論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個衰工人24號完約,依家同我講話要10號走.
佢話要利用0個14日時間去搵工.但係我個新工人仲未出到visa,我唔想佢咁早走.同埋扣大假係要雙方協議,並唔係佢一個人作主.

我同agent打去勞工處問過,話佢最多可以早8日走,即係第1年0既7日大假+1個休息日.如果佢堅持要10號走,0個7日就要扣錢.

agent同佢解釋完,佢都話唔會理咁多,堅持要10號走,跟住仲爆響口話佢新agent同佢講佢可以唔理僱主應唔應承都可以咁走,同埋佢搵到新工,想快d走人.

我係咪應該要叫佢寫返封信話佢自己要求10號走?我驚佢走0左後又屈我.同埋使唔使去勞工處開定file話呢個大話精將會擅自離職?

珍珠宮

原帖由 sowsws 於 11-3-27 21:40 發表
我係咪應該要叫佢寫返封信話佢自己要求10號走?我驚佢走0左後又屈我.同埋使唔使去勞工處開定file話呢個大話精將會擅自離職?

咁做當然最好啦, 到時佢真係响你冇approve嘅情況下走, 你咪去勞工處度做 settlement, 响俾佢嘅機票錢度扣!但唔好俾agent知!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我覺得無謂同佢坳只可以早 8 日定 14 日走, 佢要早 14 日, 就算佢有 7 日系扣錢, 你都一樣要補第 2 年嘅 7 日大假比佢, 所以結果都系一樣. 我明白樓主新工人未到, 想工人留到 last minute, 不過佢都堅持早走返新工, 所以你都系焗住提早比佢走.
不過最好嘅計算方法, 應該系唔好用大假去提早走, 因為提早走, 期間佢仲系你嘅人, 佢有乜事都仲系入你數. 所以佢邊日走, 計糧就計到佢走果日. 照數佢今期糧做左幾多日, 乘日薪, 再補 14日大假錢.

我係咪應該要叫佢寫返封信話佢自己要求10號走 ?
Immigration 有份 form, 完約通知書, 填好 ( 亞邊個於 xx 離職 ) 叫佢簽名, 然後 fax 去 Immigration 嘅. 順便通知埋保險公司.

你預備一份文件, list 佢最後一期糧, 大假, 機票 ( 佢咁衰, 你一定系出機票, 千奇唔好套現比佢 ), 叫佢簽收.

我驚佢走0左後又屈我.同埋使唔使去勞工處開定file話呢個大話精將會擅自離職?
寫左保障你自己.

大宅

打哂去勞工處同入境處問,勞工處話d答案真係勁好笑,
係咁叫我解釋俾個印知佢唔可以咁樣,我話講0左佢都唔聽喎,佢話你再試啦!
同埋佢話個印之後想點claim你或者告你,你都無辦法0架,
咁我話我依家備定案先得唔得?佢話本處無呢個服務....
講到好似工人點做都可以,但係我0地呢d無辜僱主就只可以無奈接受咁...

入境處就話,就算工人10號自己走0左,雖然算係佢terminate contract,
但係只要離完約一個月內,佢0地再搵工都係當佢0地完約工人咁做法喎...
咁即係d工人last 0個個月就大哂,鍾意點玩都得囉....
究竟香港仲有無部門或者組織會幫下我0地呢?? -____-"

大宅

基本上香港無一個部門係幫僱主既, 不過如果你個工人做左兩年而未放個大假, 通常佢都會要求早14日走, 因為我之前請兩個都係咁, 我會早14日比佢走, 因為佢地會好心急搵新僱主..

首頁

尾頁

跳至