論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi 各位
我工人姐姐,今午食餅時脫了3隻牙。現要幫她搵牙醫。Check過保單睇牙醫最多可claim HK$1,500。但要鑲回3隻牙起碼過萬,請問你們有冇遇過這問題,你們會點處理? 還有請問有冇係專為傭工及收費比較便宜的牙醫介紹?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

鑲牙呢D唔鑲唔使死, 唔使包佢架. 呢D工人淨係識搵著數, 冇牙又唔係食唔到野, 彩佢都有味.

大宅

$1500做到几多就几多,除非佢自己貼,否則不要攬上身!
url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

$1500 claim咗會唔會影響係你之後嘅保額?
牙科剩係包佢唔醫會死嗰d,你唔好做好心諗住幫佢呀,如果唔係佢之後都會合理其望係包佢。

複式洋房

回覆 1# sillything 的文章

佢甩左前排3隻呀,影響外觀。佢好唔開心,我怕影響工作,因我有兩個小朋友要佢照顧。佢叫我地幫佢搵牙醫,費用係每個月人工扣。請問有冇專為傭工或收費比較便宜的牙醫介紹?可減輕佢負擔。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 Sibbyf303 於 11-3-23 22:00 發表
佢甩左前排3隻呀,影響外觀。佢好唔開心,我怕影響工作,因我有兩個小朋友要佢照顧。佢叫我地幫佢搵牙醫,費用係每個月人工扣。請問有冇專為傭工或收費比較便宜的牙醫介紹?可減輕佢負擔。 ...
你可以介紹你自己睇開嗰d比佢睇。
你唔好扣佢人工,唔係到時話你短付工資。
如果你真係要借 比佢,另外寫借據啦 不過最好唔好同工人有 瓜葛。

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試下問下醫藥援助會>> click, 我記得要有身份證先睇, 問清楚工人睇唔睇, 呢度D診所好多人睇, 所以要排幾耐下, 預睇一次起碼用半日, 鑲牙起碼睇幾次.

複式洋房

我明天打去問o下先。唔該晒!

原帖由 lestat 於 11-3-23 23:58 發表
試下問下醫藥援助會>> click, 我記得要有身份證先睇, 問清楚工人睇唔睇, 呢度D診所好多人睇, 所以要排幾耐下, 預睇一次起碼用半日, 鑲牙起碼睇幾次.

象牙宮

有冇考慮到整完牙后向你道別?

原帖由 Sibbyf303 於 11-3-23 20:17 發表
Hi 各位 我工人姐姐,今午食餅時脫了3隻牙。現要幫她搵牙醫。Check過保單睇牙醫最多可claim HK$1,500。但要鑲回3隻牙起碼過萬,請問你們有冇遇過這問題,你們會點處理? 還有請問有冇係專為傭工及收費比較便宜的牙醫介紹? ...

有冇考慮到整完牙后向你道別? 你須承擔高風險. 經濟富裕雇主例外, 當為菲國人民做善事.

不如想法子 :
1. $1500做到几多就几多, 除非佢自己貼
2. 做滿2年才給她弄, 承少風險少d.
好明顯識搵著數. 不夠2个月.

為何个个工人會當雇主係傻仔?
反思一下!

禁止訪問

水晶宮

原帖由 最緊要健康 於 11-3-24 11:08 發表
我雖然沒有試過e個情況, 但政府牙科診所可不可同工人鑲牙, 她們都有身分證係唔係就可以看政府的牙醫呢?
好似無鑲牙

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢排牙可能仲有好多問題, 如果唔係點會食餅都甩左3隻牙, 如果你打算同佢睇你就要有心理準備可能唔止鑲牙咁簡單.
如果你今次同佢claim 左保險$1500, 下次你再幫佢續外傭保險, 保險公司可能唔受佢保OR 要加保費, 佢做得2個月會唔會做得長久都成問題, 呢D野你都好好考慮下.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Sibbyf303 於 11-3-23 20:17 發表
Hi 各位
我工人姐姐,今午食餅時脫了3隻牙。現要幫她搵牙醫。Check過保單睇牙醫最多可claim HK$1,500。但要鑲回3隻牙起碼過萬,請問你們有冇遇過這問題,你們會點處理? 還有請問有冇係專為傭工及收費比較便宜的牙醫介紹? ...

鑲牙唔係每隻過萬咩....
3隻咪成5皮....

我唔會出錢比佢鑲囉...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 最緊要健康 於 11-3-24 11:08 發表
我雖然沒有試過e個情況, 但政府牙科診所可不可同工人鑲牙, 她們都有身分證係唔係就可以看政府的牙醫呢?

香港永久居民都無呢個福利呀, 連補牙都無呀
菲傭有?
如果菲傭有呢個福利, 攪遊行, 我第一個舉手報名去

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 siusum 於 11-3-24 11:51 發表

鑲牙唔係每隻過萬咩....
3隻咪成5皮....

我唔會出錢比佢鑲囉...

借都吾會.....
幾皮野, 點還呀?
借左比佢, 一陣做得差, 抄佢又吾係(未還晒$), 吾抄又吾係
當香港的僱主全部係傻仔?

珍珠宮

原帖由 333s 於 11-3-24 10:07 發表

有冇考慮到整完牙后向你道別? 你須承擔高風險. 經濟富裕雇主例外, 當為菲國人民做善事.

不如想法子 :
1. $1500做到几多就几多, 除非佢自己貼
2. 做滿2年才給她弄, 承少風險少d.
好明顯識搵著數. 不夠2个月.
...

都同意~~
有時d野, 都係d僱主自尋煩惱的~~

大宅

樓主應該係新手僱主, 好明顯係個陷阱, 因住中招呀.

大宅

如果佢喺家鄉甩咗3 隻牙又會唔會唔開心, 會唔會做唔到人? 如果遲啲佢話冇護膚品/化妝品用唔開心, 咁你會唔會包埋SK-II/Chanel...etc比佢?! 又或者無鮑參翅肚食都會唔開心影響工作喎.

原帖由 Sibbyf303 於 11-3-23 22:00 發表
佢甩左前排3隻呀,影響外觀。佢好唔開心,我怕影響工作,因我有兩個小朋友要佢照顧。佢叫我地幫佢搵牙醫,費用係每個月人工扣。請問有冇專為傭工或收費比較便宜的牙醫介紹?可減輕佢負擔。 ...

複式洋房

我都遇過同類的情況兩、三次, 她們剛到時已十分口嗅, 當我一CHECK往往發現有兩至四隻爛牙, AGENT的BODY CHECK日後應包埋牙科!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鑲牙應該會係外觀問題, 保險好多係唔會包哩樣個喎, 分分鈡連$1500都未必有得claim. 從來工人有牙患, 僱主做法只係帶佢去剥牙的, 鑲牙? 工人有錢咪自己俾囉, 仲要鑲3隻? 我都未必有錢鑲呀!

首頁

尾頁

跳至