自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說, 過年前, 睇中一個近媽咪的單位 (因為結左婚之後, 搬左近99, 佢好唔開心!), 去到睇樓時, 竟然個業主係媽咪朋友既女, 我那刻就決定了要呢間樓, 就算個業主話要6個月後成交 (因為佢要睇下阿女入到邊間幼稚園喎)!
既然大家都識既, 就想慳返個律師費啦, 唯有等個睇樓紙過左時限先再搞臨約啦, (我都有搵另一位遠親幫我簽定另一張臨約架啦!不過就無過訂!)
怎知, 惡夢就開始了....
到3月頭時, 已經有agent 同我講, 佢呢個單位放盤喎, 我地質問個業主啦, 佢仲話係agent 吹水, 不過我媽咪已經好嬲, 因為話晒大家都街坊, 無理由咁無口齒架嘛, 因為呢刻樓市已經升到唔係人可以買既地步了, 不過業主口口聲聲話唔係, 我都無辦法啦...那好啦, 我又等...
終於3月中到了, 可以搞正名既臨約啦, 一係搵唔到個業主, 一係諸多推搪, 我估佢都係搵唔買家, 唔想簽臨約啦..
最後幾經波折, 業主終於肯簽臨約了, 我地為防佢地想撻訂, 就講明俾晒按金佢, 佢地都唔肯, 我心知不妙啦, 佢地仲話, 因為我屋企周圍同人我地買左佢層樓, 佢先要硬著頭皮俾人睇樓..再次搞到我媽咪好唔開心, 佢係因為開心先同朋友講, 都無講明邊一層樓...
我都預左佢會撻訂架啦...
今日終於打左電話來啦, 要撻啦!!!
無錯, 係賠左錢俾我, 不過我損失既, 唔係金錢, 係無左一個機會住近返媽咪, 家時搞到我媽咪好唔開心, 我都唔知點算好! 真係好唔開心!!!!

禁止訪問

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

妳亞媽附近得佢一間樓咋

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係囉~買第二間啦~

大宅

其實又唔係得佢一個單位, 不過家時果個屋苑已經由5千幾蚊呎升到6千5啦, 我真係覺得太貴了! (我買呢個單位都要成6千架!)
remark : 呢個屋苑係廿幾年樓, 不過係在地鐵上蓋, 叫做全個區最好既藍籌盤...

禁止訪問

大宅

原帖由 ychat600206 於 11-3-21 18:55 發表
話說, 過年前, 睇中一個近媽咪的單位 (因為結左婚之後, 搬左近99, 佢好唔開心!), 去到睇樓時, 竟然個業主係媽咪朋友既女, 我那刻就決定了要呢間樓, 就算個業主話要6個月後成交 (因為佢要睇下阿女入到邊間幼稚園喎)!
既然大家都識既, 就想慳返個律師費啦, 唯有等個睇樓紙過左時限先再搞臨約啦, (我都有搵另一位遠親幫我簽定另一張臨約架啦!不過就無過訂!)
怎知, 惡夢就開始了....
...

樓主, 唔係好明呢句點解? 你始終都要搵律師搞買賣手續喎...

伯爵府

大廚勳章 醒目開學勳章

原帖由 ychat600206 於 11-3-21 19:13 發表
其實又唔係得佢一個單位, 不過家時果個屋苑已經由5千幾蚊呎升到6千5啦, 我真係覺得太貴了! (我買呢個單位都要成6千架!)
remark : 呢個屋苑係廿幾年樓, 不過係在地鐵上蓋, 叫做全個區最好既藍籌盤... ...
個業主最尾都同妳簽臨約,再賠訂比妳,都喺好人一個喎^.^

大宅

原帖由 wingyinmami 於 11-3-21 19:15 發表

樓主, 唔係好明呢句點解? 你始終都要搵律師搞買賣手續喎...

其實係搵其他人同業主簽一張臨約, 當大家有保障, 到3月中正正式式用我地個名簽好張臨約, 之後就搵律師搞囉!
其實我已經搵左律師架啦!

子爵府

好媽媽勳章

係囉!慳極咪唔使俾地產佣金,律師費幾千蚊無得慳
如果尺價無咩點平買過間,下次簽約時寫明必賣必買,雙方無得反價反囗
原帖由 wingyinmami 於 11-3-21 19:15 發表

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

都只怪當初唔快刀斬亂麻

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你要慳佣金冇得好講喎.雖然佢係衰,但真係唔怪得人.

大宅

原帖由 renren 於 11-3-21 19:26 發表
係囉!慳極咪唔使俾地產佣金,律師費幾千蚊無得慳
如果尺價無咩點平買過間,下次簽約時寫明必賣必買,雙方無得反價反囗

其實唔係我地唔想簽必買必賣, 係個業主死都唔肯! 如果可以俾埋agent fee 可以解決問題, 我會俾, 問題係個業主自己提出唔想搵agent, 無理佢我同佢拗數囉, 我以為"街坊"呢個2個字可以當保証, 再一次証明, 無人可以抵擋金錢的誘惑囉!

大宅

而家個市咁顛, 時間一長就會有變數, 講個"信"字真係賭大細

大宅

DEL

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實點解又要簽約又要打stamp, 都係白紙黑字, 費事到時our數姐, 唔經agent一樣可以簽臨約
個業主當初死都唔肯簽, 你都應該心中有數了
算啦, 唔撻都撻左, 而家買返lor, 樓主有升無跌, 明眼人都見到, 你今日6500唔買, 半年後, 1年後, 唔止呢個價喇
原帖由 ychat600206 於 11-3-21 07:30 PM 發表
其實唔係我地唔想簽必買必賣, 係個業主死都唔肯! 如果可以俾埋agent fee 可以解決問題, 我會俾, 問題係個業主自己提出唔想搵agent, 無理佢我同佢拗數囉, 我以為"街坊"呢個2個字可以當保証, 再一次証明, 無人可以抵 ...

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

佢都依足賠訂俾你,你又唔可以話佢既....
呻完,又努力睇樓啦!又唔係得佢一間0者,可能,「塞翁失馬,焉知非福」..下次俾你買到間靚樓呢!

珍珠宮

好明顯個業主係騎牛揾馬
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

侯爵府

畀面勳章

一於買過第二間啦..又唔係得佢一間呀:;pppp:

別墅

問心, 最初你咪係想唔比佣, 如果有AGENT 搞, 最多14日落左大訂, 佢想唔賣都唔得啦.

首頁

尾頁

跳至