跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi everyone,
I want to have some advises from you guys here...

I'm a HKIE and applying SG PR now, my husband is Singaporean, and I'm going to delivery my baby few mths later.

Due to my situation, I used to have my monthly check up at private clinic, we are thinking of giving birth at Thomson hospital, can anyone tell me how is it cost actually?

大宅

上番THOMSON HOSPITAL個網有收費.我果陣開刀大約六千坡倒....

複式洋房

回覆 吉永老師 的帖子

其實醫生都比左張PRICE LIST我, 不過睇唔明。又有列MOTHER PACKAGE,又有BABY PACKAGE...重要加醫生費仟幾蚊,跟住又唔知MEDISAVE點扣,ROOMRATE又唔知加左落去未,我應該唔駛C﹣SECTION, 應該會平D?好似話32 WEEKS要先比DEPOSIT,個數O係最後張單到扣返出黎?

大宅

醒目開學勳章

回覆 katie215 的帖子

去櫃台同姑娘傾會明好多,佢地會慢慢解釋架,至於要幾多人房就睇價錢。

出生後,係mama一個價錢+bb又一個價錢(BABY PACKAGE),因為到時bb會有一個兒科醫生跟到出院,兒科醫生要批bb先可以出院架。

DEPOSIT比左後,個數會係最後張單到扣返出黎,另外再減埋可容許係MEDISAVE扣既錢,就係你實際要比既錢。

複式洋房

我打左去醫院問,果然清楚好多~
當我用自然產最平個PACKAGE(4人房)價錢已包3日2夜,再加BABY PACKAGE,醫生費同其他瑣碎費用,扣埋MEDISAVE的話,姑娘話一般2仟蚊咁上下。當然係大人BB都唔需要留院O既情况下啦!
不過呢個價錢又好OK WOR~
咁BB出世後去邊度打針同檢查呢?KK?點登記?

大宅

醒目開學勳章

可以跟番bb出世時Thomson果個兒科醫生。

打針方面,唔介意價錢既話,可以就係Thomson度打,佢地有不同既套餐架,唔同價錢包唔同數量既針。我個朋友幫佢小朋友係T度訂左個超過$1500既套餐,真係乜針都打晒。

KK方面,可以打電話去問問。

複式洋房

1500都真係唔少喎
我以為好似香港咁有母嬰健康院FOLLOW UP 添...
頭先都問左個新加坡朋友,佢都話出外面D CHILDREN CLINIC就可以,不過要比錢,唔同香港喎...不過都係再了解下先

大宅

醒目開學勳章

$1500係最貴喇掛,打基本就OK,係我朋友驚青,乜鬼都打,我個仔都係打基本再加一樣喳(唔記得係乜路).

不過係T打,除左針$,每次都要加醫生顧問費,所以過百落樓係走唔甩。

複式洋房

係呀,好似我宜家每個月去AMK個THOMSON WOMEN‘S CLINIC做一次超求其嘅CHECK UP (剩係超聲波望下個B)同拎SUPPLEMENT好似都要收我百二三,雖則話專科香港都係$500咁上下,不過我覺得個醫生真係好求其下...:;pppp:

大宅

醒目開學勳章

唔知點解,我自己覺得去分店既 CLINIC同去總店係好唔同,總店感覺係專業好多。

或者考慮轉醫生喇,因為懷孕係好需要搵個細心又專業既婦產科醫生架。

複式洋房

其實之前真係有諗過要轉醫生GA,不過宜家都陀到7個月,轉醫生又好似太遲... 可能新加坡呢邊嘅人同事好多時都令人覺得“YOU CAN‘T ASK FOR MORE.”, 所以我硬食咗HAHA

首頁

尾頁

跳至