懷孕前後

跳至

首頁
12345...99

尾頁

大宅

jamie_mama 發表於 11-4-7 19:29
Hihi! 我都係杜拜㗎!就嚟8個月啦!

艾利太,我係5個月嘅時候返咗香港入貨,唔知係唔係離開咗香港有一段 ...

Hi Jamie mama,

我6月時打算返香港入D baby clothes, 不過唔知香港而家的奶樽買幾多錢呀!所以諗緊奶樽好唔好返到來法國先買。

此外, 我6月返香港。我都有D擔心我會唔會病呀!因為我住係外國習慣左冇泠氣。但返到香港就好多地方都有。可能到時除了見我屋企人同買野外,我係咪都係少要人多的地方好D呢?!

大宅

vincciw 發表於 11-4-7 20:54
回覆 艾利太 的帖子

我來左3年半啦,跟我男友(而加老公 ) 由香港過來。工作中。

哦....都3年幾啦!起初你去到時,天氣,食物等等會唔會好唔同,唔習慣呀?
因為有時我睇電視介紹果度, 我見到果度有好多唔同國家的外國人係果度做野。哈..有時我都叫老公不如佢去Dubai做野啦!

大宅

涼粉媽媽 發表於 11-4-7 22:17
我都係O係英國呀~~~

Welcome!!!原來都係住在歐洲的靚太。嘻....你現在有左幾多個月呀? 近來法國的天氣唔錯...英國呢?

大宅

bebedidi 發表於 11-4-8 03:09
係日本生完BB 冇耐, 而加返左香港避難

Hi bebedidi,

你好呀!你係日本住得近唔近果到呀?不過成日係新聞見到真係個心唔舒服呀!希望日本加油啦!
係呢!你個BB剛剛出生呀? 生完之後休息多D呀!好好保重身體呢!

大宅

emmypun 發表於 11-4-8 05:20
我想問你地住果到有冇產婦M巾賣?  
係香港我地就用網褲+產婦M巾, 但我依度搵唔到依兩樣野, 咁D ...

哦...估不到關島韓國人多喎!咪會有好多韓國餐廳囉?
此外, 我住果度見到有產婦M巾賣呀!網褲我就真係未見過有得賣同埋我都唔知咩來架。我呢邊的產婦M巾好似冇翼架..不過就比平時女士用果D長同thick好多。 不過醫院會比張list話要唔要買架...

大宅

pigpig 發表於 11-4-8 10:28
Hi!我住澳洲
我有2個女,一個9歲,一個15個月依家好努力追緊第3個!
因為一拖2,所以都幾忙 ...

Hi pig pig,

張相係唔係你個女女呀?佢好得意呀!追緊第3個呀?好呀...希望你早日成功呀!
有時係BK同唔同的人傾計..幾開心架。我係第一胎,有時同老公講佢又唔明。成日只係覺得我的擔心係多餘。所以我令願趁佢返工,我就上bk搵人傾計囉。

不過真係估唔到呢度都有好多外國的媽媽喎!有時大家都係外國,會明白大家的處境多D呀!

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

pigpig 發表於 11-4-8 10:29
岩岩有左,要訓多D覺覺豬,長胎會長得好D!同埋BB出世後,易湊好多ga....

haha..我勁訓架....我未有之前, 一日要訓10個hr, 有左我訓15個hr架...好恐怖~~

大宅

pigpig 發表於 11-4-8 10:33
Hi!你好呀!
你依家15W,肚谷谷係正常ga,因為子宮擴大,BB起大屋呀只要唔見紅同流啡,就唔使太擔 ...

原來係正常。不過前兩日真係谷得好辛苦。有時谷到我成日要起身去小便呀!不過昨日訓係間床時, 我摸下個肚落DD, 感覺到有D 卜卜的感覺。不過好輕的卜卜同跳跳下的感覺。但係又冇理由係我個心跳呀!唔知會唔會係阿B的movement呢?

我住法國呀!嘻....唔係英國。不過澳洲好唔好住呀?

