自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

木蚤問題巳困擾我一段時間,每到半夜佢地就會走出黎咬我,令到我冇覺好訓,我巳經用過殺蟲水﹑滅蚤蛋,又成日清潔傢俱,但全部都冇用,請問有冇一些方法可以完全消滅佢地?感激萬分!!

chloe666  me too >o<  發表於 11-4-15 02:10

禁止訪問

複式洋房

請問乜野係"臭水"?

禁止訪問

伯爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

沙薑粒或沙薑粉係中藥房有得買,買10蚊到用舊既絲襪裝住,放係4周圍,試下得唔得
當遇到困難的時候

成功就在你的前面

複式洋房

係咪同賣既人講要"臭水"就會知邊係乜﹖

複式洋房

沙薑我用過,冇用…

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你要用那些滅蚤煙霧旦,大約兩星期一次,要連續用4次上,因為你滅了d成蟲,但是d卵未死,所以要等佢地孵出,又未有能力下蛋的情況下殺死佢

臭蟲的生命周期分為卵、若蟲和成蟲3個階段。 若蟲是幼年期, 外形似小型的成蟲, 若蟲和成蟲都嗜吸人血, 雌蟲飽血后產卵, 每次產卵1-5個, 一生可產卵200-500個。 卵白色, 長圓形, 一端有略偏的小蓋, 卵殼上有網狀紋, 常粘附在成蟲活動和穩匿處如床板、 床褥、 家具、 檣壁、 地板和天花板的縫隙裡, 在18~25℃條件下6-10日即可孵出若蟲。 由若蟲成長為成蟲約需6至8個星期, 平均壽命為6至12個月

子爵府

畀面勳章

mohatman 發表於 11-4-5 00:01
你要用那些滅蚤煙霧旦,大約兩星期一次,要連續用4次上,因為你滅了d成蟲,但是d卵未死,所以要等佢地孵出,又未 ...

請問用滅蚤煙霧旦....要唔要close窗?? 是否好大煙?? 我要不要我離開間屋先整??
一罐多少呎??

子爵府

畀面勳章

白日豬 發表於 11-4-4 12:36
木蚤問題巳困擾我一段時間,每到半夜佢地就會走出黎咬我,令到我冇覺好訓,我巳經用過殺蟲水﹑滅蚤蛋,又成日清 ...

有時覺得訓緊個枕頭...都有野咬hair 咁!

複式洋房

我試過一次放兩個滅蚤蛋係房,要關好門窗,好大煙架,不過我覺得廢廢地囉

複式洋房

bobo712,我都成日覺得有d野咬我個身同頭,隻腳又成日好痕,有時仲會痴咗係我身上添呀!

子爵府

蚤有好多種o架,,唔同蚤要用唔同藥 !
因我屋企人之前試過,用滅蚤蛋無效,殺蟲水無效,燒艾無效...噴完好少少,一陣又咬過 !
最終搵滅蟲公司上嚟攪,佢地係戴晒豬咀做野(間屋要預先清場,任何動物都要離場),個師傅話唔同蚤要用唔同藥,亦有可能唔止一種蚤,所以做完一次,會再留意效果,若無問題(無用錯藥),再約期做第二次!o個次中左o個款係牛蚤,個樣有少少似牛蜱,黑色好大隻!
滅蚤煙霧係最廢,殺蟲水頂到一陣,燒艾係趕蚤但不能殺盡所有品種o既蚤(之前有人話對床蚤係work),但燒艾係天然方法,我覺得樓主不如先試燒艾條,去中藥房買,一枝幾蚊,好似支雪茄咁,落雨天我女間房有蚊,我試過燒艾趕蚊有效過用電蚊插tim喎,,,,
不過當然最好先搵到係咩咬你啦,就算你洗錢搵滅蟲公司,佢地都會睇到隻蚤先易做野,若你瞓親覺咬你,可以拉起床槈,細心望吓4個角位條邊,有冇蚤,佢地鍾意躲喺呢個位置,,,

celery  係未叫燒艾?我怕去買時讀錯呀.買黎當蚊香用.thanks  發表於 11-5-2 10:23

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

當使用煙霧旦(for滅蚤)是要計地方eg.一個600尺的屋企(3房兩廳)就要用最少4個,未計廚房及廁所的空間,要關好門窗,離開屋企2個鐘

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

lilymang 發表於 11-4-4 13:02
沙薑粒或沙薑粉係中藥房有得買,買10蚊到用舊既絲襪裝住,放係4周圍,試下得唔得 ...

試過吾work~~~~

複式洋房

請問d艾條要買幾多錢架﹖

別墅

如果要滅蟲,一間細於70呎的房,唔知要幾多錢,還是要成間屋做!! 我在床上找了一點點黑色像塵的,於是用150X的顯微鏡看,嚇了一驚,原來是蟲屍,不過不像蚤,不像蟎,長長啡色,很多腳,有點似蟻,都唔知怎搞好!

水晶宮

熱血金章

子爵府

艾條=燒艾...係中藥房有o架,,有人話可散賣幾蚊一枝,我買一盒有十枝大約60蚊

首頁

尾頁

跳至