跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

keroroee 發表於 11-4-4 00:29
籌款係禮上往來, 之前日本都有籌款去四川(翁倩玉同志偉講), 唔係錢既問題, 而係關心同支持, 令日本災民得到 ...

我記得上次汶川籌款淫蟲搵嚟一班荷里玉巨星拍宣傳片,個個第一句就話"我既好朋友淫蟲要請我拍呢條短片.........",有心做善事唔洗請人為自己賣廣告呢?! 國際名氣佢已經有, 請到咁多大牌幫手個個都知佢勁,但洗唔洗個個段片都要up一次一模一樣表揚佢既說話呀? 借災難嚟抽水淫蟲都創先河! 當然,有人會話辜勿論點都好起碼都籌到錢嚟幫人,同埋佢今次都收歛咗,但係一個別有用心既"善長"係咪都應該表揚佢既行為呢? 世人既價值觀變晒,可能我係老土啦!

男爵府

畀面勳章

諗唔倒咩理由要捐比佢地

禁止訪問

大宅

世界任何地區有困難都應該幫, 施比受更有福呀

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

lammickmick 發表於 11-4-5 12:29
世界任何地區有困難都應該幫, 施比受更有福呀

同意 !

但 "施予" 要有智慧 ...

一邊多謝中國捐款, 接受贈送汽油 ... 一邊竟然將釣魚島「屬日本領土」列入教科書, 又鼓吹 "中國威脅論" ....

日本政府虛偽, 精神分裂至此, 一次又一次 "以怨報德"

怪責別人無同情心之前, 就請自己先好好反省一下

日本與華為敵 中國認日為友
日本防衞省的戰略研究機構「防衞研究所」發表《中國安全戰略報告》,指自衞隊和解放軍在防衞方面欠缺交流,政府之間互信不足,難以否定發生摩擦的可能。這份報告相當於認定中國是日本的敵人,而中國卻仍沉浸於中日和平的幻想之中。

防衞省以往發布的都是地區形勢安全報告,重點針對北韓,今次卻專門發表一份關於中國的報告,這顯示日本已將中國當作頭號假想敵,而且將形勢描繪得相當嚴重,一句「難以否定發生摩擦的可能」,也就是說中日之間隨時可能開戰。雙方似乎又回到「七七事變」時的形勢。

事實上,日本不僅口頭上宣示,更在軍事上全面部署。自衞隊已將軍力從北海道方向的防俄防朝,轉到西南方向的防華,尤其是海空軍力量大增,隨時可以出動與中國決一雌雄。
以怨報德 歷史重演
自衞隊在日本核危機尚未消除的敏感時刻,大肆叫囂與華為敵,有其深刻的原因。日本遭逢巨劫,尤其是福島核輻射,自衞隊貪生怕死,不敢越雷池半步,被日本國民痛斥。自衞隊煽動反華情緒,明顯是轉移國內壓力,拉抬自衞隊的聲勢。

更重要的是,日本此舉是為了進一步拓展生存空間,為中日一戰做輿論準備。本欄早前便直言,今次大地震後,關東地區可能毀於一旦,這對地狹人多的日本來說是致命一擊。日本素來有轉嫁危機的民族特性,當年關東大地震之後不久便發動「九一八事變」,侵佔中國東北。面對今次大地震,日本顯然又想故技重施。

但是,北京至今沒有看透日本的狼子野心,還以為中日破冰、融冰、迎春、暖春,正漸入佳境。今次日本大地震,中國不僅捐助物資最多,還自行租車送到災區災民手中,甚至無償向日本捐助大量燃油。結果,日本沒有燃油向災區運輸物資,但海軍軍艦卻有燃油到中國釣魚島周邊耀武揚威。此前,日本文部省發布的新版教科書,更將釣魚島納入日本領土。

中國以德報怨,日本卻以怨報德;中國和平麻痹,日本則傾力西進。當年甲午戰爭時,清朝政府心存僥倖,在和戰之間左右搖擺;而日本則全力以赴,舉國備戰,結果清朝一敗塗地,號稱亞洲最強的北洋艦隊也被全殲,最後割地賠款。如今似乎歷史重演,一切都是那麼相似,中國麻木不仁,日本高調備戰。再過幾年又是甲午年,中日關係在事隔一百二十年之後,會否重新輪迴呢?

