烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

朋友話老火湯入面d豬肉/豬骨, 第二日再翻煲會釋放出有毒物質, 有冇人聽過呢? 同埋話d蔬菜今晚食剩咗, 就要倒咗佢, 一樣唔可以翻熱再吃 ?? 有冇人知點解呀?? 唔該.

男爵府

大廚勳章

不嬲飲剩,第二日都緊飲架喎

伯爵府

回覆 1# rolandbb 的文章

我聽朋友講過話d豬肉煲太耐會有毒素喎,我都唔知信唔信好,不過我留湯隔夜就唔留湯渣,因為容易變壞.
隔夜蔬菜食咗會至癌呢樣我就聽好多人講過.
無論點,我寧願預少d都盡量唔會留隔夜餸,因為唔好食.

男爵府

留湯不留渣

男爵府

第二日都照飲架~~

侯爵府

原帖由 fattymama 於 11-3-21 13:05 發表
我聽朋友講過話d豬肉煲太耐會有毒素喎,我都唔知信唔信好,不過我留湯隔夜就唔留湯渣,因為容易變壞. -
即係只留湯, d 渣就唔好要翻. 以往都係原煲翻熱後再飲埋.

隔夜蔬菜食咗會至癌呢樣我就聽好多人講過 -不過就唔知呢d 都會致癌, 咁將d隔夜餸帶飯都唔得囉.
d 無論點,我寧願預少d都盡量唔會留隔夜餸,因為唔好食. ...

子爵府

我覺得"翻煲會釋放出有毒物質"呢個理論有d怪... 唔通雪過响雪柜既熟豬肉再煲就會有毒素? 如果咁推論, 咁買急凍鹹豬手翻熱咪會有毒素?

至於隔夜菜, 我只聽過用微波爐叮熱會致癌.

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

肉類煲得太耐/浸過夜會釋放一d chemical(唔記得係咩)從而會增加尿酸, 所以而家好鼓勵煲一d無肉湯.

如果我煲左d肉湯,即係好似菁紅蘿蔔豬骨咁, 飲唔哂會淨係留返d 湯,用玻璃樽裝好, 成枝咁放入雪櫃.

p.s. 基本上我煲親老火湯都會多d, 預左飲2 餐.

以上資料如有錯請指教.

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我要帶飯, 所以都淨係帶肉,唔帶菜,帶生果.

原帖由 fattymama 於 11-3-21 13:05 發表

侯爵府

畀面勳章

我都係留湯唔留渣

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 Pretty2036 於 11-3-21 14:08 發表
第二日都照飲架~~

me 2

侯爵府

我聽朋友講過話d豬肉煲太耐會有毒素喎,我都唔知信唔信好,不過我留湯隔夜就唔留湯渣,因為容易變壞.
無論點,我寧願預少d都盡量唔會留隔夜餸,因為唔好食. ...

我想知咁有冇有關報導的資料 ? 如有, 請post條link上嚟,唔該. 

侯爵府

原帖由 GLG 於 11-3-21 20:41 發表
我覺得"翻煲會釋放出有毒物質"呢個理論有d怪... 唔通雪過响雪柜既熟豬肉再煲就會有毒素? 如果咁推論, 咁買急凍鹹豬手翻熱咪會有毒素?

至於隔夜菜, 我只聽過用微波爐叮熱會致癌. ...

呢個可能性會高d,因為用微波爐會有幅射.

有時煮餸會多咗食剩, 如果第2日唔食埋, 好似好浪費. 同埋有d 餸如潮州人煮的春菜炆腩肉/排骨, 呢味餸一定要隔過夜第2日先好味, 咁咪唔可以食呢味餸.  

伯爵府

我都只係聽人講嘅,所以信唔信就真係自己決定啦.
我有次飲咗隔夜湯跟住第2日就腸胃炎,嘔到傻咗,醫生都話飲食隔夜湯/餸係好易中招嘅,所以以後留隔夜餸就可免則免啦.
未嫁前,阿媽朝早煮飯俾我帶,嫁咗我就朝早煮飯俾我老公帶,再煮送去學校俾阿囡.
我都想佢地食得安心d.

大宅

me too.

原帖由 pekkle1216 於 11-3-21 12:32 發表
不嬲飲剩,第二日都緊飲架喎

侯爵府

原帖由 fattymama 於 11-3-22 12:16 發表
我都只係聽人講嘅,所以信唔信就真係自己決定啦.
我有次飲咗隔夜湯跟住第2日就腸胃炎,嘔到傻咗,醫生都話飲食隔夜湯/餸係好易中招嘅,所以以後留隔夜餸就可免則免啦.
未嫁前,阿媽朝早煮飯俾我帶,嫁咗我就朝早煮飯俾我老 ...

明白了.
想學人帶飯返工諗住慳錢, 原來係冇益.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 rolandbb 於 11-3-22 10:51 發表

我想知咁有冇有關報導的資料 ? 如有, 請post條link上嚟,唔該. 

me too , 我都想睇真實報導比較安全!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

湯我只知雪耳就一定唔可以隔夜, 對身體有害呀!

象牙宮

原帖由 rolandbb 於 11-3-21 12:31 發表
朋友話老火湯入面d豬肉/豬骨, 第二日再翻煲會釋放出有毒物質, 有冇人聽過呢? 同埋話d蔬菜今晚食剩咗, 就要倒咗佢, 一樣唔可以翻熱再吃 ?? 有冇人知點解呀?? 唔該. ...

蔬菜....不留, 通常吃完.
老火湯d豬肉/豬骨... 我有留.
隔夜的食物, 翻熱/整熱 須熱得夠透 先ok.

洋房

都係第2日煲滾照飲~覺得仲好飲~~濃D

首頁

尾頁

跳至