少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

大女下個月就 4歲, 竟然同我講話我唔係佢媽咪, 唔鍾意我, 呀嫲先之係佢嘅媽咪! 原因係呀嫲唔會罰佢, 閙佢; 而我會...

自問為個女付出好多, 停工照顧佢到兩歲, 全人奶到兩歲... 上 playgroup, 返興趣班全都自己同佢上, 絕不假手於人.

就算呀女兩歲後我返番工, 我都每日準時 6:30前返到屋企, 同佢一齊睇卡通片同做功課. 到 weekend 又同佢周圍去玩.

之前學校旅行, 因為我唔想呀女見其他同學都有爸爸, 媽媽一齊參加而自己無. 所以懷住 9個月肚都堅持同佢去旅行...

聽到個女同自己講 d 咁嘅野, 我真係好 down, 唔知點面對... 覺得自己好底能, 以為自己付出一切為個女好, 到頭來原來唔及成日唔理佢, 只係不斷送小禮物比佢嘅呀嫲...

我真係唔知往後嘅日子點面對個女, 有無人幫到我??

洋房

我呀媽一早就同我講, 就算我今日將全世界比哂bb ... 都不要望回報。
我唸我哋細個時無激自己呀媽咩! 算啦! 快d忘記佢啦!

別墅

回覆 STMFHH 的帖子

其實我都好想快 d 忘記佢, 但一諗起就忍唔住 d眼淚, 好驚因為咁變產後抑鬱 (啱啱生完個細嘅一星期)...

大宅

回覆 new_comer 的帖子

你的情况,在现今的香港甚为普遍,如果你不介意,可否請你多透露孩子自小至今,你對其的培育《罰,相處,教...等等》的情況寫出來,希望大家能從中參詳,討論討論!

但想先告訴你一點,現在是你跟孩子日後相處的轉捩點,一不小心,情況會走向極端,請暫時保險耐心,問題必能解決的。

前題是,請你透露多一點孩子的成長背景!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

你同佢講: 曾有一古代故事,仔仔細時偷同學文具,媽媽沒有打罵,結果越偷越多,到成人時被捕要行死刑,行刑前求刑官向媽媽說最後的話,他咬斷媽媽耳朵,罵她當初自己偷不打罵,落得如此下場。

我仔女都明白,打愛也,不打罵才是壞媽媽,所以每次我打罵,他們都知為佢地好。

水晶宮

吾好傻, 小朋友話氣話, 再+你E+ 產後....

唔通你因為佢呢句話而唔教佢, 只係買野俾佢??
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

我都試過﹗不過我用好嚴厲的眼光及語氣同佢講〝唔可以同爸媽及長輩講D無禮貌的說話﹗我會好傷心﹗如果你D朋友仔話唔同你玩,你會點呀?〞等佢自己反省一吓﹗由小朋友自己話番俾你的感受如何﹗

伯爵府

會吾會因為多左個b, 阿女先o甘講野呀?

HumptiDumpti  ee. 都係wor, 有可能係佢jealous gor bor
may be can try to find out about this  發表於 11-4-11 14:40
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

大宅

回覆 HTLT 的帖子

很高興看到你的這樣正面的回覆!

要讓孩子知道,明白,理解我們罰是因為孩子的錯,教者真愛也的道理!

這是讓孩子正面成長的重任。

還記得這個故事,大概在小四時中文老師講述,當時我和班上大部份同學也淚流滿面,這就是我們小時的『品德』教育的一個方向!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

樓主, 好明白你既心痛同失落, 但不要難過太久. 我們給孩子的愛是種子. 種子不一定馬上結出果實. 每家的種子都可能不同, 有些可能很快便結出很多果, 有些則可能得耐心等侯. 不過我相信你對孩子付出那份真摰的愛, 她是會感受到的. 只是一些父母在教養上所作的選擇, 她今天未有閱歷和智慧去明白. 耐心一點吧, 做了父母, 我們才知道父母的耕耘真是偉大和艱辛的.
我自己小時侯(從幼稚園起) 就是那種和媽媽對著幹的孩子. 最常在被罰和在與媽媽鬥嘴時說的話, 便是: "我一定不是妳生, 而是撿回來的! 妳就是愛挑剔我!!"

這話大概由5歲左右說到小五. 小六吧. 夠我媽受了. 不過其實中間我和我媽之間也不是真的很薑的, 問題通常都出現在她要管教我的時候. 但日常生活中整體來說, 我是知道我媽是對我好 ------ 是一個值得信賴的家人的. 這當中, 很重要因為我媽媽沒有放棄, 每日感受著她的付出, 我終於開竅了.! 8)

為了大小 baby, 不要放棄, 加油噢! 8)

大宅

不要傷心, 有可能她見有一個新生小孩將會霸佔了她的媽媽; 就讓她知道小弟妹是給她的玩伴, 讓她作姐姐是份"大過女"的身份罷!

別墅

回覆 HumptiDumpti 的帖子

真的很感謝大家給我的正面鼓勵! 我尋晚已經同呀女講, 我同爸爸之所以會罰佢, 閙佢, 係因為我地愛佢, care 佢... 我仲忍唔住響大女面前喊左出黎, 我問佢: 你唔記得我成日同你去玩? 我咁鍚你, 你話唔鍾意我, 我真係好傷心... 大女見我咁, 話: 對唔住呀, 媽咪好慘呀! 我話: 唔洗對唔住, 你只係講出心底說話姐...

大女要求我講故事比佢聽先訓覺, 但我拒絕左... 我知我唔應該咁小氣, 但我真係未接受到, 唔知點面對... 唔想再做 d 吃力不討好嘅事...

