嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...23

尾頁

大宅

波蘿包1 發表於 11-5-29 23:31
因為阿b早產食極都唔長肉 非常瘦都好細粒

我個B都係呀!你個B肯食都好,我嗰個宜家都差唔多4歲,每日食飯都食成個鐘,食量又少,先得嗰28磅, 不過無病無痛就已經好好。

大宅

請問有冇媽媽既小朋友讀緊兼收呀?我個早產B嚟緊九月入K2兼收,有冇媽媽可以分享吓學校會點幫小朋友架,幫助大唔大?要點同學校溝通先好呢?同埋小朋友返兼收既時間表大約係點(即係幾耐會見一次物理治療師、職業治療師、言語治療師架?)同埋入左兼收之後可唔可以安排於醫院做言語治療?

大宅

請問有冇媽媽既小朋友讀緊兼收呀?我個早產B嚟緊九月入K2兼收,有冇媽媽可以分享吓學校會點幫小朋友架,幫助大唔大?要點同學校溝通先好呢?同埋小朋友返兼收既時間表大約係點(即係幾耐會見一次物理治療師、職業治療師、言語治療師架?)同埋入左兼收之後可唔可以安排於醫院做言語治療?

大宅

子爵府

回覆 lovemaggiew 的帖子

我都係咁諗,近排阿b病左又瘦左 比個師奶話我唔識湊 好唔開心,我個b自己一手一腳湊辛苦到死
聽到咁ge說話 好傷心,不過唔開心一陣都算喇,我阿b出世磅半咋 而家阿b健康冇咩病,
.都算好安慰,買好多營養食物比阿b,做到我都會做,醫生評估整體遲左半年 都唔算太大 希望追到上主流幼稚園,不過真係有d困難,我都排緊 早期訓練同特殊幼兒 , 你小朋友點解4歲先開始讀書???

複式洋房

123mummy,
your twins seems quite strong if they were born at week 27. My daughter may leave nicu at coming few days, cos she only wait for weight gain.she seems not develope well even dr already give her a high nutrient milk. She still look like an et. Quite afraid that her future.

大宅

波蘿包1 發表於 11-6-16 15:31

我都係咁諗,近排阿b病左又瘦左 比個師奶話我唔識湊 好唔開心,我個b自己一手一腳 ...

我都明白你既心情,因為我都成日比人地話我虐待個仔、唔俾野佢食,就算你同人講個仔出世時得磅幾,人地都唔明白,只會話我唔俾佢食。樓下間雜貨舖既老版良,每次落去買野都話我唔俾野佢食,話左我年幾,之後我都唔幫襯佢。坦白講,自己個仔出世後連工都唔返,3年9個月,每日都對住個仔,只有一個在我亞媽度住過。自己帶佢返學,每日帶佢塔巴士返學放學、又要每星期幾日提早接佢放學帶佢做早期訓練,都要塔車,已經兩年,日日如是。亞仔歲幾開始仲未排到早期訓練時,都週圍帶佢做訓練,將軍澳、半山......真係幾辛苦,仲話我虐待個仔,我相信自己的付出不比他們照顧仔女時少!有時真有氣憤。但看到自己的兒子不斷地進步,就知道所付的絶不會白費,如果唔係歲幾開始就幫佢,佢唔會進步得吟快。 其實我個仔唔係4歲先開始讀書,佢2歲就讀救世軍全日N1,今年就讀信義會N2,但N1時就排到早期訓練,之後2間學校校長都建議亞仔申請兼收,第2間學校既校長話亞仔入唔倒兼收好大機會要留班,之後校長寫信評估中心再評估,就排倒兼收,嚟緊九月就可以入讀。 另外,你話你個人遲左半年,我個人認為唔需要俾佢排特殊幼兒中心,你都可以問多D人意見。

