 再將個file轉為vcf檔, 開gmail, 匯入gmail, 再由gmail遂個改完之後再sync落去手機, 整左我成四個鐘, 依家終於整好, 希望真係可以一勞永逸啦!

再一次謝謝a346你的幫忙呀!!

原帖由 A346 於 11-3-24 10:49 發表

如果匯出去 sim 卡的確會有可能發生人名太長及multiple number save唔到o既問題,
所以試下匯出 sd卡,
咁應該好o的,
最 worse case 都可 ...

複式洋房

gmail 有BACKUP, 咁KIES係咪都要有BACKUP呀??

原帖由 A346 於 11-3-24 10:49 發表

所以試下匯出 sd卡,
咁應該好o的,
最 worse case 都可 ...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 monicamonicahk 於 11-3-25 10:46 發表
gmail 有BACKUP, 咁KIES係咪都要有BACKUP呀??

其實sync上去 gmail contact 都唔只當係backup o既,
因為用gmail時都真係會用到個contact list...

反而Kies度backup一次phonebook就真係當backup

首頁

尾頁

跳至