好多謝大家比我發洩嘅空間, 比起屈埋響心, 我而家覺得好左好多.. 當我講出件事嘅同時亦比左我自己反思嘅機會... 以下可能係今次呢件事嘅誘因:

當大女做錯事時, 我會罰佢到 naughty corner 自我反醒... 然而, 我先生都話我近排係對呀女嚴厲左. 例如, 之前佢要求玩多一陣先上床訓覺, 我會容許佢玩多 15分鐘等... 但而家我會話唔可以, 因為我要響細 bb 夠鍾食奶之前安頓好大女訓覺 (大女一直要我拖住佢先訓嘅..)
咁當大女轉黎轉去都未訓, 細 bb 又要食奶, 我就去喂奶. 大女就喊, 話比多次機會喇.. 我話唔得喇, 一係你等 bb 食完奶先喇, 大女就話: 唔得, 要而家! 我就會閙佢, 話陪左佢咁耐, 佢都唔訓, 而家無多次機會架喇, 唔係所有野都有多次機會...

其實可能響我不自覺嘅情況下我已經做出左傷害大家感情嘅事...

jenniecatcat  少左.  發表於 11-4-12 12:10
HumptiDumpti  我估女女 s jealous. She ll b fine if u cld b more patient w her. 8) 加油呀!  發表於 11-4-11 15:57

大宅

你正面回應了你的『事發經過』,大致可以對你的情況作個較為準確的判斷了!

吃醋!!!

由於有了『細B』,你對大女的要求『嚴』了,跟她的『陪訓』時間有了限制,所有種種原因,均會讓大女遷怒於『細B』,一方面她會不喜歡妹/弟,一方面會『討厭』你。

而嫲嫲正好成為一個『感情寄托』,也好讓媽媽也來『吃吃嫲嫲的醋』,這是基本的『報復』行為!

你大可不用『上心』了!

但問題始終要解決的!

我提議你可讓大女參與一些照顧細B的工作,{你可能會問:既然大女不喜歡細B,還要她來幫助,豈不是會更讓她討厭細B?}這要看你對大女的教育工作做的如何。假如你應為大女已具備足夠『理性』去諒解你的辛勞,那將一小部份工作交給她,可讓她親身體會『做大家姐』的苦況,然後你慢慢『走近』,癡埋她的身邊,跟她一起『分享』湊B的辛酸,這樣,你們會有『共同話題』,可使你們的關系更密切!

以上需要肯定你的女兒女擁有足夠『知性』,才可為之!

也只不過是其中的一個方法,請你按照自家的情況,去想想,怎樣才能把『大女』拉到『同一陣線』上。

只要有了共同體會,一切會變得更溫馨了!

別墅

回覆 rbaggio74 的帖子

真係好感激你咁詳細嘅分析, 我而家釋懷好多喇 :)

我會努力嘗試比大女幫忙照顧細 B, 希望大家可以順利過度!

大宅

俾啲心機同耐性,你曾提過如何照顧養育大女,相信你是個絕對有能力『化險為易』的好媽媽!

日後多多交流!

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

還記得我小時候,當媽媽生了弟弟,個個眼裡都只有小弟弟,當時我都有專登整古他

別墅

rbaggio74 發表於 11-4-11 17:25

你正面回應了你的『事發經過』,大致可以對你的情況作個較為準確的判斷了!

TO rbaggio:分析得好好啊!!佩服佩服!

TO new comer,加油啊,睇得出你是一位很願為孩子付出的媽媽,支持你啊!
有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

大宅

細女都試過同我講第時我大個就唔要你. 果刻我都好hurt下, 個女甘同自己講野. 不過諗深一層, 自己都係衝動派, 自己細個都可能講左好多hurt媽咪既說話. 我到而家咪仲係好考順父母. 兩母女, 邊有仇o丫.

大宅

可能你大女大緊你, 睇下你有乜反應.

我有個姪女, 細細個 (from 2 years old) 就識威脅大人 & 攪分化. 如果媽媽/ 嬚嬚要佢做d佢唔鍾意的野, 佢會話 "你而家唔錫我了", "不如你將我掉落垃圾桶", "我唔想做人啦, 你都唔錫我". 又或者會攬住嬚嬚同佢講 "如果你係我媽咪就好啦, 你對我好過媽咪對我".

你情緒唔好比佢呢d說話影響到呀. 只要同佢重申媽咪係好錫佢, 唔希望佢咁樣諗, 話比佢聽如果佢真係咁樣諗你會唔開心.

我個姪女而家 7 歲, 小學後好dd啦. 而家d小朋友真係好叻!!!

用戶要求終止服務

我大囡成日都話dump o左我, 婆婆, 爸爸或者妹妹, 當我們唔俾佢做d佢想但唔應該做o既野...哈哈, 小朋友戲言而已.

生完bb, 情緒會易波動, 大人小朋友都要重新適應新生活, 俾d時間大家啦, 我細個都唔鍾意媽咪剩係照顧細佬, 跟住我媽話: 好啦, 咁你幫我照顧細佬, 我剩係照顧你啦, 咁我就要幫手換片餵奶咁囉, 自此就無呷醋, 可能因為自己有份參與, 所以你都involve大囡去幫手, 拎下野呀, 做下d 簡單家務呀, 俾d滿足感佢, 好有效o架, 我大細囡相差14個月, 大囡都幫到手o架, 佢無呷個妹醋, 係....日日兩姊妹都爭野o者..呵呵

首頁

尾頁

跳至