想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

[請移玉步去呢度: http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4085092&extra=page%3D1]

真係唔好意思,呢個thread遲左成個星期,不過有心唔怕遲

黎得呢度完全都係勇敢媽媽,無論成功左,定失敗過既ivf朋友仔,都歡迎入黎傾計呀

大家互相支持,打氣,最終一定可以如願意償!

Chocolabb  過咗2,000 post係咪要過版喇?  發表於 11-5-16 16:33

侯爵府

dorisk,

我自己覺得休息下會好d,用得太密藥物去刺激,我始終都覺得對你身體唔好,反而影響個效果

趁休息既時間,放鬆晒成個身心,加埋調理身體,等自己下一次作戰時有個好成績

同埋你一定要同醫生做賽後檢討,研究下問題係點啦

如果你已經唔開心/傷心,一陣好喇,尋日我先同中醫傾,佢都話雖然個個人都真係好想一次就得,如果衰左一定會有唔開心,不過真係唔係最壞既事,因為你可以有多d數據比醫生知道應該點用藥,下一次點樣可以做好d

所以仲有好多好多希望架,快d開心返啦,除左調理身體,做下一d第日大肚唔做得既野,例如:放縱咁去食大餐啦,放縱咁去行街咁啦

原帖由 dorisk 於 11-3-20 11:03 發表
我終於要宣佈我人生第一次ivf fail了
收拾心情後其實我想問下大家意見,大家覺得我今個cycle再做好定休息下先好呢??

侯爵府

天大地大,

你最終都真係乖,冇亂食野,聽日去驗血喇
可能真係有驚喜呢?有時d野就係你唔緊唔緊就會黎架喇
祝你聽日好運呀!

侯爵府

我尋日去睇中醫,我一向最差既右手脈搏有明顯既好轉喎,哈哈
我好開心呀,中醫話呢個係好事,因為胎氣夠先會咁喎

同埋我宜家so far真係冇唔舒服(touch wood),食得又訓得,如果返工有得比我午睡會更好囉

你地個個遲下都會同我一樣架喇,大家遇到咩開心/唔開心都好,上黎傾下講下,放鬆下啦

侯爵府

littlemss,

你下年就可能會返hk???太好喇,咁你一定快過我去花旗啦
其實我諗到去邊gathering架,去town gas avenue咪得囉,都幾大架,同埋可以比你大顯身手,煮完又唔駛洗喎,幾開心呀!!!

卡卡

侯爵府

搶奶粉呢件事真係好恐怖,搶鹽就更瘋癲

我d朋友冇去搶呀,佢地都仲有少少存貨,個個都話不如轉奶粉啦,係就係煩d,不過都冇去搶咁恐怖
不過佢地都話,出世冇耐既new born就真係慘d囉,食慣左,宜家如果要轉,都要時間去適應

不過香港人真係過份緊張啦,我同我媽講,如果香港地震,有幅射,震唔死我,幅射未黎到,我都應該餓死左,因為我一定搶唔到野返黎囉,卡卡

侯爵府

放心啦,唔影響架
我放胎個日都唔開心,放前又有喊,放左之後返到屋企都有喊架,不過只係個一日囉

所以你都ok架喇,你又對自己咁有信心,係成功既一半,諗下你個女會有個細佬定細妹啦,hehe

原帖由 sonma123 於 11-3-18 20:49 發表
HELLO!我今日放咗胎啦!本來約咗D朋友食飯嘅,但喺臨出門口嗰陣發現嗰女發高燒,成39。8!嚇死我!跟住就周圍撲!帶呀女睇醫生。醫生話呀女氣管炎!又要打針又要食ANTIBIOTIC。睇見佢就慘啦。好心疼!

頭先嗰3嗰鐘我又擔心又驚又心急 ...

侯爵府

littlemss,

你真係好勁,你記得晒d人宜家係咩status,我真係冇鬼用架,唔記得

見大家講開咩,我又搭下咀咋,haha~

男爵府

SONGSONGYEAH

你果時放胎後有無肚ALL / 輕ALL 過?

