樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希望會調低20%啦 !!!!!!

yee609  我都好主觀地希望呀~  發表於 11-4-10 16:51

大宅

我都好想知道, 但我估樓價會下調機會好未, 因為根本沒有其他因素令樓價會下調

yee609  agree=.=  發表於 11-4-10 16:48

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

好多時以為好穩陣其實好危險. 金融海嘯前升市D大戶話941 中移動唔貴, 因為佢每年都有增長, 2年後計現價唔貴喎! 重有呢個世界係講值博率, 09年3月QE1 到而家樓市都升左有超5成. 個陣就話息低錢多, 但到今日升左咁多係咪都係重有得升5成?

男爵府

超級通脹黎緊.....升市莫估頂

美亞  超級同意.  發表於 11-4-11 13:07

水晶宮

不要抱太大希望,百年難得一遇的金融風暴一陣就過,想等一下,D樓就升了

侯爵府

出左咁多招都越壓越升......

公爵府

其實我成日都會諗這個問題。
但問題既重點係,我有幾多時間可以等!大家都知做按揭係會參考業主既年紀,年紀越大,唔多唔少都會影响到個按揭無咁易批。
再者,美國大印銀紙,引致同美金掛鈎的港紙大幅扁值,相對資產價格就會上升,這就是通脹!這個現象唔係因為啲資產"貴"咗,而係啲錢"平"咗!早陣子,我有個朋友去咗台灣,佢話我知而家台幣對換港元係3.x,我記得以前去台灣係對4.6x!港元真係cheap咗好多!
而家成日都聽人講話當利息上升,樓就會跌!當然我相信利息上升會影响樓價,但我郤認為單加息未必會有很大的跌幅!試想想其實回顧返咁多年,香港由6、70年代開始經濟起飛到而家既樓市,大部份時間都係大漲小回,真真正正既跌市其實只有97-03年,這段時期香港經濟很差,我自己就係這段時間機乎年年被減人工,被減得最勁的一次係接近30%!而且當時既利息其實係越來越低。因此我認為真正令樓價跌既原因係經濟轉差又或者大部份人想離開香港移民去!
試想想現在的狀況,美國會加息時,其實係經濟轉好的一個訊號,經濟好,樓點會大跌?
當然這個世界係會有意外的,就好似當年香港既SARS,最近既日本咁,03既病疫令香港既經濟跌到去谷底,311既天災所引發既核危機令到日本既經濟重創!但可惜我們根本唔能夠預知未來,意外既事就更加唔可能預計到!我地只能估計機會率。不知不覺香港回歸了14年了,在祖國的眾多城市中,香港人努力的找到自己的位置;再加上中國的急速發展令我地在全世界既大城市中又多了一份優勢。這一切都好像告訴我們,香港的經濟前境是越來越好的!在這個大前提下,我相信樓市繼續向好的機會會大一點!
其實與期等樓市跌,倒不如積極啲令自己既能力增加!好好令自己的財富增值!自住的,只要量力而為其實幾時買樓都唔會有太大既問題,更何況而家啲息咁平,而啲租咁貴,就算買樓真係買貴咗,但慳到既租都巳經值得買層樓比自己住!除非閣下投資好勁,否則我覺得自住既話都係買樓好囉!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

大宅

ume 發表於 11-4-11 10:38
但問題既重點係,我有幾多時間可以等!大家都知做按揭係會參考業主既年紀,年 ...

ume,

好鍾意睇你寫野, 有深度、有遠見!

尋日先同朋友傾完, 覺得當下目標, 係再搵層細樓上車, 作終身投資用
因為, 我地都不約而同, 睇到不動產既吸引力
而且, 自住既話, 市升市跌都同自己無關

我班朋友, 已經搵唔到邊個話"等"樓價跌先買,
係講, 究竟想再買邊一度, 係傾地區, 唔係傾幾時買,

唔係話大家有本事, 其實邊個唔係捱出黎? 我地一班70後, 靠自己一雙手
我97買了第一層樓, 經靂左2次冰河時期, 家陣比97個價已高出20%,
十多年既投資, 又點會白費? 始終係磚頭, 係土地, 何需色變?

我仍在負資產的階段, 又再買入另外一層樓, 個陣反而好喎, 一層自住, 一層出租,
享受了經濟復蘇既成果, 負資產層樓, 10多年作出租用途, 每個月, 扣除本金利息成本, 都仲淨2000蚊幫我供埋自住層樓, 2層樓, 一齊水漲船高, 跌, 一齊跌, 無影響, 升, 就大件事, 身家翻了2翻

原來, 傻下傻下,就過渡了香港經濟最低迷的日子了...
回想起來, 好彩97買了樓, 迫自己儲了十多年的錢, 埋單一計, 我都仍係Win-win

自己快將40+, 話都話出來社會打滾了20年, 假如閣下仍心心不憤, 樓價高企令你們上唔到車,
不如學ume話齋, 花多點心血, 去增值自己仲長遠
最多買層細D, 幾帶都要享受低息既成果

咪成日睇住樓價啦, 睇實際供幾多錢啦,
我之前講過, 97年, 300幾呎, 供1.2萬, 2011年, 千幾呎, 都只係1.6萬
脹面層樓貴左好多, 但息平嘛, 就算加到3里, 4里, 5里, 都抵到爛啦

