自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最低工資係無有架!
一早已經講左啦!

D野只會更加貴, 因為成本上升, 轉嫁左俾消費者!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ckat 於 11-3-22 21:45 發表
最低工資係無有架!
一早已經講左啦!

D野只會更加貴, 因為成本上升, 轉嫁左俾消費者!

咪係, 晨早已講啦! 羊毛出自羊身上, 做老闆o既點會做蝕本生意, 做唔住, 咪執埋佢囉, 到時又小咗就業機會, 做得住, 都會縮人手, 老弱更難揾工, 員工人工加咗, 除咗節流, 就係開源, 開邊度? 咪加價囉, 影響係全民, 但喺最低工資保障下, 受惠又有幾多人?

伯爵府

管理費加左25%. 無眼睇

侯爵府

畀面勳章

原帖由 joeywongmy 於 11-3-22 18:44 發表
最低工資根本就唔係一件好事
就算比你$35一個鐘又如何
到時間間餐廳、街市、百貨公司等都會加價
通貨膨脹下
$35都唔會夠你洗

完全同意!!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 eeb 於 11-3-22 18:47 發表
仲有,反正都要俾$28,d老闆請都請個後生仔讀過下書既,唔請低學歷/中年人,到時o個班人仲慘﹗

係呀! 幫襯開間茶餐廳請開幾個70+既伯伯送外賣,包佢2餐食,無工資貼士歸佢,大家互惠互利,而家出咗最低工資,餐廳老板話請唔到佢哋,又無能力請多個人,外賣要自己送,伯伯連飯都無得食,你話最低工資係咪幫到人,我話幫唔到人就真,返而害死人!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 alicemic 於 11-3-22 23:36 發表

係呀! 幫襯開間茶餐廳請開幾個70+既伯伯送外賣,包佢2餐食,無工資貼士歸佢,大家互惠互利,而家出咗最低工資,餐廳老板話請唔到佢哋,又無能力請多個人,外賣要自己送,伯伯連飯都無得食,你話最低工資係咪幫到人,我話幫唔到人就真,返 ...

叫政棍請佢囉, 之前睇過報導提及李卓人有搞類似canteen o既店, 但員工好似冇最低工資? 要多勞多得? 詳情唔係好記得, 有冇人知?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿爸做保安,佢人工係低過而家訂O既最低工資,
佢公司而經放風話,一定會炒人,
我阿爸都預左冇得做,
佢都話最低工資只係害佢地,
唔係幫佢地囉

別墅

都不知是禍是褔?可能只幫到D政黨拉票+分。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 梅媽媽 於 11-3-22 20:47 發表
一定幫唔到我老爸,因為佢係上星期因年齡已到收到退休離職通知.佢係夜更看更,人工夠自己生活多少少.但最低工資若實施佢人工會多成千多二千元.有咩公司會請一個65以上既老人而又俾咁高人工.所以公司係佢差少少有得加人 ...

依...我樓下個保安EE都好大年紀下, 上星期換左新的(好後生), 我問佢之前個EE去左邊?

佢話....退左休mouth:

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

最低工資計算
$28/hrs 9hrs/day(包括一個鐘食飯) 5day工作 31日一個月計算

plan A:
計算方法:包括飯鐘,每星期休息日2日
$28 x 9 x31 =7,812

plan B:
計算方法:包括飯鐘,每星期休息日1日
$28 x 9 x 27 =6,804

plan C:
計算方法:包括飯鐘,不計休息日
$28 x 9 x 23 =5,796

plan D:
計算方法:不包括飯鐘,不計休息日
$28 x 8 x 23 =5,152

我覺得最理想是plan a的計算方法,不過plan b都可以接受

子爵府

我99話佢1/5開始
一個月只得4日假
無大假咩勞工假都無
要放假就無咗果日人工
總之咩福利都無
我話咁叫長工咩
咁同散工有咩分別呀
咁不如做散工好過啦

象牙宮

原帖由 黃二少奶 於 11-3-22 23:51 發表
我阿爸做保安,佢人工係低過而家訂O既最低工資,
佢公司而經放風話,一定會炒人,
我阿爸都預左冇得做,
佢都話最低工資只係害佢地,
唔係幫佢地囉

其實哩個道理, 早喺李卓人推出哩個政策時已經發生過的, 李卓人冇理由唔知唔了解的, 唔知有冇人記得, 喺油麻地公廁內曾經有清潔工, 俾李卓人擺上枱, 話政府外判清潔工作, 清潔公司待薄清潔工人, 當時哩個老工人有不良啫好, 一般工作係唔會請佢, 就只有喺公廁清潔同住宿, 李卓人就帶記者去報哩個工人的苦況, 話佢喺公廁食同瞓, 批評清潔公司無良, 當時老清潔工已叫記者唔好搞佢, 唔好累佢連份工同瞓o既地方都冇埋, 報導出街後, 記者再跟進, 發現哩位老清潔工已經冇得做了, 因為清潔公司話請唔起佢, 老清潔工同記者講, 以前起碼仲有飯盒食同有地方瞓, 而家, 真係乜都冇, 有邊度會請佢? 只有過番街頭露宿的日子, 到底李卓人係咪真心幫助有需要的人? 定只係為佢自己舖路, 踏着人哋的飯碗撈油水? 大家自己諗.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 00:03 發表

其實哩個道理, 早喺李卓人推出哩個政策時已經發生過的, 李卓人冇理由唔知唔了解的, 唔知有冇人記得, 喺油麻地公廁內曾經有清潔工, 俾李卓人擺上枱, 話政府外判清潔工作, 清潔公司待薄清潔工人, 當時哩個老工人有不 ...

咁佢有無幫伯伯申請綜援(伯伯好慘)

人地好地地自食其力,係要搞到人無得做

大宅

5月1日老工人逃亡潮,社處出現人潮申請綜援.......提早退休.................萬歲慢衰慢慢衰.............冇眼睇

男爵府

最低工資真係好多餘…外國最低工資結果係點?未就係一間本來有4個waiter既餐廳變成得番一個人做…被迫走既吾使死,留低既反而先做死。

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-23 00:03 發表

到底李卓人係咪真心幫助有需要的人? 定只係為佢自己舖路, 踏着人哋的飯碗撈油水? 大家自己諗.

你舉這個例子令我想起古人一句: 一將功成萬骨枯
某些政棍利用今次最低工資為自己爭取選舉籌碼, 給選民錯覺以為佢為弱勢社群爭取福利, 但殊不知社會上多少低收入人士為了佢而白白成了犧牲品。
踩著別人的屍體往上爬, 良心何在?

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我朋友間公司,人工高就cut比d唔夠28蚊既員工 ,係公司角度無影響架,唔通d老闆會做蝕本生意咩!

咪係咁加價lor,收左果28蚊又點,d野咁貴咩都嘔突啦!!!!!!!!!!!!!!最憎李x人

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有朋友開間細舖,學徒係頭1年只係幫吓師傅手同學識D水電嘢,而家要根最低工資黎計人工比學徒,相對d師傅係今年頭已經加成$2000-,但又唔敢係客度加咁多....
佢話咁搞法,扣除埋自己人工,只賺得少少,可能會摺咗間舖,自己出去打工算啦,話晒都係師傅級人工唔會太低....自己閞舖只賺多少少,但要顧好多嘢,辛苦好多....咁又少咗幾個就業職位啦

大宅

啲政棍攪咁多嘢,自己攞著數,啲打工仔最慘

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

你睇外國(如加拿大)就知

首頁

尾頁

跳至