大宅

bebeborn 發表於 11-4-8 12:51
回覆 艾利太 的帖子

Hi 艾利太,我諗個個人唔同,我6個月都唔算好太,我都係第一胎,5個幾月果時我仲走去行山 ...

Hi bebeborn,

希望我6月返香港時個肚都唔會好大啦!如果唔係..係機上會好辛苦呀!

掃貨一定要呀!我呢邊的baby clothes貴到呢...一件都要十幾二十歐起。係呢....你屋企人會唔會去陪你坐月呀?

我都明白呀!始終都會有D擔心架。好似我之前都唔知自己有左,仲走去做gym,去旅行時又日日飲一杯紅酒,仲有食hormone的藥。暫時照左超陰,醫生話冇問題。不過個心有D驚驚地架。希望20幾週再照時..阿B仍然都係健康啦!

大宅

nicolatinlok 發表於 11-4-8 18:47
haha..我勁訓架....我未有之前, 一日要訓10個hr, 有左我訓15個hr架...好恐怖~~

nicolatinlok,

哈哈..唔恐怖。我剛剛有左同而家15週我都係勁訓呀!我今日仲要訓到下午12點先起身呀!不過唔知點解...訓左好多..都仍然好想訓。

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

艾利太 發表於 11-4-8 19:03
nicolatinlok,

哈哈..唔恐怖。我剛剛有左同而家15週我都係勁訓呀!我今日仲要訓到下午12點先起身呀!不過 ...

haha..我係今日有野做先12點幾起身, 平時我要訓到4點幾5點先捨得起身架...不過每晚都係最遲1點訓既...有時呢個胃勁頂, 都會訓一陣..基本上訓多過食...kekee

大宅

nicolatinlok 發表於 11-4-8 19:09
haha..我係今日有野做先12點幾起身, 平時我要訓到4點幾5點先捨得起身架...不過每晚都係最遲1點訓既...有 ...

不過我覺得夜晚訓覺最辛苦。我已經少食多餐,不過夜晚好累想訓時D野食就好似想走返上個喉嚨到。攪到我好難先訓得著。哈..不過我發覺我訓得最好都係天光果時....如果唔係肚餓..我真係12點都唔想起身呀!哈哈哈...所以我覺得我好快變豬仔。不過訓得多對阿B都好就算啦!

子爵府

艾利太 發表於 11-4-8 19:26
不過我覺得夜晚訓覺最辛苦。我已經少食多餐,不過夜晚好累想訓時D野食就好似想走返上個喉嚨到。攪到我好難 ...

係呀, 有時晚上係難訓D, d野食頂住個胃好似唔消化咁架...同埋話少食多餐, 老實講個"少食"既份量都唔知係點...唔識控制...明明食野比平時少一半, 又嘔番出黎, 第2晚再食少d, 食完10mins之後就勁頂胃...都唔知想點....

大宅

nicolatinlok 發表於 11-4-8 19:36
係呀, 有時晚上係難訓D, d野食頂住個胃好似唔消化咁架...同埋話少食多餐, 老實講個"少食"既份量都唔知係 ...

唉..唔知呢種感覺幾耐先會冇呀!我夜晚有時要坐係到訓先得呀!如果唔係都想嘔返出來。就算我係食少肉多菜,不過都係消化唔係太好。我少食的份量只係食一包餅/一隻蛋呀!因為真係好似冇咩胃口。你有冇試過飲水都覺得好辛苦呀?因為我呢..有時明明個肚好餓,不過飲左一杯水仲更加唔舒服。

子爵府

艾利太 發表於 11-4-8 19:44
唉..唔知呢種感覺幾耐先會冇呀!我夜晚有時要坐係到訓先得呀!如果唔係都想嘔返出來。就算我係食少肉多菜, ...

有呀, 水都唔想掂呀...你都好食到蛋..我連蛋同MILK都唔掂得, 一食/飲就唔洗食dinner啦...我而家只係食乳酪架ja....同埋apple食半個都頂胃啦....

