親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-21 22:56 發表

什麼地方來的..??

Bund 咪即係外灘lor~南京東路去外灘段路呀。
其實唔小心,邊度都會危險。
我覺得上海OK的。
計全國治安差,我估深圳應該算幾差。

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-22 10:21 發表

英文定普通話來的..

http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_bund

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-23 22:50 發表

我重味準備好杭州的行程, 應該會坐高鐵轉的士去西湖,

以前去過西湖, 係坐船的費用包埋景點的入場費, 唔知有無改..

可唔可以去完番黎update 下仲有乜野好玩?
印象中江浙一帶冇乜特別。你上海->蘇州->南京->揚州都得。杭州要留2日起碼。
最衰蟹季過左,如果唔係.......

子爵府

原帖由 side1side 於 11-3-24 13:53 發表
一樣有蟹食, 只係冇秋季咁肥美膏多.
試下河蝦, 魚, 碌鵝, 水芹, 春筍等, 唔錯.

你講d野大部份都食過lu~
有次當地朋友招呼食左槍蝦同泥螺,食完番到酒店先識驚。e+年紀大左就真係唔敢食,托賴到e+都冇事;不過都幾甜。有檔係街市的煎飽好出名,排隊排到chi-sin,我食過一般咋。
蟹季又點同e+呢?現在要食,可以一試d醉蟹,生既,係蟹季d蟹用酒浸既,d蟹膏相當甘甜。

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 11-3-24 16:05 發表

我去上海同我哥食餐飯, 去杭州幫我媽買杭菊, 順便睇下有無櫻花, 好似去西貢宿營甘去3日上海甘大把..

邊有甘多時間華東遊....

我去上海同我哥食餐飯<---勁!
去杭州幫我媽買杭菊<----勁勁!!
好似我地去尖沙咀咁輕鬆,咁隨意。好妒忌!

子爵府

原帖由 SamuelSS 於 11-3-24 17:49 發表
其實我成日都想去上海,但唔知係個點樣o既地方,有冇人可以簡介下呀?

如果你未認真去過大陸,廣東省d唔算啦~我建議首先去北京,跟住去西安同成都。上海其實冇乜特別。e+現代化到同香港、東京差唔多,剩番既嗰啲所謂舊文化,已經唔太值得花時間睇。

子爵府

回覆 焯媽媽 的帖子

青島其實冇乜特別,佢同其它大陸城市有d唔同;建築特色係德國特色。
盧山、小青島等等名勝。我上次係山東玩左成個月,煙台、威海、維坊、青島、逢萊。山東人係自大d,但夠真誠。
上次有個當地人帶我地去一間古堡度食晚飯,相當高級,d菜亦好獨特,好難忘~
其實返大陸玩主要看大陸文化;如果要德國野,不如直接去德國算~
哈爾濱ok,上次去左太陽島,同日軍侵略大陸時的古績,幾有啟發性;冰雕有D特色。哈爾濱主要重工業,同同蘇聯D貿易;要去三省可以去吉林同大連。

子爵府

萬榮太太 發表於 11-3-31 14:06
咁即係唔洗踩啦...咁多人@@.....你地有無去過明珠塔呀?值唔值得去呢?

我覺得值得上去睇吓,最好係個旋轉餐廳食下飯,360度欣賞下成個上海,包括黃布江的夜景。
最頂係上唔到既。

子爵府

焯媽媽 發表於 11-4-5 00:02
奉母親之命, 我係杭州買了金華火腿和杭菊返hk..

唉,ed唔駛番大陸買啦;平又平唔得幾多,靚d又唔覺;雖然話有得寄倉,但盞辛苦........
同埋買一隻,真係有排食,斬開一舊舊擺落雪櫃都曬地方。
我上次貪得意,人買我買,食左2年先清得曬,d親戚送都唔要,仲搞到一浸味,打理佢都唔易,唉!仲要花錢買翅同花膠黎陪佢,真係執條物帶累身家。
不過,如果你係咁2買一兩舊就是但啦~

首頁

尾頁

跳至