論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兩個女唔鍾意工人(她已到任4個月), 工人做咗小小佢地唔滿意的事, 佢地就鬧佢, 但又唔幫得過工人, 佢真係好煩, 成日講野, 又掛住睇電視, 哈哈大笑, 都幾嚇人。但見到亞女成日發脾氣, 如果係街到, 我都會覺我佢地冇家教, 真煩呀!

公爵府

好媽媽勳章

咁你都係要先糾正兩個女的行為
佢地都唔鐘意工人咁擾攘, 咁佢地發脾氣咪一樣?
亦唔應該比個工人牽動佢地情緒.

你呢個問題的重點唔係工人
係要先管理好兩位千金, 當佢地面對一d佢地唔樂意見到的行為時
佢地應該有咩反應.
第二步至係管理工人.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你兩個女幾大 ?

小朋友好識蝦工人. 我亞女有時都系好大聲話工人, 但我會制止亞女, 工人都系人, 唔可以真系當佢工人咁使. 禮貌要從細細個開始學.

至於你工人, 佢咁得閒睇電視嘅 ? 佢成日同邊個講野 ?

大宅

若小朋友以前唔係咁對舊工人,我覺得這個工人好有問題

小孩對人係好有直覺,尤其返左學後,點都唔會突然改變

我女最近成日罵人,我覺得奇,原來個工人平時好大聲咁罵奶奶,我訓話左個工人後,現在個女已明顯地無試過...發脾氣時,都唔會咁惡...

男爵府

小朋友係要教,如兩個都吾啱,我通常會三口六面兩個一起訓話,試過我女講大話瀨工人,我都要亞女say sorry to姐姐,以後都無再咁

大宅

各位媽咪, 我真係有話佢地唔啱, 有時仲要佢兩個當面向姐姐道歉, 大女8歲,
細都5歲啦, 大女依家肯聽, 態度好轉了, 但細女就好差了, 我平時返工在cam見到
佢兩個相處真係好僵, 只成日聽到姐姐說:話比Mami聽, 你唔乖, 快點...快點..., 哎,
你打我, 我話比老師知...
亞女就成日話: 你入廚房, 唔好係呢度(廳), 唔好睇電視, 姐姐你成日整唔見我啲野,
唔好講野呀, 你好嘈... 我座係度聽同睇, 都膽戰心驚, 生怕再有打女事件出現(上次佢
係幫細女沖涼時因細女胸襲姐姐(哎, 小朋友好奇), 又打姐姐, 姐姐說一怒下打亞女手掌,
大女晚上告訴我妹妹沖涼時大喊, 姐姐又開門話要走, 叫佢幫妹妹穿衣服--這件事
我已駡了工人, 我覺得佢唔啱你都不可打我個女, 又已教兩個女唔可以摸人身體, 依家
沒有再發生啦, 工人仲惡人先告狀告訴agent佢係自衛, 仲同舊工人講打咗妹妹, 唉...
始終都係亞女唔啱, 佢亦沒有再打她啦, 但我真有點驚....)
佢地以前唔係咁, 好鍾意舊姐姐, 舊姐姐走時仲喊呢, 係唔適應? 4個月啦, 真煩! 多謝你地
聽我呻

男爵府

回覆 wcms 的帖子

逐步黎啦,大家無再郁手巳經有改善啦,不過點解你工人可以睇電視同咁大聲㗎?
不如由你同工人講吾好咁先啦,不過吾好話係因亞女投訴,而且要同工人講清楚女女嘅起居習慣,
性格,仲有一定吾可以再打女女,如女女出手話你知等你教,叮囑佢地要好好相處,
否則無計唯有換工人,因為細路吾識就大人,因你吾想家嘈屋閉,望工人會明白

首頁

尾頁

跳至