跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

呢幾日都有啲痴線...........
自從上星期4照到有心跳, 要一個月後先可以再覆診...

呢2日就不斷係到諗.......
好怕, 好怕會唔會突然唔跳.......
之前見到好多JM都有經歷...
明明好地地, 冇聲冇色就冇左.......
真係好鬼擔心呀~~~~~~~

日日都好似渡日如年咁.........
幾時先擔心到生..........
咁樣真係好快痴線...........
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
14/6 (16w6d): 11.74cm...食手指~
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
31/3 (6w1d): 0.24cm
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

大宅

傻瓜.....你咁諗法...未生都已經要有產前抑鬱啦....對自己同bb都唔係好事....
比d信心bb...今次佢一定會爭氣...諗埋今夜晚好啦....

大宅

有左更加要令自己開開心心,
總之想訓就訓、想食就食、想行下就行下。。。。。好快就到要生既日子啦!
我之前唔舒服,成日嗌「我就黎屎啦!」,我老公同我講「係就黎生啦!」

大宅

StevenYo 發表於 11-4-11 21:06
呢幾日都有啲痴線...........
自從上星期4照到有心跳, 要一個月後先可以再覆診...

你放鬆d個人啦~唔好成日咁諗~你要放鬆自己~
其實真係唔擔心得太多~唯有事事小心~過份擔憂對你同對bb都唔好咖~
你要記住~你依家有個小生命係你個肚入面~你要開開心心咁迎接佢黎呢個世界~你由依家開始就要為佢準備一個最舒服既成長環境~
如果佢感受到你為左佢唔開心同埋攪到自己咁大壓力咁辛苦~你估佢會唔會心痛?一陣佢心痛你所以走左去等你唔好再咁辛苦你咪仲傷心?
所以你要開心d~要有希望~睇下食咩對你對佢有益~樣樣野都試下食~睇下佢同你既口味有冇唔同~每日有咩心情同埋變化都寫底~尤其開心既心情~你一定要寫多d~要成日諗下佢年尾就會出世同你見面既喜悅~我相信你會同我一樣即刻忍唔住笑左出黎~
我真係好開心~雖然有時都會諗起生o個陣好痛呀o個d野~但係只要再諗下可以有自己既小朋友~依家辛苦一排都超值得啦~
我其實都有D壓力~因為老爺奶奶想抱孫好耐~到依家有左我都好怕有咩事佢地會好失望~但係我會諗點先可以令個B健康D跟實D我囉~擔心只會有唔好既效果~不如搵方法令個胎陀得實正D咪仲好~ =)
我依家胃口差左~都擔心食少左同飲少左水會唔會對佢唔好~但係冇理由迫自己食到嘔飲到嘔咖ma~所以我都唔諗咁多~食到就食~飲到就飲~俾自己休息多d~
我上個月30號check完見到佢有心跳~不過之後見紅~我都好擔心星期三見唔到佢跳~但我會諗"我既bb好叻既~咁小事唔會整到佢~我一定要好好休息~同佢一齊合作~等佢可以健健康康咁出世~"我仲同佢講叫佢要跟實d我~唔好走失左~
我好明依家未見到肚係會覺得好唔實在~不過你要俾d信心自己同埋個bb~唔好擔心太多~

大宅

唔好諗大壓力丫!!
BB一定會好健康咁成長咖!

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我同你一樣, 我明你感受. 不過學其他jm話唔worry得咁多...開開心心過每一日吧~

大宅

陪月勳章

FuiYee123 發表於 11-4-11 21:47
你放鬆d個人啦~唔好成日咁諗~你要放鬆自己~
其實真係唔擔心得太多~唯有事事小心~過份擔憂對你同對bb都唔 ...

睇完你寫嘅野..忍唔住有少少眼濕濕...
覺得你好好..你好POSITIVE...
BB跟住你, 一定會好好, 好開心..

相反我就好似咩都做得未夠好...又成日諗負面野...
其實我有時都會人格分裂咁話自己......
我同自己講, 一定要畀信心BB...
佢係我肚入面我都唔信佢.....咁邊個仲畀信心佢.......

但有時又真係好擔心..
囉囉LUEN..係到諗佢宜家會點...

我諗如果我嫁個個係有錢佬..
我一定會係屋企買部U/S..日照夜照.......=="
18/11 (39w1d): Little Angel come to the world!!
17/5 (12w6d): 6.78cm...babygirl!!
26/4 (9w6d): 2.60cm w/ heartbeat!
07/4 (7w1d): 0.84cm w/ heartbeat!
2011.01.20 BB 於 2010.06.11(8w2d)離開了我..
2011.04.22 BB 於 2010.09.03(7w1d)離開了我..

