家庭理財

跳至

首頁
12345...21

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有買住院.

侯爵府

畀面勳章

原帖由 meow~meow 於 11-3-25 16:18 發表
我本身無買, 但好多朋友話, 自己唔買都應幫小朋友買, 特別係包住院o個種.

真係好應該買嗎?

有丫..我個女就 177 蚊, 我個仔就 167 一個月,包好多野架..

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bb一出世就買,一定要買醫療,

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 meow~meow 於 11-3-25 17:42 發表
why?
d見習醫生抽血抽唔到手又抽腳,呀女勁cry, 我成晚坐沙灘椅,d冷氣凍到我暈, 簡直想死.之後轉到私家真係一級. (當然唔幸入去),但大人同細路都舒服好多,呢d錢唔慳得

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

<<d見習醫生抽血抽唔到手又抽腳>>

我自己就試過,住院時比個手藤腳震正苦青年見習醫生抽血, 抽吾到, 在我手上吉左6針。
佢不停say sorry 仲問我係咪不嬲咁難揾血管?
我話: 第一次吾係1 take 過...
佢話: sorry, 若再吾得我會揾姑娘幫手。佢地熟手D.

就係嗰次後, 我即幫全家買醫保。
原帖由 kiu1112 於 11-3-25 18:57 發表
d見習醫生抽血抽唔到手又抽腳,呀女勁cry, 我成晚坐沙灘椅,d冷氣凍到我暈, 簡直想死.之後轉到私家真係一級. (當然唔幸入去),但大人同細路都舒服好多,呢d錢唔慳得 ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

有買呀,呢樣O係我未生前,我同事已千叮萬囑叫我一定買,佢話同果有咩事,你5會理咁多,一定會送佢去私家,仲叫我買2等.

上月個大仔持續發高燒,享屋企休息都無好院,卒之入左院3日做詳細檢查,全數CLAIM晒,有保障安心好多.

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

「生仔醫院」乏急救設施
成本高昂醫院難負擔
內地孕婦來港產子潮下,令本港婦產科成為不少私家醫院重點服務,浸會醫院成為「生仔醫院」,但私家醫院不設初生嬰兒護病房,旦嬰兒病情告急便不能原院治療,仍需轉往設施齊全公立醫院救治,病人組織認為私家醫院應作出改善,以免再嬰兒延誤轉院。
病人互助組織聯盟副主席張德喜指出,無論任何時間醫院發現病人病情變,都責任第時間通知家屬,何況初生男嬰已連續三次抽筋。張續稱,浸會醫院主打婦產,惟嬰兒急症設施不足,理應投放資源醫療設備,讓產婦放心。他又指,現行機制造成私家醫院透明度不足,醫生掛單與醫院合作無僱傭關係,萬發生醫療事故,醫管局亦監管限。
成本高昂醫院難負擔
兒科專科醫生指出,初生嬰兒護病房屬於人手密集病房,每更需要三名護士看護一名病嬰,房內醫療設備亦特別昂貴,每日費用逾萬元,大部分私家醫院根本無法負擔,故私家醫院若有嬰兒病情急轉直下,均會轉送公立醫院救治。
醫療政策評議會召集人郭家麒指出,本港私家醫院只提供普通科門診、專科門診及住院服務,只有少數設有急症室服務,病人如出現危急情況,應往公立醫院急症室求診。
浸會醫院近年醫療事故不斷,去年十月,一名三十三歲內地孕婦疑羊水栓塞,緊急剖腹產子後死亡,初生嬰兒需轉院留醫。去年九月,兩名內地孕婦剖腹產子後,揭發兩名男女嬰兒,分別右前臂及右大腿離奇骨折。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

門疹保貴好多架,如果你唔係個個月都要睇E生, 又唔係睇D貴E生的話, 真係唔使買, 用D保費來睇E生好過。

但住院保就相對平好多,同埋萬一真係CLAIM佢,就會CLAIM大筆D囉。

原帖由 曲曲 於 11-3-25 18:55 發表
請問有無人買門診保險?
最平幾錢個月? 包D乜呢? THX

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 agugi 於 11-3-25 19:56 發表

我自己就試過,住院時比個手藤腳震正苦青年見習醫生抽血, 抽吾到, 在我手上吉左6針。
佢不停say sorry 仲問我係咪不嬲咁難揾血管?
我話: 第一次吾係1 take 過...
佢話: sorry, 若再吾得我會揾姑娘幫手。佢地熟手D. ...
見到個女係今比人亂今抽,心都實理.其實醫療事故政府同私家都有,但我對政府無咩信心,因我眼見幾個親友的情況,尤其獎xx個間,簡直不知所謂

大宅

貴好多就應該唔會,不過應會有exclusion。

原帖由 Stone2007 於 25/3/2011 17:47 發表

我個小朋友就快四歲, 同已知有哮喘. 如果而家先買, 會唔會貴好多呢?

