自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ry5FgDqaGROL_gTj2SocxLwhKw--/article?mid=6767

好吧!感染了我家老兄習性(煩!!!)的hidekko又來向大家作出呼籲了。以下是居港日人在FACEBOOK的一項籌集物資活動。

集資活動請按我
http://www.facebook.com/notes/sally-tang-hosokawa/%E9%A6%99%E6%B8%AF3%E6%9C%8821%E6%97%A5%E4%B8%8027%E6%97%A5%E6%97%A5%E7%B1%8C%E9%9B%86%E7%89%A9%E8%B3%87%E7%9B%B4%E6%8E%A5%E9%80%81%E5%88%B0%E6%97%A5%E6%9C%AC%E7%81%BD%E5%8C%BA/10150125741893451

在港日人米山健一先生在日本的朋友們組成了義工団、會直接把收集回來的物資直接運到宮城和福島的災地。不論多少、請将家裡有的物資捐給日本的災民。

以下是最需要的物資:
•尿片(成人・小朋友)
•衛生巾
•紙巾
•廁紙
•奶粉
•膠布
•口罩
•暖包
•隱形眼鏡薬水
•垃圾袋
•牙刷
•布巾
•缶頭等能夠長期保存的食物
•營養飲料沖劑(如寶礦力沖劑)
•厚襪
•厚底衫
•男/女内褲
•防寒衣物(褸,毛衣等)
•毛毯
•勞工手襪
•電池
•嬰兒・小童衣服
※因為海関問題、所以衣類必須全新、要有吊牌的!

特別是嬰兒・小童的衣服是非常短缺、因為全部被沖走了・・・・・・
所以、如果家裡有嬰兒・小童的話、請捐出不要的舊衣服、感謝。

收集日期:3月21日(一)至27日(日)
時間:星期一至五 10:00-18:00
   星期六、日 13:00-17:00

地點:
養生學會  電話:2246-8177  傳真:2246-8177
香港灣仔皇后大道東147號威利商業大廈22樓 (MTR - A3 Exit)

International Society of Life-nurturing Traditions (ISLT):
Address:22/F.,Weswick Commercial Building, 147 Queen's Road East, Wanchai, HK.
(MTR - A3 Exit)
前來時、請致電確認是否有人在收集地點。
Tel:2246-8177  Fax:2246-8177
如有任何疑問或能夠幫手的人仕、可聯絡米山先生。
E-mail: [email protected]
手機:6100-8033

如沒時間自己拿去的話、可叫黒猫宅急便(Yamato)代運送
http://hk.ta-q-bin.com/chi/index.aspx
可上門(住宅)收貨、收費是以貨物大小去計算、重量為25KG以下。

hidekko非常不明白為什麼這次香港竟然沒有一個像樣一點的籌款活動!!

這一次,最發力的是民間團體!!!南亞、汶川那兩次大災難後,那些之前口裡嚷著「日本是佢家」的藝人的賑災魄力到哪裡去了?事實上,在我向身邊的朋友呼籲賑災時,不少人都跟我說:日本有能力自己解決問題,他們本身很富裕!我之後去旅行振興日本經濟好了!=.="

我沒有回咀,終歸捐助是不能勉強的,我們做自己可以做到的事就好了。

我明白小小的金錢和力量不能解決什麼,只是祝福和愛是災民最需要的,

我們到底是不是一個連做善事都計較回報的民族呢?我痛心著。

謹此希望,這場災難,見證文明,也見證愛

民房

我星期五上過去一次,之前致電查詢,
知道他們缺少各種size內衣,於是到深水成衣批發買了一些,批發老闆知道是用來日本賑災的,立即打了個九折給我,省回的錢讓我可多買電筒及電池,把衣物交到養生學會(威利大廈22/F)時,看到有大批毛毯送到,又知道原來日航及DHL會免費為他們把物資空運到日本,原來還有很多有心人...希望大家多多支持吧,收集行動今天(星期日)下午5時截止。

男爵府

好媽媽勳章

你地有無住近青衣碼頭...呀??我明天會送去.可以help 你地送去..

ps ps..我係路經......