大宅

回覆 波蘿包1 的帖子

我都明白你既心情,因為我都成日比人地話我虐待個仔、唔俾野佢食,就算你同人講個仔出世時得磅幾,人地都唔明白,只會話我唔俾佢食。樓下間雜貨舖既老版良,每次落去買野都話我唔俾野佢食,話左我年幾,之後我都唔幫襯佢。坦白講,自己個仔出世後連工都唔返,3年9個月,每日都對住個仔,只有一個在我亞媽度住過。自己帶佢返學,每日帶佢塔巴士返學放學、又要每星期幾日提早接佢放學帶佢做早期訓練,都要塔車,已經兩年,日日如是。亞仔歲幾開始仲未排到早期訓練時,都週圍帶佢做訓練,將軍澳、半山......真係幾辛苦,仲話我虐待個仔,我相信自己的付出不比他們照顧仔女時少!有時真有氣憤。但看到自己的兒子不斷地進步,就知道所付的絶不會白費,如果唔係歲幾開始就幫佢,佢唔會進步得吟快。 其實我個仔唔係4歲先開始讀書,佢2歲就讀救世軍全日N1,今年就讀信義會N2,但N1時就排到早期訓練,之後2間學校校長都建議亞仔申請兼收,第2間學校既校長話亞仔入唔倒兼收好大機會要留班,之後校長寫信評估中心再評估,就排倒兼收,嚟緊九月就可以入讀。 另外,你話你個人遲左半年,我個人認為唔需要俾佢排特殊幼兒中心,你都可以問多D人意見。

123mummy  btw, what is 兼收?  發表於 11-6-22 15:04
123mummy  Hello lovemaggiew, you are so "ging chau". I see there is a long road ahead for me.  發表於 11-6-22 15:04

大宅

上面打錯字,亞仔3年9個月,只有一日在我亞媽度住過,自己一手抽大。

複式洋房

菠蘿包1,lovemaggiew,
我見到你地咁樣,我好驚呀,因我細孖出世時都係磅半左右,而家住咗差不多兩個月nicu啦,本來進度都ok,但今日聽到dr話佢個頭比正常大咗,所以無得出nicu住,你地個B個幾兩個月時係咪頭大身細?其實佢兩星期前已照咗腦仔,醫生話ok的,曾經有滲過好少血,但唔影響將來,不過而家咁,我又再緊張起嚟,你們有此經曆嗎?很擔心!thanks!

大宅

Bigheadha 發表於 11-6-18 00:28
菠蘿包1,lovemaggiew,
我見到你地咁樣,我好驚呀,因我細孖出世時都係磅半左右,而家住咗差不多兩個月nicu ...
我亞B在醫院出世時要既時急救,又要照燈、成日用唔同款既呼吸機,最勁嗰種都用過,不過醫生無話佢個腦出過血,應該無出過血,醫生都無話亞仔個頭比正常大左,不過我知有好多BB都經歷過,又無媽媽可以比D經驗Bigheadha呀,第佢唔駛吟驚。不過Bigheadha都唔駛太過擔心,我亞B係醫院時,醫生都週不時嚇我,又話要切佢條腸、又話隻腳要做殖皮、又話可能會過唔倒...又試過爆肺。不過只要你同BB一齊捱過呢個時候,就可以同你返屋企。我亞仔都差不多4歲了,加油!!

複式洋房

Lovemaggiew,
多謝你的encourage呀,你仔仔進度ok嗎?
我細孖已再照過腦仔,無咩特別發現啊,好彩!dr話下wk再detail照一次,同follow up 密啲。
Bb應該都可望出nicu啦!
thx so much !

複式洋房

Lovemaggiew & 菠蘿包1,
想請問我地啲磅多啲嘅bb一定會發展遲緩架?
好擔心,你地有否埋怨自己,同埋點樣面對親友?
thanks.

大宅

畀面勳章

Bigheadha, 祝一切順利..早產b 係tough 架..佢一定可以"關關難過關關過"的..對佢同自己都要多啲信心!

啲醫生真係成日嚇人架..我bb出世時都唔夠1kg, 俾醫生講到差唔多要打定輸數咁滯..依家都10個月啦..係瘦啲, 但係佢都係啱啱第一次傷風睇醫生食葯咋..我諗比好多足月bb 健康啦! 放心, 你bb 都會無時的..你預備好等佢出院啦!

123mummy  "啲醫生真係成日嚇人架" agree! They always give you the worst case scenario.  發表於 11-6-22 15:01

複式洋房

Hi hehehahamama,
多謝你嘅鼓勵,祝你bb健康活潑。
係呢你介唔介意分享吓你湊b嘅經驗?同埋點解早產?bb進度ok嗎?
而我自己係因為陀孖胎,其中一個25周發現IUGR,在34周生咗bb800g唔夠,超難受,當時好後悔!

