單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我現況同單親都冇分別~~~同我老公分開左住五個月......因為上年7月尾佢主動話我知...佢攪大左佢個FD個肚(佢個FD係我識,仲睇住我地結婚生小朋友),之後佢斷斷續續唔返屋企...至到一個星期都唔返屋企...去左個女人度住,講下個女人背景...佢離左婚,有個仔但唔係跟佢,又有糖尿病,年紀仲大過我老公,當然最後個女人落左個B啦,因為我老公話左比我知...初期我都比左個幾月時間佢解決呢件事,但佢做唔到..結果我將成件事同佢及我屋企人講..當然我地兩家人都有好言相勸..但佢都係唔聽...結果攪到我屋企人勁嬲....我老公冇幾耐就換鎖趕我地走(佢換既原因話係唔想我家姐上黎,之前我家姐上黎鬧過佢,佢又走去鬧返我家姐)......由始至終..我一想到就係個女....佢先得2歲..唉...我唔想個女冇左爸爸,先去挽救段婚姻.....因為我本人已經係單親家庭長大,深知冇左其中一個都會影響到D下一代...所以到宜家都冇想過同我老公離婚...亦都係我唔想去到呢步...跟住十月尾我搬返娘家住,有個幾兩個月冇聽佢電話,有一次上黎我亞媽度,又粒聲唔出走左去,同我亞媽打聲招呼都冇用,期間我都有反思過,件事自己都有些少責任,因為自己之前太霸道,脾氣又唔多好,但我相信呢D未至於要咁對我囉...至到一月中左右,我主動聯絡佢...話有時間黎睇下個女,結果一個星期先黎一次...有時2個星期先黎,仲要係我叫佢先話黎..唉...期間我冇再追究件事,只係平心靜氣同佢講......問佢想點,佢冇任何回應...同佢講真係令到佢辛苦,咪講清楚好來好去囉..佢又唔回應,我一直都冇勞氣....到左今晚...我再問佢有乜野打算,佢話冇...跟住佢又''了''返D野出黎講..我已經冇再講以前既野...因為咁攪到我好勞氣...我話唔係搵野講..而係大家點去解決問題,唔好令兩家人既關係唔好....佢就話乜野都唔做,因為佢老豆已經去佢公司度嘈佢...佢好反感喎..我就同佢講,你HANDLE唔好件事,梗係黎搵你啦...佢老人家都想我地2個好...只係佢老豆用錯方法,但佢唔明,成日話佢老豆係度攪事~
亞女黎緊要讀書,當然我兩邊都有學校收...問題唔想搵亞女做人球...我都同佢講過...係咪要我兩母女繼續係我媽度唔理..佢又話唔係...
其實我係可以離婚...之後再申請公屋..但諗起個女.....唉...又要佢變成單親家庭...我十萬個唔想...我老公都有叫我返去...但我唔可以話返去就返去...因為當初係佢趕我母女走,宜家又叫我地返去...我唔係奴隸,呼之則來,揮之則去...我都有讓步...想我返去可以..但一定要同我屋企人道歉兼同個女人唔可以再來往...我話唔可以再來往既原因係要對返我2母女要公道...道歉係因為佢對我屋企人不敬...所以我認為有必要囉...跟住佢話同我亞媽道歉可以考慮,但我家姐一定唔得喎,原因係佢乜野都唔知果陣,我家姐不停係度鬧佢...所以佢覺得冇必要喎...唉...我諗係咪要再讓步??? 我真係唔想勉強佢...真係唔知點算好

男爵府

原帖由 BB女樂樂 於 2011-3-26 02:00 發表
其實我現況同單親都冇分別~~~同我老公分開左住五個月......因為上年7月尾佢主動話我知...佢攪大左佢個FD個肚(佢個FD係我識,仲睇住我地結婚生小朋友),之後佢斷斷續續唔返屋企...至到一個星期都唔返屋企...去左個女人 ...
我覺得如他肯同個女人分手, 而你亦吾計較的話, 佢又肯同你啊媽道歉, 你亦吾想個女係單親家庭下成長, 甘應以幾方面來睇, 你應再比一次機會, 至於你家姐個度就祇好由你好講清楚你的顧慮, 相信她都會明白, 其實係你字裹行間以經有左答案, 你祇係要顧及其他人o者, 做你認為岩o既而又對個女好咪ok,
stanley
是非皆因多開囗   煩惱皆因強出頭

大宅

佢只係話考慮...唔一定會做...唉..事情拖左一段時間..
可以點....屋企人不停咁比壓力我....我好煩...又唔知
可以點...