複式洋房

我都好想知.雖然我冇痾但放胎後就放多咗屁...

侯爵府

我冇痾過,屁就有好多,應該放左3幾日

大宅

"右手脈搏有明顯既好轉", 咁會唔會係女呢, 因為聽人講過左手強就係仔, 右手強就係女呀!!

我星期五就會返去照內膜, 希望月尾夠厚可以放胎啦....

[quote]原帖由 songsongyeah 於 20-3-2011 18:46 發表
我尋日去睇中醫,我一向最差既右手脈搏有明顯既好轉喎,哈哈
我好開心呀,中醫話呢個係好事,因為胎氣夠先會咁喎

同埋我宜家so far真係冇唔舒服(touch wood),食得又訓得,如果返工有得比我午睡會更好囉

你地個個遲下都 ...

男爵府

原帖由 songsongyeah 於 11-3-20 20:10 發表
我冇痾過,屁就有好多,應該放左3幾日

係呀, 真係好多好多屁呀

大宅

醒目開學勳章

songsongyeah

多謝你既留言,我會調好身體再做,初時我以為自己可以即做,但經歷今日9個鐘既經痛 再加嘔左幾次,我就知自己身體未recover!

各位jm bingo住先,我遲d再join你地!
唔好唔記得我呀!!

侯爵府

應該唔關事,我左右都強左架,不過不嬲左都好,宜家係更好,右手就不嬲都差,宜家好左少少

原帖由 robbor 於 11-3-20 20:41 發表
"右手脈搏有明顯既好轉", 咁會唔會係女呢, 因為聽人講過左手強就係仔, 右手強就係女呀!!

我星期五就會返去照內膜, 希望月尾夠厚可以放胎啦....

[quote]原帖由 songsongyeah 於 20-3-2011 18:46 發表 http://forum ...

侯爵府

乖啦,我都明白你點都會心急,不過真係急唔黎
你身體強壯先容易成功,除左聽西醫講
試下中醫,睇下你會唔會有宮寒,腎會唔會唔夠強咁啦

子宮暖同腎夠強,係懷孕好基本要有架
你要有一個舒服既環境比bb長大,同埋對你成個孕期都好
所以宜家你身體係最重要,我地唔會唔記得你架

原帖由 dorisk 於 11-3-20 21:07 發表
songsongyeah

多謝你既留言,我會調好身體再做,初時我以為自己可以即做,但經歷今日9個鐘既經痛 再加嘔左幾次,我就知自己身體未recover!

各位jm bingo住先,我遲d再join你地!
唔好唔記得我呀!! ...

大宅

我聽日要去抽血驗孕喇, 不過我已打定輸數, 因為我咩嘢懷孕feeling都冇, 宜家心情好down.

我個心好唔想去抽血, 因為我唔想面對現實.

大宅

醒目開學勳章

原帖由 songsongyeah 於 11-3-20 21:16 發表
乖啦,我都明白你點都會心急,不過真係急唔黎
你身體強壯先容易成功,除左聽西醫講
試下中醫,睇下你會唔會有宮寒,腎會唔會唔夠強咁啦

子宮暖同腎夠強,係懷孕好基本要有架
你要有一個舒服既環境比bb長大,同埋對你成個孕期都好
...

我之前都有睇中醫,係做ivf先停。
我來緊都會繼續介口架!!!希望下次成績好d啦

大宅

醒目開學勳章

原帖由 gonegone 於 11-3-20 21:19 發表
我聽日要去抽血驗孕喇, 不過我已打定輸數, 因為我咩嘢懷孕feeling都冇, 宜家心情好down.

m無來就已經得啦!
明天等你好消息呀!

男爵府

原帖由 gonegone 於 11-3-20 21:19 發表

成功左大半啦, 聽日等你好消息呀

首頁

尾頁

跳至