跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位對以下嘅國際學校認識嗎?? 可否給一點評語:

ISS
Overseas Family School
Chatsworth
Dover Court

Thanks !!

伯爵府

我女女今年8月讀PRE K, 報左OFS。。都係聽公司既同事介紹同埋想佢讀IB 課程, 所以揀呢間囉。 見佢學校夠大間, 應該OK 既。

大宅

Hi CLK-MB,

OFS is my No 1 choice. 你去過佢地campus,可否講多少少comment呢?? 佢地會搬,但OFS回覆話應該唔係1-2年內嘅事,你聽過嗎??

OFS收咗你個女未呀?? 我同個仔考K2,等梗佢地reply,好緊張呀!!

伯爵府

校園好大下,都幾多設施,playground 都幾個。其他野就ok喇,有少少舊但地方乾淨企理既。
我三月尾就收左信喇。依家係等八月開學。你幾時報名架?聽講無咁快搬,要搬都幾年後喎。同埋好似話係同區既,因為搬第二區,怕會流失好多學生。哈哈,我都係為左近學校先住呢區咋!
你已經到左新加坡定未到?

大宅

我6月先搬嚟,好想快d攪掂個仔間學校,個心會定d!!

伯爵府

Icic, 我都係岩岩先黎到,未夠三個月。
你地搵左屋未呀?

大宅

回覆 CLK-MB 的帖子

Will search a condo after arrival in June. BTW, you just apply for admission in OFS for your daughter only ??

伯爵府

我地12月look see 時,就睇左OFS 同Canadian international school. 不過CIS location 麻麻,OFS 果陣就話應該無問題,可以收我囡囡。所以就剩係報左OFS. 因為諗住佢唔收既,先再去第二間,

洋房

我女兒快插班OFS K1,地方真是很大,playground 多,雖然有些舊,但上音樂、PE、電腦︴COOKING都各有個別班房,K1校內都有泳池教游水,地方環境不錯。這間幼稚園不用面試,我們都是CHECK到有位就收了,我老公說Sing Kindergarten通常不會好像hk要面試,有位便收的,無位就waiting。

大宅

Hi suwanhoho

you are so lucky to get a seat in OFS for your daughter quickly. I have to wait for their reply on admission by end April.

When will your girl starts school?? Aug ??

伯爵府

係呀, 呢邊幼稚園都無INTERVIEW 既, 我個女依家讀緊另一間都係打去問有位就收。。我依家想快D 八月, 等佢入OFS . 因為環境好好多。

大宅

suwanhoho / CLK-MB

查實你地係咪未submit application form,OFS口頭即時confirm有位收你地小朋友架啦??

洋房

OFS收了我女兒,連學費INVOICE都出埋俾我地,四月尾便插班入讀。

伯爵府

報名當日,接待我地果位staff 就無好明確咁話一定收。但就有提過無咩問題。叫我地遲d 有新加坡地址電話時,同埋有FIN no, (似身份証既野)就update 佢地。我二月中就比晒野佢,三月尾就收到信喇。
你有無service provider 幫你地?你可以叫佢幫手push 下。

大宅

我個仔未開始讀書住,
但係我想知道呢度學費大約幾多?
謝謝!

伯爵府

OFS 暫時係收左一千蚊留位費,2011-2012正式學費係幾多就遲少少先知。

洋房

回覆 CLK-MB 的帖子

OFS的K1為例,約一萬港幣左右學費一個月,全日制9:00至3:30。

大宅

一萬港幣都幾貴喎......
呢度幾多歲可以讀K1呀?

伯爵府

IB 課程既話,pre k 要果個學年既8月夠3歲。k1夠4歲。以我個女為例,08年2月出世,就今年8月開學先讀pre k.

大宅

回覆 suwanhoho 的帖子

請問 OFS 需要幾錢學費?

首頁

尾頁

跳至