原帖由 帶子雄郎 於 11-3-26 02:21 發表
我覺得如他肯同個女人分手, 而你亦吾計較的話, 佢又肯同你啊媽道歉, 你亦吾想個女係單親家庭下成長, 甘應以幾方面來睇, 你應再比一次機會, 至於你家姐個度就祇好由你好講清楚你的顧慮, 相信她都會明白, 其實係你字裹 ...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親愛嘅樓主,

你嘅包容性都好大喎, 希望你嘅包容感動到你老公啦, 希望佢都有欣賞你啦, 希望佢會真心同你講聲sorry啦....祝好

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我唔知我嘅做法啱唔啱啦...
如果係我,好好照顧囡囡先,暫時乜都唔理/唔問,佢要見面就見面,比佢自己諗清楚...
原帖由 BB女樂樂 於 11-3-26 02:30 發表
佢只係話考慮...唔一定會做...唉..事情拖左一段時間..
可以點....屋企人不停咁比壓力我....我好煩...又唔知
可以點...

洋房

其實男人有時好衰!你愈系緊佢愈系煩佢!佢就愈吾鍾意!你試下吾好再好似以前甘對佢!愈對佢冷淡愈對其他男人好佢就會怕人搶走你!好就男人吾好就難忍!如果佢真系甘想同第2個女人1齊其他跟本阻止吾到!為有自己努力D!!吾好再諗佢!囡囡系會難受D無左爸爸!但系當佢第日大個明白原來自己爸爸系甘衰既時候佢吾會埋怨你!!你要努力牙!!!!!!!!

大宅

原帖由 BB女樂樂 於 11-3-26 02:30 發表
可以點...

你屋企人比咩壓力你??
我覺得重點佢係咪真係會同個女人分手..
同埋你兩公婆仲可唔可以一齊生活落去..
而唔係同你屋企人道歉..

大宅

从你字里行间,我看唔到你老公有想回头的意思喔,唔好怪我直白。。。
如果他系想你回去的,他可以不眠不休甘求你。。。。但...SORRY ,我系咪唔应该甘讲呀
我建议你不要联系佢,唔理佢,必要时连佢电话都唔听,给时间佢想,究竟佢想要点样?
同时,自己做最坏打算。
最后,我还是祝福你。希望是我敏感啦!

大宅

醒目開學勳章

樓主,

我好欣賞你會先自我反省後著看將來,
我理解你對小朋友將來發展既憂慮所以會對你先生作出讓步,
現階段唔好急要唔要佢去跟你要求去做,
每個人心裡面都有個天秤, 佢覺得a重要就唔會理b.....z,
俾啲時間佢去自我回顧及展望將來, 如果佢心裡面有一個家,
自自然然會去做, 相反佢只係唔想俾人話負心漢, 佢只係忍住度氣去做, 大吉日後你地又嘈交, 我估佢一定都會拎返出來講, 勉強無幸福時間可以證明一切, 至於你話囡囡入學問題, 我建議係外家附近就讀, 因為大人感情仲裂縫, 萬一又嘈咪又係返外家, 多一事不如少一事;

祝好, 望佢快啲改過自新, 一家人快快樂樂

大宅

畀面勳章 陪月勳章

樓主,我絕對agree 唔理佢ge做法,等佢搵返你先算,唔搵就大家都知咩事啦!我都試過好似你咁幾次,都係而家個老公,頭2次,都係我撕破面去求佢,大住肚周圍搵佢,但第三次我心淡,雖然依然愛,唔甘心放手,但我選擇放手,因為個心開始唔識痛喇..
自問自己盡左本份做人老婆,到我唔理佢,又到佢知衰搵返我,又跪又喊,到而家係個好生性ge pa pa同老公..女人始終心軟,但係,問題一日未解決,佢一日未識珍惜你地,就算一齊返,難保無下次!我都唔知點解男人係咁犯賤,你緊佢愛佢,佢就打橫黎行,你唔理佢死心喇,佢就緊張過咩咁...
加油啦!!

別墅

我依家終於明白,婚姻不系咁簡單,結左婚不代表一切完美,男人時時刻刻可以變化,魔鬼時時刻刻以不同姿態,打擊每一個人美好的夢想。
一切不行都要行,生命已安排你經曆。

大宅

簡簡單單 發表於 11-3-29 10:58
我依家終於明白,婚姻不系咁簡單,結左婚不代表一切完美,男人時時刻刻可以變化,魔鬼時時刻刻以不同姿態, ...

嗯...我其實好簡單...只係想一家人開開心心...
係我心目中...結左婚...以為湊好小朋友,做好屋企家務..(但我都係有返工賺錢).攪好頭家妥妥當當..唔駛老公操心,
男人唔係咁諗既咩?
原來最後只係我一廂情願既諗法.....自己男人唔係咁樣諗...常以為自己努力
維繫之所謂既心目中既婚姻....但結果唔係你想要的...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至