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

你地好呀....
岩岩做完晒家務,但已經好累啦...我呢邊差不多晚10點半啦....你地呢?咩時差呀?
湊住2件,真係好鬼唔得閒,每朝一起身,就要做呢樣果樣,又要做埋司機mouth:1年365日無得休息,真係累到不得了呢!而且,係外國,無人會請工人,咩都自己攪掂,所以就更忙啦....
所以,大緊肚,未生第一胎既媽媽,一定要好好享受依家既日子呀!

我愛Corina  haha,我同老爺奶奶住,佢地好好...幫我好多....  發表於 11-4-9 07:27
My Two Princess

大宅

nicolatinlok 發表於 11-4-8 19:47
有呀, 水都唔想掂呀...你都好食到蛋..我連蛋同MILK都唔掂得, 一食/飲就唔洗食dinner啦...我而家只係食乳 ...

德國果度有冇話懷孕媽媽一日要食D咩架?法國呢度就咩都冇講架。所以有時我都唔知食咩先得。反而apple我一食就嘔晒出來。生果我只係食到橙同奇異果。其他見到都唔想食呀!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

艾利太 發表於 11-4-8 18:39
Hi pig pig,

張相係唔係你個女女呀?佢好得意呀!追緊第3個呀?好呀...希望你早日成功呀!

係呀!張相係我細女黎ga....佢好曳曳豬ga....不過,呢個年紀又好鬼馬,好好玩囉....
我都希望承你貴言!不過,我好難受孕,所以都應該要等一段時間啦...但係,如果到細女2歲都未得,我唔生ga啦....因為唔想佢地年紀相差得太遠呢...
我覺得澳洲天氣唔錯,不過呢,呢度好似鄉下地方,來來去去都係果D鋪頭,又無咩選擇好多野都真係睇唔上眼又買唔落手囉.....我好多時,都叫朋友幫我係淘寶買,然後一大批寄過黎.....而且,我都唔明點解,呢度D人,成日唔著鞋ga好鬼難頂!
你地呢?你地果邊又點ga?
D男人係甘唔細心,你唔好理佢地啦!佢地又粗枝大葉,有時叫得佢地做野,我自己都已經動手做左啦....費事同佢講呀!
你得閒就多D上黎傾計啦.....我一抽到時間就會上黎搭下嘴ga啦

我愛Corina  唔著鞋???出街都唔著???

我住既地方都好鄉下,唉..而家經濟又唔好,我真係愈來愈想leave this country....  發表於 11-4-9 07:29

大宅

pigpig 發表於 11-4-8 20:20
你地好呀....
岩岩做完晒家務,但已經好累啦...我呢邊差不多晚10點半啦....你地呢?咩時差呀?
湊住2件,真 ...

你好呀!!!累就休息下啦!你兩個小朋友訓左啦?我呢度下午2點半呀!時差同澳洲相差好遠呀!
哈哈...所以話媽媽好偉大呀!好...等我享受下大肚的日子先。不過近來成日都好累..攪到好多家務都唔想做...有時我真係feel bad呀!好似自己只係食同訓,又唔做野喎!唔知你地有左果時間唔中會唔會有呢D感覺呀?

琥珀宮

nicolatinlok 發表於 11-4-8 18:47

唔恐怖啦....我陀第一胎時,一日訓20個鐘呢....每日訓到下午4點起身食野,然後晚上8點又再上床訓覺因為我呢....一清醒時我就好想嘔呀!所以唯有訓覺我先無事。
但到陀第二胎時,要湊大女,就無得訓甘多,不過,每朝大女一返學,我又會再訓,訓到夠鐘接放學。
不過,我一諗到,如果真係有機會陀第三胎就橙囉邊有時間我訓覺呀!
我個網名,就係因為我實在太鐘意訓覺而得黎既果時,我陀大女,又無咩都唔識,老公又返工,所以就清醒時會上下bk囉....
你有無覺得呢,只要有一日,你有野做,無得訓覺,就會覺得好唔開心ga?

首頁
12345...99

尾頁

跳至