我肯定咁講, 萬一比你地盼到, 香港樓市急趺30%, 睇怕到時又未敢買,
工作有機會朝不晚保, 你仲去買樓? 第一件事, 出街食飯都少左啦

其實家下經濟一片向好, 置業條件係縱觀過去20年, 算是最理想的時機,
反而好多有實力既人選擇等待.....得罪講句, 幾無奈

假如我家下手頭夠cash, 我一定再入市
可惜, 要等一等, 要儲夠實力才再出擊

hkaa  你看深井的浪翠園的樓價到現在只達九七高峰期的一半!!!  發表於 33 秒前
這句才是我寫的  發表於 11-4-19 17:16
hkaa  我97買了第一層樓, 經靂左2次冰河時期, 家陣比97個價已高出20%,

位置很重要,你看深井的浪翠園的樓價到現在只達九七高峰期的一半!!!  發表於 11-4-19 17:15
54heima  因為你未算最差,起碼仲有份工,果幾年幾多人負資產又失業啊,想捱都捱唔落去  發表於 11-4-11 17:44
feifei28  贊成, 個個第一次俾首期是 用多年慢慢儲 得來 !  發表於 11-4-11 13:02

公爵府

kawaidesu 發表於 11-4-11 11:23
ume,

好鍾意睇你寫野, 有深度、有遠見!

多謝你!
其實我都只係普通c9,大上大落既炒炒賣賣我無本事,我只知穩穩陣陣投資是適合自己財富增值的不二法。當然能夠找到最低位入可以賺到溢價又可以賺住賺到盡,就係人都想,但真係做到既有幾多人?就算有人做得到,但我這些c9仔就一定唔係其中一份子!而我自己與期找"最低位"咁不如找個對自己來說的"最好入市時機",咁樣可能會比較易掌握,我認為當自己做好了風險平估,量力而為就係"最好入市時機",最差既情況最多係入得無咁抵囉,但如果有能力守上10年8載,這個投資總不會太爛吧!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

伯爵府

好媽媽勳章

08年睇"樓市動向"以來 相信出現得最多係樓主呢個topic

及早儲定彈藥伺機行事方為上策

複式洋房

通脹來臨, 物價會上, 依加賣任何都貴, 何況樓價 , 租金會加, 車費加...魚加 倘若美國加息, 只會輕微影響樓價 , 何況 美國沒有能力加息

複式洋房

ume 發表於 11-4-11 10:38
但問題既重點係,我有幾多時間可以等!大家都知做按揭係會參考業主既年紀,年 ...

很好的分析..."讚好"

大宅

我覺得自住樓無得計咁多, 除非預知幾時跌, 如果唔係交租都只係幫人供樓 (假設樓市橫行多兩年, 俾租都幾係野).

如果有住屋需要, 我覺得現價買一間自住, 儲定彈藥等跌市再入貨收租為上策. 正如UME所講, 依家買樓可能係買貴左, 覺得唔抵, 但係今次係一個好好ge 學習, 曾經以為97價係高價, 但係依家好多屋苑都超過哂. 今日買樓你會覺得貴, 十年後望番轉頭, 可能今日買都仲係平左. (等如97買入ge人, 今日都賣出仲有錢賺). 就算打個和, 起碼都賺左住.

唔係話估將來跌唔跌, 只係估美國幾時加息都難估, 今朝睇新聞, 美國都仲有人講緊可能會有QE3.

禁止訪問

珍珠宮

我有自住啦,投資又點?
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

公爵府

首先我要申報一下先!我剛在1月尾買咗間放租,亦剛剛放咗租。

其實如果講到買樓收租投資,我覺得要睇返咩嘢投資適合自己囉。我有朋友股票好叻,佢地成日都話買樓會hold住啲錢,買賣成本又貴,買賣需時又長,放租的話又要担心遇上唔好既租客,一個唔覺意層樓變咗做凶宅,就真係多得佢唔少!所以我那些朋友們係唔認同我買樓收租的。其實我某個程度上都讚成投資的話股票會比樓好一點,因為彈性高好多。只不過問題係,投資股票我並不叻,它的高彈性既優點,反而成為我成日落錯買賣決定既原因。所以我同老公商量過後都決定買樓收租,即使而家啲樓真係貴咗好多!

其實買樓收租都係投資既一種,我覺得只要你有畢錢唔等使,即使一個唔覺意自己摸頂都仲守得到的話,hold 10年8載都無問題,咁都不失為一個好既投資。

至於樓市前境,我暫時都認為係向好,雖然而家啲樓真係比人感覺好貴、好唔抵。其實有這種感覺我覺得主要係因為2003 SARS後至2007年年頭,樓市都好穩定咁升小小,而租金亦很穩定,我相信這種穩定既狀態係大家都想見到既。可惜係2008金融海嘯後,樓價一直無停咁升,所以大家特別覺得危險!又由於在咁低息既環境下,租金同樓價又齊齊向上,令好多原本都無打算買樓既朋友,計過數都覺得買樓仲化數,卒之令供求嚴重失去平衡,令樓價再升得癲啲。人好得意既,啲樓越升就越多人想買,造成一個循環!這個循環幾時才會爆?我相信要等下一次香港經濟再遇上危機時才會!就好似當年由2000年至2003年,當時大部份人年年都被人減人工,啲樓幾平都唔敢買啦!但今時今日你仲會唔會日日担心唔知幾時會裁員?幾時會被人大幅減人工?我相信到有這一天,個樓市先會大幅回落。

公爵府

還有一個會令樓市大跌既情況,就係當大部份人覺得香港此地不而久留,大家都嚷著要離開香港的時候。情況就好似1989年64事件後 / 80年代既移民潮。

洋房

大宅

業主寧封盤都唔會減
剛剛新聞都有報導

首頁

尾頁

跳至