自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

淘寶潮愈來愈熱,不少賣家送出貨品前都會小心包裝,再託速遞公司送貨。不過小心未必有用,有讀者託速遞公司送玩具模型,花盡心思包上重重保護,付貴價運費只求貨品平安到埗,豈料職員私下拆走包裝,再改單報細運費。

呂先生一月初於淘寶售出一盒玩具模型,價值五千九百元人民幣,買家講明玩具及其包裝盒必須完好無缺才肯收貨,故呂先生特別以大紙箱包裝,再以報紙填滿空隙,才着順豐速運職員上門收貨,付四百零一元運費寄往天津。
惟貨到翌日,買家即投訴呂先生包裝馬虎令包裹損壞,呂先生查看買家提供的貨單,赫然發現玩具包裝已被拆走,貨單上運費更被改為一百六十一元。呂先生即致電順豐理論,職員始謂拆箱是幫事主節省運費,呂先生大怒:「我唔問佢佢都唔講,咁都話係幫我慳錢!而家佢淨係肯俾番二百幾蚊我,但我就要賠番七百幾蚊俾買家,好無辜囉!」

跟進︰減磅改運費

記者翻看貨單,發現拆去包裝的包裹,重量由原來的 11.5公斤減輕至 5公斤,運費亦減少二百四十元。記者再看呂先生提供的相片,包裹送出前是個大紙箱,送到天津後卻只剩下防撞膠紙,及印有順豐商標的包裝紙,玩具盒更已凹陷變形。
記者遂致電順豐與行政部高級經理梁淑萍對質,她堅持貨物「完整無缺」,只是「包裝有輕微損毀」。她又指拆走紙箱是要「令件貨保障得好啲」,因運送途中紙箱已損毀,公司照慣例整理包裝、改單改重量「並不出奇」,亦不是隱瞞事件,只是「遲咗通知呂生,最終都會話佢知」。

事務律師張世文指,速遞公司未經事主許可自行拆箱,造成貨件損壞,須承擔責任。「佢哋都認拆盒,明顯係速遞公司出錯,事主有權告佢哋,更可以要求速遞公司賠償損失,包括呂先生蝕俾買家嗰七百幾蚊。」

回應︰賠錢了事

本刊將呂先生的個案轉介順豐速運,對方馬上向呂先生致歉,並按呂先生要求,加碼賠償四百五十元。(陳凱敏、周潔媚)

資料來源:一X刊

-------------------------------------------

呢間野既速遞員幾好服務態度KA,可惜收費太貴la,我冇用好耐。。。

BTW,唔知我咁樣C&P,算唔算犯法呢???

珍珠宮

好媽媽勳章

好彩我用多數用集運, 跟住用ems~

糖糖媽  我都係呀^^  發表於 11-4-8 18:59
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我不嬲都用集運,唔會用順風
感激遇上你~

大宅

會爛既我唔用淘寶買,,始終咁遠送黎一定要轉好多手

titankaine  totally agree~  發表於 11-4-8 18:33

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

食水好深

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

食水好深

大宅

佢本地件好平, 同服務態度好好.

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

易爛野我唔會買....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢間速遞,我公司一向用呢間,
因為返大陸真係好快,都唔算貴,
而且D速遞員真係幾好KA

onon2000  我出來做嘢咁多年,以中港速遞來講真係唔差喎!  發表於 11-4-8 19:28

侯爵府

醒目開學勳章

而家件貨好貴先用順風,否則集運都好好!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,呢間公司有好多貨品種類都唔肯送貨架

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

集運係點架???

我only識用順豐咋

首頁

尾頁

跳至