自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

中國人民的普遍教育水平真的頗低

中國人搶鹽, 係因為佢地唔知用什麼方法可以抵禦輻射, 但又想保護自己和家人 ...

中國人無讀過書, 無基本常識, 我唔覺得好笑, 只覺得悲哀 ...

取笑別人, 品格好高尚嗎 ? 更悲哀 ...

日本洩漏輻射, 成個星期都攪不好, 無責任嗎 ? 如果是中國, 一早被人插死, 重邊有咁多人祝福吖 ....

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

日本核電廠爆炸 :

仲有乜野好講吖.

全世界都知道日本人既威水史

總之日本人做乜野出黎, 都係有原因, 有內情, 有委屈.

唔好笑, 唔好憤怒, 唔好鬧. 唔好插

有唔好消息時, 最緊要識得太極手

** 轉左 "中國" 做 "日本", 都啱用

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

唔系用鹽抗輻射
系擔心海水受污染,以後d鹽有輻射,所以買定先。

大宅

都唔駛買咁多下話?我一包鹽要用好幾個月或者更耐......

原帖由 oooasis 於 11-3-19 14:25 發表
唔系用鹽抗輻射
系擔心海水受污染,以後d鹽有輻射,所以買定先。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我果包鹽用左成年都仲有半包...佢地買成10斤可以用一世......

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

攪到我家無鹽用..想買反包都難..又唔想買貴鹽..等超市有得賣至走去買反包鹽煮送..

今日落超市..都係無晒鹽..又搶晒d鹽啦.. 激c

我有需要用鹽果d人..想買都無得買

我日煮夜煮..都用得好快..

大宅

買雞粉頂住先

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

雞粉貴..同無咁健康..mouth:

煲湯點用雞粉即
原帖由 seven7 於 11-3-19 14:35 發表
買雞粉頂住先

大宅

sorry,我唔識煮餸,我以為雞粉同鹽差唔多,仲有買野唔知價...

係啦,我試過煲湯,係無萿鹽架,都好好味

原帖由 emily22 於 11-3-19 14:36 發表
雞粉貴..同無咁健康..mouth:mouth:" />

煲湯點用雞粉即

瑪瑙宮

唔緊要..有好多人未煮過飯架呢

煲湯唔落鹽..我真係飲唔倒...落少dd都覺得d湯唔好飲
原帖由 seven7 於 11-3-19 14:47 發表
sorry,我唔識煮餸,我以為雞粉同鹽差唔多,仲有買野唔知價...

係啦,我試過煲湯,係無萿鹽架,都好好味

瑪瑙宮

6菜唔落鹽都得..最多6完菜落鼓油,或豪油

大宅

唔係喎,我以前煲過本瓜雞腳湯,唔記得落鹽,點都又幾好味喎,不過我估唔係樣樣湯都可以唔落鹽掛?

原帖由 emily22 於 11-3-19 14:53 發表
唔緊要..有好多人未煮過飯架呢

煲湯唔落鹽..我真係飲唔倒...落少dd都覺得d湯唔好飲

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 emily22 於 2011-3-19 02:36 PM 發表
雞粉貴..同無咁健康..mouth:

煲湯點用雞粉即

我今日去藥房買雞粉細罐18.5元, 但係唔係落雞粉好過落鹽咩?

我屋企啲鹽用咗兩年半都未用完....

別墅

我睇電視見搶鹽的人多是上年紀的, 或者跟有沒有受過教育無關, 只是以前的經歷太可怕....
我記得婆婆過身前提過的三年零8個月, 當時沒有人有飽飯食, 樹皮, 番薯根當一餐....
打仗後的共產主義, 物資短缺, 食米, 糧油這些基本東西要靠當局配給, 以前我覺得是天方夜談, 而家諗返, 我這種60後從未捱過他們的苦, 所以唔明他們擔憂什麼 !
其實係冇安全感, 如果有信得過, 靠得住嘅政府, 知道有吃不完的糧油物資, 重駛乜搶 ?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

誰之過?...
斷估唔會又係社會既錯...政府既錯掛?...
我又咁諗...錯就要認...打就要企定...
呢D先係做人應有的責任...

大宅

好媽媽勳章

真係好同意 !

我會體諒 d 呀婆呀嬸無正確的知識, 我唔會取笑人

原帖由 jma109 於 11-3-19 15:36 發表
我睇電視見搶鹽的人多是上年紀的, 或者跟有沒有受過教育無關, 只是以前的經歷太可怕....
我記得婆婆過身前提過的三年零8個月, 當時沒有人有飽飯食, 樹皮, 番薯根當一餐....

打仗後的共產主義, 物資短缺, 食米, 糧油這些基本東西要靠當局配給, 以前我覺得是天方夜談, 而家諗返, 我這種60後從未捱過他們的苦, 所以唔明他們擔憂什麼 !
其實係冇安全感, 如果有信得過, 靠得住嘅政府, 知道有吃不完的糧油物資, 重駛乜搶 ?

侯爵府

原帖由 慧妮會員 於 11-3-19 15:44 發表
誰之過?...
斷估唔會又係社會既錯...政府既錯掛?...
我又咁諗...錯就要認...打就要企定...
呢D先係做人應有的責任...

我自己覺得係市民對政府無信心, 無信心政府可以幫我地解決健康的需要, 提供到安全的食物等..

所以自己自保..

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

係信心問題,now台有觀眾話佢同事(中學教師)都去搶購鹽......

原帖由 焯媽媽 於 11-3-19 18:52 發表

我自己覺得係市民對政府無信心, 無信心政府可以幫我地解決健康的需要, 提供到安全的食物等..

所以自己自保..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 焯媽媽 於 11-3-19 18:52 發表

所以自己自保..

呢個係互信既問題...係相對既...唔係絕對既...
如果樣樣都覺得政府不值得信任為理由既話...世界上仲有邊一個地方係絕對放心呢?

首頁

尾頁

跳至