婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

係咁既...
事緣我同呢度咁多位jm一樣都係好唔鐘意同6299一齊住, 因為太多不同生活習慣, 加上6299事事都多多意見, 要我跟佢地果套!
終於有日我忍無可忍, 當面投訴6299的不公平事件, 最後62就話咁叻唔好係度住, 第二日我返左娘家, 之後, 我同我老公就租屋住!

62係事件發生第一個星期同第二個星期都有打電話俾我老公問住成點, 慣唔慣~

呢件事到now已1個月多少少, 我老公呢個weekend想返去探6299, 但係我真係唔知點面對佢地, 向住佢地笑? 我覺得好難, 當冇事發生, 跟本冇可能! 而我老公好想我跟佢一齊返去.......咁我見到面時應該點反應??

ps. 我吵架時, 62話我從來都冇叫過佢做老爺, 之但係我入門後, 係6299叫我稱呼佢地做 daddy同mummy....當日吵架我都即刻話係你地叫我咁稱呼你地既...................

咁我返到去見到佢地, 仲叫佢地咩好呢? 唉...

ಇღ We LOVE U, My Rabbit Baby ღಇ

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

叫你c6自己返.

yinyeung_mami  認同  發表於 11-4-27 15:33

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1# worrytohavebaby 的文章

我記得你個case...同住時一定會有好多野大家都睇大家唔順眼架啦,你避得一時都避唔到一世,我會比面c6返去一次,如果佢地比面色我睇/比說話我聽,之後有飯局既話我會唔出幾次。

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你不如同你老公講,如果要去佢地屋企就叫佢自己去,但如果要你一齊去就叫C6約佢地出街食餐飯算..

男爵府

原帖由 CALVEN 於 11-3-25 18:06 發表
叫你c6自己返.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

呢次照出,叫佢地老爺同奶奶,佢話你,你就可以話番佢,但記得同你c6講咗條件先,費時到時佢唔爭你,仲煩

複式洋房

62赶你走
C6叫你返?
彩佢都傻
要返自己返
一次都嫌多
有咩好見?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 montana 於 11-3-25 18:08 發表
我記得你個case...同住時一定會有好多野大家都睇大家唔順眼架啦,你避得一時都避唔到一世,我會比面c6返去一次,如果佢地比面色我睇/比說話我聽,之後有飯局既話我會唔出幾次。 ...

認同...始終相見好同住難...或者你老爺奶奶係你地搬左出去住之後都有所改變...咪當比次機會你奶奶佢地...比面你老公去見佢地囉...見到面...如果你嗌得出老爺...咪嗌老爺囉...如果嗌唔出...咪照舊嗌佢做DADY囉...

[url=http://lilypie.com][img]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

比我就唔返,,我唔阻老公做孝順囝但唔好要我返,,唔企硬當你病貓

yinyeung_mami  認同  發表於 11-4-27 15:34

子爵府

我搬左3年, 都是C6一個返去, 連D孫都無比佢見3年, 佢地個邊有人結婚, 也是C6一個出席, 我係企硬唔會見男家D人, 做人要有骨氣, 叫你老公自己返先, 打探下6299咩態度, C6叫你返就要返, 受左咁多氣, 你話氣未下, 唔想返, 私下要同你老公講你感受, 唔可以強迫, 以後再決定去唔去....

珍珠宮

原帖由 lau 於 11-3-25 20:39 發表
我搬左3年, 都是C6一個返去, 連D孫都無比佢見3年, 佢地個邊有人結婚, 也是C6一個出席, 我係企硬唔會見男家D人, 做人要有骨氣, 叫你老公自己返先, 打探下6299咩態度, C6叫你返就要返, 受左咁多氣, 你話氣未下, 唔想返 ...

冇比孫佢地見....你唔怕佢地係親戚面前唱衰你?

你係咪連D親戚都冇見?

子爵府

原帖由 小mama 於 11-3-25 20:46 發表

冇比孫佢地見....你唔怕佢地係親戚面前唱衰你?

你係咪連D親戚都冇見?
佢連曾孫都有, 成棚人, 多我地唔多, 對佢來講, 都唔知邊個打邊個, 理得佢, 見左D孫又點, 我費事佢在我D女面前唔知講乜, HURT到佢地小小心靈更不想, 最重要是老公認同, 肯企我個邊, 各自各生活, 佢唔好煩我, 我亦唔會煩佢, 以前同住, 服侍佢十年, 乜都還晒比佢, 而家等佢D仔女服侍佢, 等佢地感受下佢呀MA麻煩衰野....佢D仔女個個結晒婚搬開住, 梗係唔知佢呀MA咁多野, 只是間中食飯聽佢呀MA一面之詞, 而家個個令教過佢D衰野, 如果唔妥我, 可以叫其他新抱同佢住, 肯定寧願比人打死, 都唔會有人肯同佢住....唔好意思, 講得激動得滯, 所以我是感受到樓主受既氣同我一樣咁多....