大宅

畀面勳章

Hi bigheadha,

唉, 如果你要怪自己, 我咪仲要..但係真係唔好諗咁多..無人想自己個B早產, 係咪? 人哋講就尤得佢啦..外人係好難明白我哋早產B媽媽嘅難過架啦!

我因為妊娠毒血所以早產, 我28週時發現, 入院住左一個星期, 唔得, 啱啱足29週醫生就要我緊急開刀, 阿B出世時得925g, 我自己都要入ICU住左3日添...就算我出左ICU, 都要再住多8日係病房先出院..那段日子真係難受呀
!

BB 都住左醫院77日, 啱啱係佢預產期嗰日出院呀! 之後揍佢都無咩呀..係特別細粒要小心啲囉..但係我同我老都無話成日因為佢係早產就就住就住..當佢係一個普通B咁咋! 佢進度暫時就係跟CORRECTION AGE 囉..都OK嘅..當然, 見到其他同期BB進度好啲又會有啲担心, 自己調節自己啦..個個B都唔同嘛..唔諗咁多, 總之返健康院話佢OK咪得囉! 係咪?

你都唔好諗咁多..人好衰, 成日會諗埋一邊架! 大家一齊加油!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 Bigheadha 的帖子

Hi Bigheadha,
Glad to know that your baby's brain scan is fine. One of my twins actually had the same problem that the head circumference grow faster than height and weight. One of the doctors explained to me that usually babies develop their brain first, secondly weight and then height. I am glad that your baby is coming home soon. :D

複式洋房

Dear hehehahamama,123mummy,
thanks for sharing.由於比較少IUGR嘅case,所以我係因為唔知點而傍惶,想為bb做多少少嘢都唔識,真係好無用。
今日bb喺icu肚痾,我同姑娘講bb好扭計,佢好冷淡咁話你個b成日都係咁架啦,完全唔察覺佢有唔輸服,所以我決定明早早啲去醫院見醫生。今晚實訓唔著呀!
anyways, thanks for supporting !

大宅

畀面勳章

bigheadha,

你唔好話自己無用啦..你日日去醫院見BB, 同佢傾計, 佢知架..無人一出世就識做媽媽..樣樣都係邊做, 邊問, 邊學咋嘛! add oil!

唉, 有時啲姑娘真係做到麻木架..我嗰時都有見到啲姑娘好粗魯..不過, 諗深啲..嗰B又唔係佢地嘅, 打份工, 部部機都响喎..你又可以要求佢幾多吖!

你今日見醫生點呀? 希望你BB 無事啦!

大宅

Bigheadha 發表於 11-6-21 18:10
Lovemaggiew & 菠蘿包1,
想請問我地啲磅多啲嘅bb一定會發展遲緩架?
好擔心,你地有否埋怨自己,同埋點樣 ...

Bigheadha

其實最難受係在醫院其間,要住產後病房成個礼拜,所有既新生嬰兒同媽媽一齊,D BB又哭,有媽媽錫,我個B仲住NICU。之後亞B係NICU,成日都有D突發既事情,醫生成日都講到好大獲。出左院初時亞B都多病,差不多一歲前都無外出,發展好慢。不過都只係初時,當BB身体漸好,佢既發展就慢慢追上,雖然宜家都係慢D,但唔緊要,已經好感恩。唔緊要,BB始終有一日都追得返要學既野。我宜家無埋怨自己,因為自己都唔想,意外既野好難預計,好似我咁,出事之前一日先去照超聲波,醫生仲話個B SIZE OK,無問題...跟住第二日就穿水。你有冇FACEBOOK呀,我可以俾我FACEBOOK你睇,可能俾倒D鼓勵你。其實佢同一般小朋友無分別,在人眼中只覺得佢細粒D,同埋我覺得點解人地成日話七星仔會聰明D,我覺得可能係因為這些小朋友的父母一早就給他足夠的訓練,好似我亞B一歲多就開始訓練至今,足月的反而不大理會,是嗎?好似我亞B咁,經他早期訓練既教導同埋我既努力,佢已經識好多中文字,(人、大,月、日、手、火、木、土、田、水、車、山、刀......) 同佢差唔多大既足月表妹都未識,這是因為他父母沒教。所以不用太擔心。至於親人方面,我家人好疼愛樂希,尤其是在家的初期,我父母常由官塘來到南區探我亞B,他們對他很好,始終都是一家人。到宜家亞仔大左,我都不時回官塘探他們,相處很開心。

首頁
12345...23

尾頁

跳至