親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

萬榮太太 發表於 11-3-30 10:30
回覆 焯媽媽 的帖子

上海坐高鐵去邊架?

我行程係上海 > 高鐵 >杭州 > 高鐵 > 上海

大宅

chanwendy 發表於 11-3-29 11:17
今日睇到有個 post, 話上海同廣東沿海都好似測到幅射喇, 我仲未買呀, 而家都唔知仲買唔買好. ...

個 post, 話上海同廣東沿海都好似測到幅射喇? 可否話我知, 因為想4月尾去上海旅行, 去唔去好啊

禁止訪問

侯爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

Welcome back. 今次上杭兩地有沒有好地方推介?

如預訂高鐵票,要幾日前?可可以在上海預訂杭州到上海的票呢?
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

萬榮太太 發表於 11-3-30 14:17
回覆 焯媽媽 的帖子

但我朋友話去到上海先買票坐火車去坑洲都得喎...係咪唔一定坐高鐵架? ...

上海 > 杭州, 我是早一天買預售票, 預售來回,

上海虹橋 > 杭州, 高鐵(g字頭)只須45分鐘, 動車(d字頭) 要1個小時多, 普通火車, 要2個小時或以上..

我在杭州 > 上海火車站那程高鐵, 坐高鐵, 須時要1小時半, 其實去杭州 > 虹橋(只須50分鐘) 行250公里, 但進入上海市後, 只行50公里, (叫做半高鐵), 所以回程, 我要用1小時半..

高鐵最貴, 來回票要約200元..(普通車只須4-50元)

侯爵府

Paris 發表於 11-3-30 22:13
回覆 焯媽媽 的帖子

Welcome back. 今次上杭兩地有沒有好地方推介?

如預訂高鐵票,要幾日前? > 可預售7天..

可可以在上海預訂杭州到上海的票呢? 上海火車站, 南站, 虹橋都可預售的, 我係自動售票機買票的..

杭州, 極推介 花港觀漁, 太子灣公園, d櫻花只開了1/4, 我估下兩個星期才會最靚,, (但杭州都超多人睇花)

詳情可以看看我的相冊..

上海, 我食小楊生煎, 小林煎餅, 我個人覺得佳家湯包麻麻地..

玩> 新天地如果無時間都可以唔去, 但田子坊一定不可錯過.. 如果無時間又想去水鄉, 可考慮七寶老街, (有點似豫園的,但又係超多人)

希望幫到你..

侯爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

Thanks.

今次正想去田子坊,新天地早幾個月前先去完.
七寶唔吼, 一日遊可能去蘇州.
我都住閘北近火車站.Marriort Courtyard, 如book到嘅話.
有冇去中國館,我想去西湖踩單車,旅遊書話做卡就可以.你有冇試過.
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

Paris 發表於 11-3-30 23:00
回覆 焯媽媽 的帖子

Thanks.

有冇去中國館, 我無去中國館, 因為無時間..

我想去西湖踩單車,旅遊書話做卡就可以.你有冇試過.

我唔識蹈單車的, 但我見很多人蹈..

侯爵府

焯媽媽 發表於 11-3-30 23:04
有冇去中國館, 我無去中國館, 因為無時間..

我想去西湖踩單車,旅遊書話做卡就可以.你有冇試過.

些些
行到水窮處 坐看雲起時

禁止訪問

伯爵府

SKCCYK 發表於 11-3-30 13:41
邊個 post, 話上海同廣東沿海都好似測到幅射喇? 可否話我知, 因為想4月尾去上海旅行, 去唔去好啊 ...

明報都有講呀, 不過老公話照去喎, 反正香港都已經有, 去邊都一樣喎. 不過我都仲未買 package 呀, 諗住等下星期先.

禁止訪問

侯爵府

萬榮太太 發表於 11-3-31 10:07
你估係西湖踩單車危唔危險呢?因我知好多人,我驚女女(11years)危險呀@@

如果你可以係年三十晚維園行年宵花市內蹈單車無問題的話, 建議你遊西湖時蹈單車..

因為我去杭州個日, 勁多人, 和得個行字..

禁止訪問

侯爵府

萬榮太太 發表於 11-3-31 14:06
咁即係唔洗踩啦...咁多人@@.....你地有無去過明珠塔呀?值唔值得去呢?

我有去陸家咀, 有東方明珠塔附近行, 但無上塔, 因為周圍都很多高樓, 我主要欣賞周圍的高樓..

子爵府

萬榮太太 發表於 11-3-31 14:06
咁即係唔洗踩啦...咁多人@@.....你地有無去過明珠塔呀?值唔值得去呢?

我覺得值得上去睇吓,最好係個旋轉餐廳食下飯,360度欣賞下成個上海,包括黃布江的夜景。
最頂係上唔到既。

民房

回覆 焯媽媽 的帖子

焯媽媽

你提供的資料好有用呀, 吾該哂.

原來咁多人去上海,

我地復活節都自由行去上海,

机票+酒店(威士汀) $4XXX/

伯爵府

焯媽媽, 我想問全日通係咪在地鐵站買就得架, 有冇分大人小朋友架, 機場站有冇得買架, 係咪只限一日內任坐咋, 如果我去四日, 係咪即係要每日都買一張呀, 會係幾錢架.
同埋我都想問, 地鐵係劃一收費, 定係好似香港咁計站架. 我去酒店網, 佢又話機場坐地鐵只需 $5, 但係有十幾個站喎, 如果十幾個站都只係 $5, 咁都好平喎.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至