單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家系卡在半中間,未正式單親不過就快系。想問返其實你地就分開后有沒有再后悔過,有沒開心過以前,同埋小朋友其實會不會都開心架。我囡囡我就問左佢,,佢話不開心因為同學仔都有爸爸媽咪一起住。同埋剛開始,你地點行出啊,我點解做咩事行到邊都不開心,,,只有每日盯住我們地論壇睇下的同路人心聲

侯爵府

環保接龍勳章

多謝比面
原帖由 酸棗仁 於 11-3-21 15:34 發表

Vane,

借用了你以上金句, 攞咗上網, 希望你唔好介意.
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

放埋我張大頭相呀..唔該..! hehe...

原帖由 酸棗仁 於 11-3-21 15:31 發表

Moon,

借用了你以上的金句, 攞咗上網, 希望你唔好介意!

伯爵府

原帖由 vane 於 11-3-19 11:34 發表
在單親家庭生活不是醜事..不要怕,要開心生活..
有空多點帶小朋友做吓義工,去幫吓人...做D有意義的事..
不要封閉自己....

Vane,

借用了你以上金句, 攞咗上網, 希望你唔好介意.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

伯爵府

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我睇左呢個post好耐…都諗唔到點搭咀,終放諗到..

邊個想做單親架 - 一定唔開心...
但婚姻不美滿而分開..- 可以重生 - 應該開心
做單親遇過到不少難題無人幫 - 好唔開心
自己找到解決方法..撐起頭家 - 應該好開心
仔女激死你時覺得好無助 - 勁唔開心
仔女知你辛苦一個人照顧佢地更錫你 - 超開心

結論 - 人生有起有落,有喜有悲..有開心呀有唔開心...人之常情也..hehe..so...堅強d..開心d..

洋房

原帖由 akina_yeung 於 11-3-19 23:30 發表
以下內容你當講笑啦...

你囡囡既媽媽過咗身, 時間耐咗細路女既感情可能真係會淡啲, 你唔好怪佢啦...

我呀, 生勾勾喺度, 我囡囡都係咁對我呀... 囡囡既利是錢我由她自己洗, 基本上我唔干涉佢... 不過有時同佢講, 好 ...

哈哈, 同我女好似, 孤寒財主...
想叫出5蚊都難呀....

侯爵府

原帖由 lovelygirls 於 11-3-20 22:58 發表
我都在努力中。但有時都好難平衡心理,見到人家一家大細響公園玩點解我地又。。
吖妹~做人係難架~有起有跌呢d先叫做人生吖嗎~
我成日都話,您地唔好成善暮人地d外表喇~您見到人地一家大細開開心心可能他們關埋門日日打架鬧交呢~
所以人地點係人地嘅事,點都擺自己係第一位先,要錫自己多d愛自己多d,生活都會變得愈快d,比d信心自己,難關一定會有走過嘅一日架~

複式洋房

回覆 1# babytszkin 的文章

我都在努力中。但有時都好難平衡心理,見到人家一家大細響公園玩點解我地又。。

侯爵府

原帖由 簡簡單單 於 11-3-20 21:12 發表

你好堅持,挺過來了,一路不容易。感謝你們大家的分享給了我很多正面消息以及動力。這裏很多同路人都這樣走過來了。開始我有漸漸去想到及打算以后要怎麼做,想安定下來,可能的話還是返工,,我不想擺綜援,想自食其力,自力更生。 ...
係吖~因為我知道老公係我自己選擇的,我真的盡了力,亦想得好清楚我不會後悔,我才離開他
很開心,聽到您講您心目中有個前路的藍圖 ...不過我想問下,您媽媽可以幫您照顧到小朋友嗎~
好像我我屋企雖然有工人,但我都重金禮聘我吖媽黎幫我睇吖仔幾個鐘...始鐘咁會安心,自己又可以輕鬆d....
28歲不是一個小的年齡,好多事可以係學習裡慢慢成長,雖然前路難行,不過我都想幫您打打您~您要加油吖

別墅

原帖由 babytszkin 於 11-3-20 07:21 發表
樓主,我同您一樣,我都曾經擁有一個打一個電話可以輸一萬幾千負債雷雷的老公,不過我由頭到尾,都無放棄他,我傾盡我所有去幫他,可惜的事他最後還給我發現他背叛了我,我說要離婚,他還郁手打我...警察到場,我和兒子由那天 ...

你好堅持,挺過來了,一路不容易。感謝你們大家的分享給了我很多正面消息以及動力。這裏很多同路人都這樣走過來了。開始我有漸漸去想到及打算以后要怎麼做,想安定下來,可能的話還是返工,,我不想擺綜援,想自食其力,自力更生。小B一歲七個月了,假如兩個小朋友都可以讀書,或者可以返,,突然覺得有點像蝸牛背著重重的殼,,想一步一步往上爬,注定經歷的事我無法逃避。

子爵府

環保接龍勳章

火火既意思:

好惡既媽媽=好安全既夾萬!

