在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2009年9月生完BB放完產假之後,以為可以繼續安心工作,我舊老細忽然走了,來了一個新女上司,最初3個月都ok,之後佢不停狂捽我,要我做好多extra野,跟住佢不停挑剔我做d野,但又無法告知我如何是好,佢又不停責怪我...終於2010年6月我不知不覺患上抑鬱症,醫生要我放一個月假同食藥,我從同事口中得知女上司好嬲,覺得我"玩野",我當時好想唔撈,但同事及醫生覺得不用以氣用事,我衡量利弊,為了家庭,繼續返工!

我仲記得,我抑鬱症病後返工第一日,個女人即刻搵我,問:你好番d未?我同上頭準備audit你個unit...

驚死我唔死!

最近3月底,audit完了之後,個女人拉埋一個比佢高一級的男人叫我入房,女人數哂我的不是,奚落完我一輪,(我仲on居居寫底佢講關於audit d野)就叫我7月完約可以走啦,仲話"做緊好困難好困難的決定".....

事實上,佢只是audit了我果一part,我unit其他人同工作佢完全無audit過。而且我做左五年多了,apprasial一向無事,直至佢出現先話我唔掂,之前我舊老細續左我兩次約了

是歧視我曾患抑鬱症?或歧視我是在職母親?

(個女人是兩孩之母,不過佢自己請d人全部是未婚或無細路的)

有朋友提議我反抗上訴,但咁做仲延長我痛苦,此處不留人,自有留人處

出來做事十年了,今次最心灰意冷,屈人死,罪名係"莫須有"

B女8月要讀幼兒班,學費3000一個月;工人要續約放假,成萬蚊;仲要養架錢七....唉,偏偏在這個時候!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

個女人自己都係兩孩之母, 都做得咁過份....佢係咪新官上場三把火...

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

咁我又唔覺得佢歧視你,只係人夾人緣,而家佢同你唔夾囉.....
我就唔同意你上訴喇,你番工番得咁唔開心,仲要令到你有抑鬱症,就算比你上訴得席,你都要再對住佢,之後佢又唔知會對你玩d咩花臣架喇。倒不如離開呢到,搵過份新既工仲好~
加油!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果真係離職,暫時唔好用工人,唔好養車,可唔可以呢?

子爵府

畀面勳章

問下勞工署你有冇長期服務金或譴散費,如果有你就要爭取。

大宅

好媽媽勳章

加油啦, 而家離 7月仲有時間; 快d 搵過份新工啦.

不過舊公司o個邊, 你要唔要一份靚既 reference letter? 唔要既就打去勞工處計清楚d 數 and 去平機會問問啦.

要積極d呀

複式洋房

try to call 平機會 to assess your case. You don't want to stay in this company...so to win the case, you can rec' compensation and also the respect.....

首頁

尾頁

跳至