大宅

點講都好,三幾百一個月多個保障都係值得嘅,咪當留個option俾自己囉!

原帖由 大力大力 於 25/3/2011 18:05 發表
私家醫院,醫療事故是比政府醫院多,因為私家醫院,不需要公布醫療事故。。。。
以初生嬰兒為例,私家醫院每年死亡個案比政府醫院多!!還有政府醫院每天處理病人,比私家醫院多幾十倍!!!

我朋友個十歲女,高燒不退,入了 法X 七天不退,就 ...

大宅

門診保險相對比較貴,賠償每次三兩百,完全affordable,其實可考慮唔洗買。

原帖由 曲曲 於 25/3/2011 18:55 發表
請問有無人買門診保險?
最平幾錢個月? 包D乜呢? THX

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我外父上年初在街上暈倒,被送入廣華醫院,結果照到個胃有個瘤,他是有錢人家的,他家人問了兩位家庭醫生,他們都 "強烈" 建議他留在政府醫院做,他們解釋,因為政府醫院是全港設傋最好,亦有不同科醫生駐院~~~~

天瑜  好似家屬可以排期快/在政府醫院做私家症。  發表於 12-7-10 09:36
fengfeng  但係係咪要排好耐先有得做?  發表於 11-6-22 23:44

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

其實個個都知政府的設備係最完善的,但問題係要排好耐期,等好耐,咁係你未確定係咩病之前, 可能要做好多檢查,咁如果有份保險就可以多個選擇,去私家做檢查囉。 又或者有D小手術,都可以唔使等政府,去私家做囉。

原帖由 大力大力 於 11-3-25 21:12 發表
我外父上年初在街上暈倒,被送入廣華醫院,結果照到個胃有個瘤,他是有錢人家的,他家人問了兩位家庭醫生,他們都 "強烈" 建議他留在政府醫院做,他們解釋,因為政府醫院是全港設傋最好,亦有不同科醫生駐院~~~~ ...

大宅

其實都好矛盾嘅... 如果係大病,醫保又真係未必cover到;若是長期病,都唔洗諗多數睇政府醫生。至於一啲唔critical嘅病症,好似白內瘴、照胃鏡等等,政府醫院要排好耐,醫保就幫到你喇!

至於醫生質素,你本科嗰個多數無問題,出得嚟掛牌多數有番咁上吓。當然如果個病太complicated,需要唔同專科意見,就要再考慮清楚。

Anyway,我都贊成買醫保作保障。

原帖由 大力大力 於 25/3/2011 21:12 發表
我外父上年初在街上暈倒,被送入廣華醫院,結果照到個胃有個瘤,他是有錢人家的,他家人問了兩位家庭醫生,他們都 "強烈" 建議他留在政府醫院做,他們解釋,因為政府醫院是全港設傋最好,亦有不同科醫生駐院~~~~ ...

別墅

如果係小朋友, 我就強烈建議你幫佢買喇...

一黎, 保費唔算好貴(e.g. ~$200/月), 隨時十年先入一次(當然最好就連o果次都唔使入啦)都已經cover番晒. 話唔定買少幾件玩具都o係番度, 換個保障, 點計都抵.

二黎, 小朋友入院o既機會都幾高, 除左比較易發燒(真係可大可小). 另外小朋友唔識照顧自己, 發生意外o既機會都幾高

大宅

除咗醫保,你哋仲有無為BB買其他保險?

老實說,BB嘅人壽額需求很低,用保險儲蓄亦唔係我杯茶。最後可能買一份低保額低儲蓄成份嘅whole life養住份醫保/意外/危疾riders。大家點睇?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我從小就是小康之家,老父是生意人(我也是),老父教落,有什麼事先看私家醫生,有問題就寫紙去醫院排期,大小小問題又同時請教專科私家醫生。再講我家的兒女及我自己從未買過保險,所以係無保險 cover。 早陣子我兒子及老媽子中左豬流,各自入了 QEH 住了五天!每人大約 400 大元!!

大家試想一下,不幸遇到意外,2003 年沙士,送入私家定政府醫院?

一般而然一個月一家人,花數百元叫做買個安心,也可以說無可非議,我最重要指出是,住住出了事才知道,絕大步分保障到頭來,都是自己一相情願而矣!!

GreenLam  同意, 好多年前我契媽都試過比佢話一相情願.  發表於 11-9-22 11:25

買基金真係好傷

首頁
12345...21

尾頁

跳至