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

伯爵府

原帖由 siulili 於 11-3-26 00:11 發表
但菅直人今日要求災民自動撤離喎, 因為送物資比佢地有困難, 並唔係因為危險。 佢地係咪真係有信心可以將D物資直接送入去災區架。 今日睇新聞,好似方圓30里被列為禁入區喎。 ...

我理解係日本政府已敦促住在核電廠周圍20至30公里的居民撤離, 好多人都走左出去外面ge 避難所. 我相信佢地唔會去核電廠周圍, 係送去D避難所.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁災民又可以點走?

佢同日本政府 + 東電都病入膏肓了。

原帖由 6299daside 於 11-3-26 00:31 發表
''但菅直人今日要求災民自動撤離喎, 因為送物資比佢地有困難, 並唔係因為危險。''

信佢就傻
我囝囝叫 "小梓駿"、囡囡叫 "小梓妍"

伯爵府

畀面勳章

''但菅直人今日要求災民自動撤離喎, 因為送物資比佢地有困難, 並唔係因為危險。''

信佢就傻

原帖由 siulili 於 11-3-26 00:11 發表
但菅直人今日要求災民自動撤離喎, 因為送物資比佢地有困難, 並唔係因為危險。 佢地係咪真係有信心可以將D物資直接送入去災區架。 今日睇新聞,好似方圓30里被列為禁入區喎。 ...

伯爵府

但菅直人今日要求災民自動撤離喎, 因為送物資比佢地有困難, 並唔係因為危險。 佢地係咪真係有信心可以將D物資直接送入去災區架。 今日睇新聞,好似方圓30里被列為禁入區喎。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我亞女想捐左佢鑵和光堂大仔出嚟呀!(未開)
係唔係只可以攞去灣仔
順順利利 大吉大利       

禁止訪問

伯爵府

原帖由 Crystal123 於 11-3-25 18:17 發表
I have 13 cans of Polycal that can donate to Japan, but I'm unable to go to Wanchai by this Sunday..

但係你要俾錢.

如沒時間自己拿去的話、可叫黒猫宅急便(Yamato)代運送
http://hk.ta-q-bin.com/chi/index.aspx
可上門(住宅)收貨、收費是以貨物大小去計算、重量為25KG以下。

查詢各OK便利店代理店
[ 當天送件 ] 早上10:30前收件,可於當天下午5:00前送達。
[ 翌日送件 ] 下午4:00前收件,可於翌日上午送達。
可受理的貨件:文件(A4)、貨件尺寸不超過120cm及10公斤以下
早上7:30 ~ 9:30不辦理收件

大宅

I have 13 cans of Polycal that can donate to Japan, but I'm unable to go to Wanchai by this Sunday..

大宅

各位我已經打咗電話去問喇,衫被一定要有吊牌呀!!

大宅

i hv many 口罩, will go to wanchai tmr afternoon , support !!

大宅

我大仔得返2cans明治大仔奶粉, 反正都會轉奶粉,可以捐出黎!

其實有好多bk mama 最近撲到日本奶粉, 足夠食到1,2年. 希望有好多日本奶粉係手既mama, 考慮捐出黎啦!

我地都係做咗媽咪,試想想我地bb無奶粉食係咪好慘. 我地係hk, 仲有好多選擇, bb可以慢慢轉其他奶粉, 災區bb就唔好轉啦!

好多mama唔會係自由廣場浦,佢地見唔得條thread! 有奶粉係手都唔知其實佢地可以幫到好多日本bb.

子爵府

原帖由 wensi 於 11-3-25 10:37 發表

BK 成日shot!

我都執左d 野, 唔執都唔知自己攞埋咁多野.

http://photos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-s ...

i'm thinking to buy some utilities but seems that the benefits will go to the business instead

really hope those trading and business companies could make donation

伯爵府

原帖由 bbfish1992 於 11-3-25 07:28 發表
點解唔見咗我寫嘅Post?

BK 成日shot!

我都執左d 野, 唔執都唔知自己攞埋咁多野.

鞋係29号我仔而家36号啦!問你死未
pack 毛巾D 日本客黎送ga!
仲有好多sample 未執

子爵府

點解唔見咗我寫嘅Post?

子爵府

昨晚魚毛即刻拾咗幾包濕紙巾、乾紙巾和暖包出嚟
我擔心太少

首頁

尾頁

跳至