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我都差不多
6299用第三者口叫我搬, 咁我未生次前又搬回娘家之後再同老公租屋住 ! 年三十之外我一次都無返過去, 老公自己都唔返.

珍珠宮

原帖由 lau 於 11-3-25 21:04 發表
佢連曾孫都有, 成棚人, 多我地唔多, 對佢來講, 都唔知邊個打邊個, 理得佢, 見左D孫又點, 我費事佢在我D女面前唔知講乜, HURT到佢地小小心靈更不想, 最重要是老公認同, 肯企我個邊, 各自各生活, 佢唔好煩我, 我亦唔會 ...

但係...如果有一日....佢地釘左.....咁你都唔出席?

我都同男家反左面, 但係就有去C6外婆到拜年...成班親戚..都有面色比我睇....難受到死....唔開心...

不過我預左....但係都係唔開心...

大宅

見到妳呢個case我同妳都一樣吵大架後搬開仲要係即晚!!!!我係勁嬲,那時同大伯大嫂都一齊住,6299成日幫住佢地,勁唔公平,大嫂又唔like我,點知有晚6299唔信佢大新抱咁唔like我(件事好覆雜)誰不知咪吵起來,激氣囉咪同c6即晚返娘家,跟住又係個幾月後c6話要返去探6299,我都係硬住頭皮返去......咁緊係勁受氣喇~~~~
不過到現在因為有事我都放下一切陪住我99,過幾個月我搬返自己屋企lu~~~ 做人就係咁喇~做細ge唔尊重長輩又點得呀~ 咪比面個c6囉~~ 如果6299都係咁憎妳ge,妳有妳叫佢6299,唔睬妳佢ge事妳最緊要做好自己就算!!反正妳都搬走左,一年唔見得幾多姐~ 係咪 !我撐妳~~~

子爵府

原帖由 小mama 於 11-3-25 22:33 發表

但係...如果有一日....佢地釘左.....咁你都唔出席?

我都同男家反左面, 但係就有去C6外婆到拜年...成班親戚..都有面色比我睇....難受到死....唔開心...

不過我預左....但係都係唔開心... ...

佢釘左, 我會出席, 點都要帶孝, 不過我會事先同C6講明, 萬一當日我聽到佢家人單打我, 唔好怪我在靈堂同佢地嘈, 我C6會私下單聲比佢家人知我的脾氣, 不過到時再算...

男爵府

唔好輸俾6299.. 陪老公返去. 叫6299. (做場好好睇既戲). 等老公覺得你好偉大.
都係果句..唔好因為6299. 而同老公嘈. 一餐飯.忍左佢!!!! 當為自己積福.

複式洋房

點都好, 佢地係你老公阿爸阿媽, 你放開d, 食餐飯囉

珍珠宮

原帖由 lau 於 11-3-25 23:02 發表

佢釘左, 我會出席, 點都要帶孝, 不過我會事先同C6講明, 萬一當日我聽到佢家人單打我, 唔好怪我在靈堂同佢地嘈, 我C6會私下單聲比佢家人知我的脾氣, 不過到時再算... ...

你服侍左佢10年, 你都好勁喎, 我自問就真係做唔到...

我唔係咩嬌生慣養, 不過, 我99成日都想搵人服侍佢, 我慣左自己服侍自己, 我亦唔中意比人點做野....因為我自己又搵到錢, 更加唔想受人氣, 佢又冇養過我, 要出氣唔該佢搵自己d仔女...我唔係妹仔, 冇義務服侍佢, 要都服侍我阿媽先啦...幾時到佢..?!

你真係好勵害, 你又有guts去逃離魔掌!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 小mama 於 11-3-25 22:33 發表

不過我預左....但係都係唔開心... ...

認同, 最緊要做好自己, 雖然真係好難做到, 但係係愛c6既, 一定做得到. 連我咁有公主病都做得到
去得一次兩次, 次次d人都有面色睇既, 搞搞下, 連老公都吾駛我出席, 知我難受, 呢d就叫以退為進, 雖則係好陰謀論, 但係必要咁做先對付到佢地

首頁

尾頁

跳至