自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家都知5月1號最低工資會實行, 依家我屋企就面對一個問題:

母親大人同我講佢公司開始宣佈會削減人手(即係裁員囉!), 或者將現有的月薪員工轉為PART TIME!

唉..........聽完之後真係好嬲~~~

最低工資真係幫到我地嗎?

別墅

做老闆一定諗到計,最後工資咪搵低下層做磨心。一向贊成市場主導,請記得支持推行最低工資果班議員名單,唔好投票再選佢地。

其實市場主導係最好,只要減少輸入大陸人,勞工市場不致失衡,低下層便有保障。

原帖由 星星大王 於 11-3-22 16:09 發表
大家都知5月1號最低工資會實行, 依家我屋企就面對一個問題:

母親大人同我講佢公司開始宣佈會削減人手(即係裁員囉!), 或者將現有的月薪員工轉為PART TIME!

最低工資真係幫到我地 ...

侯爵府

好媽媽勳章

想知其實係 包括邊d行業? only focus blue 領 定全部在職都cover ?
原帖由 星星大王 於 11-3-22 16:09 發表

最低工資真係幫到我地 ...

複式洋房

同意呀!!!依家咪就係俾D 大6人霸哂D工廠工囉(我阿媽就係工廠做女工!!!)

今日政府仲話幫D新移民係關愛基金派6000蚊俾佢地~
都唔知佢地點諗既!!

複式洋房

原帖由 ShinTeresa 於 11-3-22 16:20 發表
想知其實係 包括邊d行業? only focus blue 領 定全部在職都cover ?

我屋企人係某"水貨化妝品公司"做女工!!尋日收到通知大地震呀!!

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

對於低收入的打工仔, 暫時未見其利, 先見其害;
對班政棍, 如李X人等, 可以揚名立萬, 大大聲話係佢哋爭取返黎的, 所以最大的受益者, 相信係佢哋莫屬

侯爵府

好媽媽勳章

成斑都係抽水王, 口水老
原帖由 yukico 於 11-3-22 16:25 發表
對於低收入的打工仔, 暫時未見其利, 先見其害;
對班政棍, 如李X人等, 可以揚名立萬, 大大聲話係佢哋爭取返黎的, 所以最大的受益者, 相信係佢哋莫屬 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當初話要行最低工資, 已預告低收入人士未必受惠, 但就牽連整個社會, 嗰時俾人gup到飛起(唔排除嗰班人係政棍打手), 而家真實情況係點? 大家有目共睹, 政棍點會理會巿民死活, 佢只關心點樣可以撈到政治籌碼.

嗱 ~ 而家又講最低工時了, 唔好以為好着數, 個影響仲大過最低工資, 等着瞧吧!

還有全民退休保障計劃, 你想你的下一代難以生活, 就支持李卓人啦, 因為佢講明, 哩啲已係隔代問題, 唔關佢事了!

珊瑚宮

BK Milk勳章

我都好想知, 因為我係做sales, 每個月都係底薪+佣金, 有時有d 月份佣金都已經有底薪一半或以上, 咁點計?????

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我只覺得係百害而無一利.
到時啲嘢又加價,人手就縮得就縮,仲做c人......

複式洋房

其實最低工資係好定唔好...講真我真係唔知。但問心,如果"最低工資"真係可以保障到低下階層既收入,唔會出現啲日日做十個鐘,做足三十日都係得四千幾蚊月薪既工,我係撐最低工資。

不過好衰唔衰,香港政府推出既最低工資有太多灰色地帶同漏洞,飯鐘唔計入工時(咁工人喺食飯嗰一個鐘係唔係真係可以完全唔做嘢、老細叫工作喺嗰一個鐘頭叫工人做嘢就係犯法吖?),一時又呢樣嗰樣,結果俾商家可以走罅;加上好多商家真係無良心,永遠只顧住自己盤數同賺錢,做成未見其利先見其害;仲要乘機借實行最低工資之名加價 (例如物業管理費),但又唔覺班看更既待遇有好到喎...

推行政策,做啲唔做啲,兩頭唔到岸,結果兩邊都唔討好......唉!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

只要老闆將你應有的改一改名,就已經到數啦 佢點會咁好死加俾你
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仲有,反正都要俾$28,d老闆請都請個後生仔讀過下書既,唔請低學歷/中年人,到時o個班人仲慘﹗

原帖由 kay4884 於 11-3-22 17:52 發表
我只覺得係百害而無一利.
到時啲嘢又加價,人手就縮得就縮,仲做c人......
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係呀,最低工資同cost of living同步變動架。原來無就唔應該攪乜最低工資。外國一直用緊就話無辦法o者。

原帖由 joeywongmy 於 11-3-22 18:44 發表
最低工資根本就唔係一件好事
就算比你$35一個鐘又如何
到時間間餐廳、街市、百貨公司等都會加價
通貨膨脹下
$35都唔會夠你洗

珍珠宮

原帖由 joeywongmy 於 11-3-22 18:44 發表
通貨膨脹下
$35都唔會夠你洗

呢d連市民都知,點解政府唔明 ?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

因為佢地個個人工豐厚,仲有其他津貼,佢地又點會明白一般平民百性係點生活。。。

原帖由 sasa@uk 於 11-3-22 19:52 發表

呢d連市民都知,點解政府唔明 ?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

通貨膨脹下
$35都唔會夠你洗

冇錯...羊毛出在羊身上...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

一定幫唔到我老爸,因為佢係上星期因年齡已到收到退休離職通知.佢係夜更看更,人工夠自己生活多少少.但最低工資若實施佢人工會多成千多二千元.有咩公司會請一個65以上既老人而又俾咁高人工.所以公司係佢差少少有得加人工時抄左佢.

象牙宮

無良僱主。好敬重你爸爸仲咁勤力工作。

原帖由 梅媽媽 於 11-3-22 20:47 發表
一定幫唔到我老爸,因為佢係上星期因年齡已到收到退休離職通知.佢係夜更看更,人工夠自己生活多少少.但最低工資若實施佢人工會多成千多二千元.有咩公司會請一個65以上既老人而又俾咁高人工.所以公司係佢差少少有得加人 ...

首頁

尾頁

跳至