興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我將支長鏡插入相機(D90)時係正常無問題,但當換上支定焦鏡時,display就顯示F EE,EE兩隻字會閃閃閃,請問係咪代表Error呀?? 我以為係接合問題,但已經嘗試過好多次,我亦小心咁去接合,但都係咁。估計應該係支鏡嘅問題而非相機,支鏡未曾有任何損壞過,需要去Nikon做維修嗎?? 唔知各位有無發生過呢個問題呢??

welcome to audreyMAmi BLOG

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

你支鏡是否有光圈環?
有的,有無將鏡頭上的光圈環轉去最細光圈?
- posted from mobile device

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

說明書第255頁, F EE =

Problem: Lens Aperture ring is not set to minimum aperture,
Solution: Set ring to minimum aperture (largest F stop), refer to Page 26.

PS, 我用Canon 機

大宅

感謝兩位大師,等我研究下先。thanksssss

welcome to audreyMAmi BLOG

大宅

我都試過有一次換了鏡之後出現怪怪的問題,但在重新開機後就冇問題了。唔知樓主的問題是否同我一樣。
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

首頁

尾頁

跳至