烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

點先可以煎魚唔'luk'頭'luk'骨?

唔好點評我

侯爵府

Re: 點先可以煎魚唔'luk'頭'luk'骨?

唔好點評我

別墅

燒紅個wok先落油, 再燒熱d油轉細火先落魚.

大宅

煎魚前用廚房紙巾索乾水份後,再在魚身搽生粉,才煎.

子爵府

好媽媽勳章

臭豬豬 寫道:
燒紅個wok先落油, 再燒熱d油轉細火先落魚.
[size=medium]都係一樣甩皮甩骨,唔知係咪一條魚,有時連頭都甩埋
該用戶已被刪除

男爵府

畀面勳章

秘缺係熱鑊熱油....煎熟一邊先反令一邊煎....咁就掂晒

大宅

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=371896&forum=22&3

大宅

前完一面五分鐘先好返另一面,同用易潔獲! 好易

侯爵府

我都係 :mrgreen:
tsunmama 寫道:
有時連頭都甩埋
唔好點評我

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

除左燒好隻鑊再落油, 之後慢火煎, 記得唔好成日番黎番去, 番得多唔甩頭甩骨就怪啦.... :-P

別墅

h28 寫道:
用易潔獲! 好易

agree呀!

我以前用個"陽極穫"嚟煎魚, 成條魚幾乎散晒, 後來用咗個平底易潔穫嚟煎之後, 就好好多啦!

侯爵府

我又失敗左,可能要放棄 :-(
唔好點評我

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

不如你講下你煎魚的情況出黎聽下, 睇下係咩問題?

你好嗎 寫道:
我又失敗左,可能要放棄 :-(

侯爵府

燒熱個"wor">落油>油熱>落魚>煎約5分鐘(慢火)>反魚>>>>>>衰左 再煎煎約5分鐘>又衰左
catjeffcat 寫道:
不如你講下你煎魚的情況出黎聽下, 睇下係咩問題?
唔好點評我

子爵府

我聽人地講過, 話煎魚秘缺, 係要條魚起隻鍋度一路煎, 想反轉條魚時, 第一步唔係用鍋鏟反轉條魚喎, 而係要"旭"隻鍋, 睇下條魚有冇"次"住隻鍋, 如果佢唔係"次"住呢, 就可以反轉喇.............唔知有冇記錯呢?!

洋房

你好嗎:
你煎啲セ嘢魚呀?咁易散!
紅衫魚、魚交 魚、魚完 魚 可能會好啲。
我老豆教我反魚前熄火攤5分鈡先,等煎咗個面冷卻先反就唔會黏鑊,當然用廚房萬用紙抹乾條魚身都好重要,因為水份越少黏鑊機會越細,得唔得再話比我吔知啦!
好攰啦,各位早抖。

侯爵府

我已經係煎紅3魚!重有用D紙索下D水都衰左 [size=large]激死
唔好點評我

首頁

尾頁

跳至