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20110408/00182_001.html?pubdate=20110408

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

麻請唔好將D災民等同日本政府看待!

災民只需三餐溫飽!好難理解竟然會有人將D災民睇成日本政府!

施予只要有”善心”就得喇!

meow~meow  問題係,  d 善款和物質去唔到災民手到, 又如何令災民有三餐溫飽呢? 我都好難理解竟然會有人覺得可以將一件事分成兩件事.  發表於 11-4-8 15:02

水晶宮

stkyo 發表於 11-4-8 11:25
麻請唔好將D災民等同日本政府看待!

災民只需三餐溫飽!好難理解竟然會有人將D災民睇成日本政府!

stkyo: 施予只要有”善心”就得喇!

”善心”都要投放得宜.
Bye

伯爵府

CFaHB 發表於 11-4-8 10:48
同意 !

但 "施予" 要有智慧 ...

究竟現在日本的民眾對這份報告書反應如何? 日本政府係咪想擴軍? 佢地擴軍的程序是怎樣?(受唔受民眾的影響?)

這篇文章, 我真係覺有點煩, 又要提七七事變, 100年前的甲午戰爭都提埋......係咪應該重點放在日本和中國近年的形勢,(成篇野只係得一兩"斷"講現在)

這篇文章主旨係咪又係: 記著日本曾侵華, 努力防範, 切勿心軟同情.....

方向日報

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

meow~meow 發表於 11-4-8 15:04
stkyo: 施予只要有”善心”就得喇!

”善心”都要投放得宜.

第一次聽到有人將做善事講到好似投資一樣。。。

怪不得有人唔會投放(捐錢)去中國大陸,因為好多官會發災難財,貪災民既錢,一樣米養百養人!不過唔捐錢去中國大陸既就會比人鬧,就係因為打住"中國人"呢三個字,道理就會係哂佢地個邊。

另外,想知道投放得唔得宜就要投放個陣時問番間慈善機構,我相信問多兩問,人地都會請你離開。

meow~meow 問題係, d 善款和物質去唔到災民手到, 又如何令災民有三餐溫飽呢? 我都好難理解竟然會有人覺得可以將一件事分成兩件事. 發表於 1 小時前 <<<<

之前都有媽咪講呢個籌款係想買個福袋,裡面會放15日既糧食,如果有幸送到災民手上,災民就會有三餐溫飽。眼見日本政府點樣唔理D災民,有人會鬧日本政府,但係自己就一毫子都唔捐,其實咪同日本政府一樣無情。

中國政府等唔等於你?香港政府等唔等於你?香港人去搶鹽等唔等於你?成龍捐錢等唔等於你?明明係兩件事經常有人當成一件事!

禁止訪問

畀面勳章 大廚勳章

子爵府

吾明白點解你地咁冇愛心.
[img align=left]http://victorian.fortunecity.com/cezanne/607/cartoon19.gif[/img]

男爵府

我真係好冇愛心,日本-我一個仙都唔會捐.

bigkingdom  認同, 我曾經捐款中國大陸, 台灣, 海地, 南亞海嘯.   但對日本...一毫也不會捐!  發表於 11-4-9 01:14

男爵府

我唔明對住日本,你地點解咁有愛心.

bigkingdom  同你一樣, 我都唔明 ???  發表於 11-4-9 01:15

象牙宮

天災面前,人人平等,無國藉之分。唔捐錢唔緊要,無人迫到,但係唔需要用任何藉口/原因黎要人認同。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

bigkingdom 發表於 11-4-9 01:13
恕我只是凡人, 並非聖人, 別人打我左面, 我不會把右面也送上讓人打!!

所以我的愛心也是有國界的, 我對全 ...

知道自己係凡人就得喇!唔駛講埋自己捐過D乜野國家架喎!有無捐過你自己知道就得啦!做善事唔駛公開架!會比人覺得好假!

香港地仲有好多你口中既聖人!送埋右邊面比人打架!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至