論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家會寧願比工人激到嘔血定自己頂(唔要工人)做到嘔血?

大宅

都係情願用工人. 可以洗佢做, 唔洗求人....

別墅

我都係要工人, 始終有咩嘢我可以話佢吖嘛.

大宅

原帖由 Mik 於 11-3-24 19:49 發表

我情願請鐘點, 都唔會比工人激到嘔血 & 自己做到嘔血

禁止訪問

象牙宮

原帖由 Mik 於 11-3-24 19:49 發表

1. 比工人激到嘔血 ---
2. 自己做(唔要工人)做到嘔血 --- both no no no.

- 冇工人仍有其它選擇, 家助.
- 就算自己做: 分配; 安排, 時間 manage 完善, 方法對.
絕對不會做到嘔血.

複式洋房

溝通多D就唔會嘔血

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

絶對唔會:比工人激到嘔血

大宅

若非要返工,我唔怕自己做,起碼做得妥當...

現在的工人質素太差,做唔到野之餘,仲激到你嘔血...

伯爵府

我個工人SO FAR都幾好, 當然好難做到我心目中既100分..不過人冇PERFECT麻...
雖然佢OK. 不過如果經濟情況許可, 我寧願自己做FULLTIME MAMA自己湊返囡囡, 做哂全屋家務同煮飯, 辛苦但覺得值得.

大宅

回覆 9# CYK 的文章

support!

大宅

回覆 10# klm402 的文章

你就好啦!搵到個好工人!
不是有偏見,但好工人可遇不可求,我都有個朋友個工人做咗成六年,係開始懶咗啲,但都係人之常情。
我都鐘意做家務,有時真係講得明兼睇實有無做錯,用嘅時間多過我自己做,自己又快又唔使勞氣。

唔知係咪小朋友仍然細,我又唔係好多家務要做,除咗照顧小朋友,我覺得最能分身同麻煩啲係買餸煮飯洗碗,家居清潔都唔洗咁密,請鐘頭頂一頂都幫到。

大宅

I don't like to do house chores and I need my home very clean and organized. Hiring a helper is a must.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我無左工人,家務湊女一腳踢,超辛苦,真係由早上9時做到無停手至夜晚十二時至零晨一時,最重要係少左時間同個女玩,鐘點唔會幫得好多。

禁止訪問

複式洋房

好同意, 比工人激嘔血係慘過自己做到嘔血. 尋日話咗工人兩句, 佢居然即刻辭工, 佢已經做咗5年, 頭4年ok, 又上年開始成個人變晒, 我話佢主因都係佢成日講電話, 煮餸講電話, 食飯講電話, 你叫我點忍, 照忍咪比佢食住. 但我真係諗唔到佢會遞信, 依定真係好可難受, 自問咁多年對佢真係好好, 生日, 聖誕節送禮物比佢, 佢未去過迪士尼, 海洋公園, 食buffet都帶佢去過, 去公園佢唔係淨係做野, 佢都有份玩, 去海洋公園仲要我地等佢1.5小時排隊玩過山車, 我真係對佢咁差咩

原帖由 colorfashion 於 11-3-26 02:39 發表
自己做係唔會做到嘔血架, 體力上, 訓一覺休息完已冇事. 但精神上比工人激到嘔血, 就好 耐都復完唔到, 又失眠心煩脾氣爆燥. 係你依賴慣左工人, 先會以為冇工人會做到嘔血. 仲有鐘點可以幫手架麻. 冇左工人超爽就真. ...

公爵府

唔會比工人激到嘔血..
自己亦唔會做到嘔血..家務處理得妥得, 無話做唔掂既..有D人拖地要成個鐘, 有人半個鐘唔駛就搞妥. 其他鎖碎野, 好多時候睇下本身有無手尾, 如果個個都無手尾要跟住執, 咁真係做極都極唔完, 做到嘔血!!

大宅

我令願自己做到嘔血, 都好過比工人激到嘔血, 自己做得辛苦d, 但至少做既野係妥當, 唔駛成日check住, 叫工人做既野, 未必係你心目中既要求, 不過工人始終係工人囉, 張價就貨, 降底自己要求或者唔會比...激到嘔血....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我情願請工人, 自己做到周身酸痛冇人可憐. 如果個工人真係超激心, 我請過個好過, 無謂比佢激死.

首頁

尾頁

跳至