大宅

StevenYo 發表於 11-4-11 21:56

你唔好咁諗啦~你對佢好好~所以先會擔心之ma~
不過你要學識安慰自己~你要向好O個方面諗多D~咁對你同BB都會好D咖~

就算係你都千其唔好日照夜照呀!!O岩O岩先有人話過U/S 照得太多都對佢唔好咖~
O個時我表姐去照~我表姨甥女覺得煩~結果照出黎既係一個拳頭~但其實唔照醫生都見到我表姐肚皮有個拳頭打左出黎一下囉~XDDDDDDDDDDDDDDDD

大宅

其實你而家都有7W幾,醫生話流產既機率只有3%去到12W就只有1%,所以你都唔好太擔心,如果你真係每日都好驚既話,其實你,可以買個胎心機,咁你同先生都可以日日都聽到BB心跳,呢個唔駛有錢都買到2百幾3百蚊部

大宅

陪月勳章

mmll1006 發表於 11-4-11 22:09
其實你而家都有7W幾,醫生話流產既機率只有3%去到12W就只有1%,所以你都唔好太擔心,如果你真係每日都好驚既 ...

胎心機?? 真係咁平嘅咩???
唔係上千元架???

別墅

我都係呀,依家8W幾,一覺得有咩唔妥,就叫老公聽下個肚,有聲即係冇事囉..

大宅

回覆 StevenYo 的帖子

唔係呀,你上YAHOO拍賣到睇下,你唔好選胎教功能的,200-3XX一部咋

大宅

http://hk.search.auctions.yahoo.com/search/ac?ei=UTF-8&p=%E8%83%8E%E5%BF%83%E6%A9%9F&cat=0&fp_ad_hits=5&ysm_pat=%E8%83%8E%E5%BF%83%E6%A9%9F&display=image&haspic=1

你去睇下

大宅

kinnieyau 發表於 11-4-11 22:13
我都係呀,依家8W幾,一覺得有咩唔妥,就叫老公聽下個肚,有聲即係冇事囉.. ...

我有時都會~有時個肚D血管跳得勁D~可能係食得少野D腸有少少抽根咁~我即刻叫老公睇下~叫佢放隻手上去睇下FEEL唔FEEL到~
結果佢黎我"我乜都FEEL唔到WO~你發夢呀你~" 俾佢激死~

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

放鬆D~~加油!!!
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

mmll1006 發表於 11-4-11 22:17

http://hk.search.auctions.yahoo.com/search/ac?ei=UTF-8&p=%E8%83%8E%E5%BF%83%E6 ...

呢D要買都要小心D~要RESEARCH下邊隻好~如果唔係可能對BB都唔好咖~
所以我覺得依家咁初期~BB同我地既身體都會比較敏感~所以最好都係隔兩個禮拜去醫生度照會安全D好D~到3個月安定D既時間先用胎心機自己聽~

其實我有諗過買個聽筒返黎試下聽唔聽到咖~XDDDDDDDDDDDDDDDDDD

大宅

FuiYee123 發表於 11-4-11 22:32
呢D要買都要小心D~要RESEARCH下邊隻好~如果唔係可能對BB都唔好咖~
所以我覺得依家咁初期~BB同我地既身體 ...

當然是要選擇歐盟認可果D啦,同埋要16週先聽到架

大宅

我生女女之前都小產過5次,上一胎真係好大壓力,有一次到jor wk7突然無jor嘔心既感覺又發癲大哭,第二日立刻call醫生,可能佢明白我既壓力,居然比我打尖照jor先。我每次小產都過唔到wk8,所以wk6-8都一星期照一次。你不如同你醫生要求,反正都係你比錢買個安心。我今胎都係個伶星期照一次,而家wk9 Lu,過jor12wk就放心ga la,一個月一次都得

侯爵府

如果你真係好担心嘅話, 不如呢4星期中間安排照多一兩次u/s, 係要俾千零蚊, 但至少你一至兩星期照一次心安啲, 你冇咁worry對bb都好好多ga.

唔知你係咪性格上比較憂慮嘅人, 叫你唔好担心可能你會仲担心啲... 其實你如果唔係流啡/血冇事冇幹, 照唔照其實係冇咩關係嘅. 但俾少少錢(千零蚊好快搵得番嘅)令你安心啲係值ga.

大宅

tsewong 發表於 11-4-11 23:01
如果你真係好担心嘅話, 不如呢4星期中間安排照多一兩次u/s, 係要俾千零蚊, 但至少你一至兩星期照一次心安 ...

我係仁安做檢查~CONSULTANT COST $500~U/S $130~TOTAL $630~都OK咖~

首頁

尾頁

跳至