母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 十几日人仔,食人奶,呢兩日食完一陣都嘔奶,好多,好似佢飲的份量咁,請問會係乜原因,我可以點做?我度過,唔係發燒.
見到佢咁,好似好辛苦,我好心痛!

大宅

夏天玩到顛 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我未試過呀,有媽媽討論過可以search下!
http://forum.baby-kingdom.com/fo ... =%E5%98%94%E5%A5%B6

最後果個回覆可以參考一下^^

debbiekwan  LIKE~  發表於 11-4-10 16:13

大宅

畀面勳章

我個仔都試過.連續2日都係噴奶式,1曰2-3次,食咁多嘔咁多.果時好擔心
不過第3日就冇事喇.如果唯持耐既話要睇下醫生好喎.
會唔會食得太飽或者掃風唔夠阿?

大宅

可以試下:
-》掃到風先收手,gur左一次都未必得,試下再掃耐D。(我個B嗰時gur幾次都仲嘔!)
-》食一陣就掃風,然後先繼續食
-》少食多餐 (媽媽會辛苦D,要密密餵)
-》餐餐食之前都先去肚風(用baby oil按摩肚仔等佢放屁)
-》掃完風都要直抱30分鐘(先至去換片)

BB胃仔仲細,等大D發育得好D就會好D。但如果長期嘔(噴)奶令體重下降就一定要睇醫生。(可能又”幽門狹窄“問題)

希望幫到你!

debbiekwan  LIKE~  發表於 11-4-10 16:14

大宅

我個b都成日係咁,我問過姑娘佢話冇野,只要嘔出黎的奶冇異樣就ok,同埋bb重得ok就得,因我個b到依假都係咁,但佢依假仲超重

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