嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...23

尾頁

大宅

我見無人開不如就等我開啦~~~

大宅

威記同學會(早產BB)

16/4/2011有GATHERING
有興趣的朋友可以PM我!

複式洋房

我都有對早產B喺威院出世,可否加入你地嘅威記同學會?

男爵府

HI~
我囝囝係30W早產BB, QE出世, 而家仲喺醫院, 多多指教~

複式洋房

BBCarrie,
Hi 我其中一個BB都係喺醫院,應該重有一段時間先可以返屋企團聚。你BB情況如何?你自己心情如何?加油呀!

子爵府

因為阿b早產食極都唔長肉 非常瘦都好細粒

梅媽媽  我個都係.  發表於 11-10-14 23:42

大宅

早產III終於走返出黎啦~~~ 好野~~~~
我細囡26週3出世, 依家巳經10個月大啦, 開始食緊粥仔, 佢仲keep住埋身食緊人奶, so far so good la ~~ 無病無痛, 就係最大的恩惠囉~~~

大宅

波蘿包1 發表於 11-5-29 23:31
因為阿b早產食極都唔長肉 非常瘦都好細粒

早產B的吸收能力係差小小, 我細囡都係咁架, 仲要每餐食得好少, 迫都迫唔黎, 唯有順其自然啦, 依家開始食粥仔, 就肥得快左啦~

複式洋房

係呀!菠蘿包1,BB無病無痛就算願啦,長肉係睇吓邊個階段啫,唔駛谷得佢咁緊要架!

複式洋房

JWCBB 發表於 11-5-30 03:18
我細囡26週3出世, 依家巳經10個月大啦, 開始食緊粥仔, 佢仲keep住埋身 ...

Hi JWCBB,
你BB好cute呀!佢一切追上進度嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

Hello all, my baby boys were born at 27 week 4 days at QE They are 6 month old now (3 month adjusted). They are doing okie so far! It really needs extra effort to take care of preemie. We need to add oil! :D

大宅

回覆:早產嬰兒交流站III

我阿b而家4歲都只係得11kg!
食極都唔生肉,算啦,健康就得!

複式洋房

123mummy, 好高興有正能量啊,你係孖仔,我係孖女呀,佢地住咗幾耐出院呀?
nice to meet you!

大宅

畀面勳章

JWCBB, 你個女10月大呀? 我個都係呀! 29週出世..食極都唔長肉!前幾著件H&M 嘅衫, SIZE 係3個月竟然啱啱好!!

子爵府

回覆 Bigheadha 的帖子

Hello Bigheadha, nice to meet you too. My twins were in NICU for 100 and 144 days respectively. Quite a long stay.... and yours? how are your girls now?

複式洋房

123mummy
hi! One of my girl only stay at SCBU 1 week but other one still stay in hospital already 1.5mth. Because of premature and IUGR. Still worrying with her very much, she was born less than 800grams.so sad. But the elder girl was born over 5 pounds.can you tell me more about your sons situation?any operation did ?
Thanks!

子爵府

回覆 Bigheadha 的帖子

Hi Bigheadha, it's good to know that one of your girls is home, hope the other one will come home soon. My boys were born 1kg and 0.95kg respectively, the 1kg one did not have any surgery but the 0.95kg one had PDA ligation. For low weight preemie like mine, the first 2 months is the most difficult time, it's a real rollarcoaster ride that there is always issues and complications.
It was tough to have one baby home and the other still at hospital, but i assure you that things will get better and better as time goes by. Your girl has been in the NICU for 1.5 month already right? I hope she is alright and most importantly GAIN WEIGHT.

大宅

Bigheadha 發表於 11-5-31 01:03
JWCBB 發表於 11-5-30 03:18
我細囡26週3出世, 依家巳經10個月大啦, ...

張相係我大囡5個月時影架, 唔係早產個細囡, 哈哈~

細囡, 暫時都追到上, 發展都可以跟到, 不過都係用調整歲數黎計~

今個wk開始比佢食2餐粥仔, 食左3日, 3日都無AA, 攪到我有d驚, 因為佢係NICU時, 條腸成日都有事, 諗住聽朝去比醫生check下~

大宅

heeheehahamama 發表於 11-6-9 15:15
JWCBB, 你個女10月大呀? 我個都係呀! 29週出世..食極都唔長肉!前幾著件H&M 嘅衫, SIZE 係3個月竟然啱啱好!! ...

咁你bb依家既重呀? 開始食粥仔未呢?? 我發現, 佢地食粥仔食得好的話, 都肥得好快~

大宅

畀面勳章

JWCBB, 我囡囡食左粥仔成個月啦..依家佢一日兩餐粥, 3餐奶, 都係得14LBS 咋!

佢無AA 係咪佢飲水唔夠? 俾多啲水佢, 搓下肚仔睇下會唔會好啲? 我囡囡前兩日都無乜AA, 成日都係得一粒仔, 咁EE 就係好多水佢飲..尋日EE就話佢終於去到一件硬嘢出嚟, 後半PART 就正常啦!

首頁
12345...23

尾頁

跳至