原帖由 ChammyMAMA 於 11-3-20 21:00 發表
好彩阿囡話錢要放喺媽咪度啫,不過入咗落佢隻豬隻度,想攞番出嚟都幾難!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好彩阿囡話錢要放喺媽咪度啫,不過入咗落佢隻豬隻度,想攞番出嚟都幾難!!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

環保接龍勳章

Um... 我其實無咩所謂,反正都係自已個女。。。

原帖由 88ofsun 於 11-3-20 20:47 發表
從局外人的角度來看,這的確是笑話!當然,你不好受亦是一個事實!

大宅

從局外人的角度來看,這的確是笑話!當然,你不好受亦是一個事實!

原帖由 akina_yeung 於 11-3-19 23:30 發表
以下內容你當講笑啦...

你囡囡既媽媽過咗身, 時間耐咗細路女既感情可能真係會淡啲, 你唔好怪佢啦...

我呀, 生勾勾喺度, 我囡囡都係咁對我呀... 囡囡既利是錢我由她自己洗, 基本上我唔干涉佢... 不過有時同佢講, 好 ...
我但求能夠一一去數清楚......

男爵府

It's all depend on yr situation, cause of separation. My case is the decease of husband. Of course, I feel sad in these few years la.. so miss him..
It is hard to find another who love me true again... love built in the young age without any conditions and past is much pure and true.

I am still learning to be strong and independant..

Kristy

侯爵府

仲有,仲有現在您可能聽了好多意見,不過將來呢d比意見您嘅人,係幫唔到您面對生活上嘅困難架,請您真的要思前想後好好想清楚自己的前路吖~^^

大宅

我嘅性格决定了我注定要行单亲路的,
因为我太有责任感了,搞到前C6咩都唔理,屋唔理,钱唔比,家务唔理。。。。最惨嘅系重要成日黑空黑脸好像全世界人欠他钱嘅。
最悲惨嘅系他成日形住我好有能力,自己家我负责,给我妈的我负责,连他爸妈的也想我搞定。。。。
结婚前我住屋企,衣来伸手,饭来张口,只管反工赚钱,结婚后,惨啦。。。佢只会收工了佢玩,儿子病了也去玩,儿子住院了还是去玩。。。完了,还要看他脸色做人,自己想想,使唔使呀?
甘就离了,宜家我好开心,两个儿子我妈帮我凑,我只是负责赚钱。
大儿其实也亲佢老豆嘅,每星期都去他那里住一晚。小的仲细还没懂。
我反工忙,反到屋企更忙,有时就偷点时间找朋友去街。连一点时间都没,怎么可以伤心呢。
迟啲仲想找社区中心合办香薰课程,会更忙啦,哈哈,连他找我我也没兴趣听他电话,每次只能叫儿子传话。
所以,任何时候,我们也要有自己的兴趣,因为呢个世界没有谁会不转的。
而且,上来这里,看到有甘多人陪自己,就唔会孤单了。

侯爵府

樓主,我同您一樣,我都曾經擁有一個打一個電話可以輸一萬幾千負債雷雷的老公,不過我由頭到尾,都無放棄他,我傾盡我所有去幫他,可惜的事他最後還給我發現他背叛了我,我說要離婚,他還郁手打我...警察到場,我和兒子由那天開始正正式式離開了他...
離婚後的初期,我只能告訴您,每日都會問自己點解我會搞到自己咁...好恨他
對於我的小朋友.在我的case對他影響是最大的,因為他很純純的愛著他爸爸,他最初跟我離開屋企的日子,常常會在相簿搵爸爸的照片,楂住係手唔願放低,每次跟爸爸去完街回家又會不停跟我發皮氣...所以到現在我仍然餽疚於的只有我這個可憐嘅小朋友,因他是最無辜的!
當然喇,我離婚已經2年了,為了兒子我很努力地把家庭重新建立起來..2母子暫時生活得尚算唔錯,ex還常常會來探望兒子...我想這應該是完美的結局了..
樓主..講了我嘅故事比您知,我只想您知道,婚姻係屬於您自己的,任何人的意見,都只係可作為參考.
有時人生真係有好多無奈,我想您亦會明白2個人要相愛建立一個家庭真的不是一件容易的事,我建議您要多d同自己傾下計,問下自己真的是否不在愛您老公了,離開他是否不在會記掛他,自己是否真的ready好要有無比信心和勇氣去行呢條單親路呢...
最後我想講的事,無論您有咩選擇,我們最希望的是希望您和小朋友都生活得開心和快樂...

子爵府

環保接龍勳章

點解你問佢唔問我呀?!

嘻嘻, 你唔問我我都答你, 我好開心囉...

原帖由 wensi 於 11-3-20 00:02 發表

我問你而家開唔開心?

如果係唔開心, 離婚後大不了咪同而家一樣唔開心. 你有損失咩? 無wow! 起碼唔洗提心吊膽怕有大耳窿上門, 你見識過未?

益左個男人風花雪月? 唔俾係自己風流快活? 同仔女同朋友唔得ge? 一 ...

首頁

尾頁

跳至