烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

豆縷妝奴漿---好似麻煩過整白木水wor!!!

大宅

食麥皮要每日只少一次, 每次一碗, 才有用.

公爵府

醫生話改食齋係最快
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

伯爵府

回覆 winglum414 的帖子

人地話最緊要食埋d木耳,淨係飲d湯唔得架喎.木耳至係主角呀.
我e+試緊另一個版本:木耳+紅棗+薑.+水煲半個鐘,用攪拌器將所有材料打爛做成露.
早晚飲一杯,咁就實食哂d木耳啦.
我諗如果係自身個肝嘅問題(自己造d膽固醇出嚟),咁都係聽醫生講好d.始於呢d只係食療唔係藥.
我老公都食咗幾年麥皮做早餐(食到佢想死),平時亦注意飲食,一樣唔掂要食藥.
不過試吓無妨嘅.

伯爵府

我老公食緊, 因為佢之前膽固醇高D 同血壓高, 跟住食以下既野, 而家好正常。

A) 每天早餐一碗麥皮 +阿麻子粉
B) 每天一杯 (石"學" 粉 + 田七粉 + 洋參粉) 於早餐後飲
C) 迫到佢帶返飯 (但以蒸類為主)
D) 豬橫利+ 海帶+髮菜湯
E) 每餐後食魚油丸
F) 早睡 (11點前要瞓著)
G) 油都好重要, 食就食葡萄籽油

禁止訪問

大宅

蕪花果煲水飲

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

vwong 發表於 11-4-7 14:20
白背木耳+紅棗+瘦肉煲水 我亞媽飲足一個月已ok

我媽食左 2 round..... 又係無再超標

水晶宮

2024年龍年勳章

我老公血脂, 三脂都高, 應該都有膽固醇, 我都係嚴浩個方, 不過係改良版, 一樣係木耳 + 紅早 + 薑, 不過我冇落瘦肉, 煲好之後, 放涼, 連水連渣放blender 打碎, 放雪柜, 早晚翻叮一杯比老公飲. 暫時未去check 血脂各方面有冇低到.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

fattymama 發表於 11-4-17 19:23
回覆 winglum414 的帖子

人地話最緊要食埋d木耳,淨係飲d湯唔得架喎.木耳至係主角呀.

我都係咁整比老公食喎. ^^
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

.....無肉無油.....

大宅

今日我睇生果報話洋蔥~最近我都做咗D健康包放在焗煮食園blog處~

男爵府

好簡單! 飲多D普洱茶

大宅

環保接龍勳章

紅棗要唔要去核

fattymama  要架.我一定去核架.  發表於 11-4-20 11:13

複式洋房

10種食物趕走膽固醇

蘋果:因富含果膠、纖維素和維生素C,有非常好的降脂作用。如果每天吃兩個蘋果,堅持一個月,大多數人血液中的低密度脂蛋白膽固醇(對心血管有害)會降低,對心血管有益的高密度脂蛋白膽固醇水準則會升高。

胡蘿蔔:富含果膠酸鈣,它與膽汁酸發生化學反應後從大便中排出。身體要產生膽汁酸勢必會動用血液中的膽固醇,從而促使血液中膽固醇的水準降低。
玉米:含有豐富的鈣、磷、硒和卵磷脂、維生素E等,具有降低血清膽固醇的作用。
牡蠣:富含鋅及牛磺酸等,尤其是牛磺酸可促進膽固醇分解,有助於降低血脂水準。
杏仁:膽固醇水準正常或稍高的人,可以用杏仁取代其膳食中的低營養密度食品,達到降低血液膽固醇並保持心臟健康的目的。
海帶:含豐富的牛磺酸,可降低血壓及膽汁中的膽固醇;含食物纖維褐藻酸,也可以抑制膽固醇的吸收,促進排泄。
大蒜:能減少肝臟合成膽固醇。每天只需吃3瓣大蒜,便可有效降低有害膽固醇的水準,使有益膽固醇升高,降低心臟病的發病率。
牛奶:含較多的鈣質,能抑制體內膽固醇合成酶的活性,也可減少人體對膽固醇的吸收。
蜜橘:含有豐富的維生素C,多吃可以提高肝臟解毒能力,加速膽固醇轉化,降低血脂。
茶:含有咖啡因與茶多酚,有提神、強心、利尿、降脂之功能。經常飲茶,可以防止人體內膽固醇的升高。

珍珠宮

沖牛膀茶飲得唔得?
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

翡翠宮

請問你地煮餸油有更改嗎?芥花子油係咪好 D架

翡翠宮

我老公食緊, 因為佢之前膽固醇高D 同血壓高, 跟住食以下既野, 而家好正常。

A) 每天早餐一碗麥皮 +阿麻子粉
B) 每天一杯 (石"學" 粉 + 田七粉 + 洋參粉) 於早餐後飲---貴嗎?
C) 迫到佢帶返飯 (但以蒸類為主)
D) 豬橫利+ 海帶+髮菜湯---一星期一次嗎?
E) 每餐後食魚油丸
F) 早睡 (11點前要瞓著)
G) 油都好重要, 食就食葡萄籽油----超市有買嗎?

請問你老公膽固醇有幾高呀?

男爵府

ngwong2 發表於 11-4-20 13:03
請問你地煮餸油有更改嗎?芥花子油係咪好 D架

聽聞話芥花子(根本無呢種花)油唔好, 所以我已改用一隻可高溫用既OLIVE OIL

大宅

白背木耳真的好有效架

首頁

尾頁

跳至