婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前日食飯, 62叫我帶bb去拜山..... 我話一定唔會帶, 佢竟然問我點解.... 我話bb得個5個月緊係唔帶啦... 我唔想bb聞到d煙味......
跟住62向到"打圓唱".... 話咁等佢一歲先啦...

想問下各位媽咪, 你地幾歲先帶bb去拜山呢? 我覺得一歲都唔應該帶....

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁細個就梗係唔帶喇!
我小朋友而家2歲我都唔會帶去,諗住5,6歲先帶

珍珠宮

我大女第一次拜山....大約3歲, 因老爺就係嗰時過身~

而細女就歲半先去拜山~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我大仔4歲,細仔2歲,都未去過,c6唔敢問我,佢知我唔俾,因為我兩個仔連自己婆婆都未去拜(我媽過身好多年),我老豆有叫過,俾我reject咗

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

男爵府

我女2歲幾...今年先會帶佢拜山

5個月太細個wor

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

咁細梗係唔帶啦! 咁多煙同灰!
比我就兩歲先帶~

男爵府

好彩原來我嘅做法都係啱嘅...!!
我真係唔知我6299有無腦囉.... 完全唔唸下有咩唔好處...!!
我自己覺得起碼佢返幼稚園先帶佢去....

子爵府

起碼 2歲. 先帶佢去丫.
又多人. 又多煙.. 自己吸都厭辛苦啦.. 何況咁細個?!

迷信d講. 好多Dirty 野.. d野搞bb咁點丫?! 邊個負責到丫?!

伯爵府

我個仔一歲, 我同我老婆想帶佢去拜, 不過我阿爸阿媽唔俾..........

大宅

緊係唔好啦, bb 咁細, 唔好理佢啦, 最緊要你同c6大家堅持! 夠決心, 我c6就衰在個人冇主見, 唔得堅持, 我有時都唔理佢, 我行我素!

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

太細就唔好喇..一來佢又未知咩事...一陣亂攪野,就大吉喇..

你同佢講識行識走先喇..大細驚煙親同人多呀...

你同佢講我會代bb同先人講bb出左世喇..多多保佑囉..
唔好好唔開心喇

大宅

我個女就0黎4歲都未去過拜...屋企老人家話要夠6歲先比去...

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我媽話最少6-8先好同小朋友去

大宅

我以前都一年返兩次china 拜山(46爺爺女麻女麻), 有左之後, 無再去過, 只有46一個去拜, 阿b 而家十個月大, 我完全無諗住會帶阿b 去拜山, 幾年後都未必會, 因為拜山好辛苦下, 又熱又多人, 又要行好多路, 大人都覺辛苦, 何況小朋友~

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

bb咁細個唔好帶喇, 起碼5yrs 啦......
因為bb 如果嚇親就麻煩喇~

大宅

bb 幾個月大已經去殯儀館(99強逼我); 現在1歲,會去拜山。

子爵府

起碼5歲先帶佢去

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

親情重要還是道理重要?我選親情。

上年,阿B9個月,有去將軍澳,和C6的阿叔姑姐等一大棚人一起,我去之前都唔鐘意,但C6話,BB好久未見過爺爺(62同99分開咗,住嚮大陸),就硬著頭皮帶BB去了。好辛苦,200多級樓梯,大家輪住抱BB上山落山,又熱。我阿媽知道都好唔鐘意。不過,但后來我想起個日D畫面,好似個家庭郊野游樂日咁,好久未見的親戚可以見返,談笑一番,個個又好錫個B,62又高興。我和C6是基督徒,都百無禁忌,一年一度也不太影響。BB適應力好強,偶爾有點特殊經歷也不用過于緊張吧,反倒我又對c6的親戚多咗了解,又親近D。這應該都可以說是“盡諸般的意”吧。
不要將小小嘢擺心上,決定去就開開心心當郊游,做多點功夫,幫BB防曬,帶多點水,時間上預松D,人都沒那么緊張。
決定不去也不要影響一家人感情,好好講給老人家聽,是為個BB好,有人幫手湊到,自己就最好去,不然好像很不尊重c6個家庭,無傷大雅的嘢,老人家既然看重,就盡量滿足吧。我都一早預咗今年也要帶BB去拜山的了,但今次BB還要拜埋爺爺,我都幾難過。好在舊年滿足到62.
我后來分享給C6聽,佢好感動wo!

首頁

尾頁

跳至