論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工人做左四年, 下個月滿約, 準備好文件同佢續第三個約, 佢不嬲同我兩個仔同房(7&9歲), 今朝同老公講, 話佢唔可以再同我兩個仔一間房, 因為我仔已經係teenager...................

其實9歲係咪已經算teenager? 又有無法例規定小朋友(男仔)幾歲就唔可以同工人同房呢? 你地又會幾多歲開始安排小朋友同工人分房呢?

請大家比d意見我吖, 唔該

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 Diamond 的帖子

之前聽個friend講話個仔快11歲, 不能同個姐同房啦(至細上下隔床), 現煩緊安排。
佢當時講到係法例規定, 但我沒查証。

子爵府

回覆 agugi 的帖子

我工人都講到我犯緊法咁, 我仔只得9歲, 真係無諗過呢個問題, 如果11歲係一個界線, 咁我都仲有1個約既時限吖

siuidy08  但係我老公真係話佢咁上下年紀就好注意女性FIGURE...如果有地方咪安排下, 無地方都幾煩惱  發表於 11-4-12 12:55

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Now kids are very 早熟, do u think she just doesnt want to share room, or she senses that your boy is reaching 青春期 early? If it is cos she is 尷尬, to ve in the same room... Then u have no choice to separate room, to avoid unhappy thing to happen

伯爵府

9歲, 我覺得真係要分房好D.

依家D小朋友好早熟, 工人都係保障自己o者.

vet  agree  發表於 11-4-13 00:07

水晶宮

工人保障自己,你都要保障你個仔呀.
佢地慢慢長大,有時有D"事"發生,都會尷尬架嘛.
盡可能分到房就分房啦.

子爵府

兩個仔o係我眼中永遠都仲好bb, 我真係從來無諗過呢個問題, 我都會開始考慮, 但我想知法律上係咪有個界定? 等我可以多d時間安排(因為要裝修過間書房比佢), 而唔係佢講到一起新約我就要比間房佢咁倉猝

男爵府

如果有地方的話,應該要分房

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我工人個FD同個YR21男仔同房添!!!我聽到都打個突!!!YR21喎,佢個FD老板重要係警務人員,住警察宿舍添架(元朗區)~~~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

angelfan07 發表於 11-4-12 11:55
我工人個FD同個YR21男仔同房添!!!我聽到都打個突!!!YR21喎,佢個FD老板重要係警務人員,住警察宿舍添架(元朗 ...

如果合約註明要同個21yr成年男性同房...係咪唔會批架...

方方媽媽  工人玩起野來,告個男仔非禮,百辭莫辯!  發表於 11-4-12 13:09

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆 siusum 的帖子

我聽我工人講話佢個FD去到做先知,佢個FD又唔介意........

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我2個仔11&14歲, 2年前已經逼埋1間房, 比工人自己1間房。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

如果佢覺得唔OK,妳買一張摺床/梳化床叫佢睡廳or書房lor
我覺得妳就算要裝修過間書房,都應該比大仔瞓,佢同細仔瞓現在間房
無理由兩個仔大咗都係一間房,佢就自己一間

別墅

根據入境處條例, 傭工必須獲提供合適和有合理私隱的住宿地方. 不適當住宿地方的例子包括: 在走廊設臨時床舖給傭工睡,令傭工喪失私隱,或要求傭工與一名異性成年人或青少年同房.

所以如果你工人覺得同你2個仔同房係無私隱或者覺得唔自在, 佢係有權提出. 而且新contract你大仔都差不多10、11歲, 都叫做開始大個仔架喇, 我o個女d男同學, 個個都人細鬼大. 如果你提供唔到, 或者會影響批visa.

希望以上資料幫到你~

子爵府

littlecarey 發表於 11-4-12 15:25
如果佢覺得唔OK,妳買一張摺床/梳化床叫佢睡廳or書房lor
我覺得妳就算要裝修過間書房,都應該比大仔瞓,佢同細 ...

我好耐都係兩個仔(現9&11歲)一間房,我兩公婆一間房,工人+雜物一間房, 我令願兩個仔一齊,好過佢地同工人一間, 你可以將工人房放多d雜物,或將有些在你地仔間房的東西放工人房,騰出空間給兩個仔,個工人房有可以放多些,而佢又有少少私人空間啦.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

angelfan07 發表於 11-4-12 13:07
回覆 siusum 的帖子

我聽我工人講話佢個FD去到做先知,佢個FD又唔介意........

會唔會個工人想做港太, 所以唔mind~~
21yrs喎...咁open

方方媽媽  E,有可能噃.如果仔仔就係話要娶個工人,我諗果媽咪會吐血身亡~~~  發表於 11-4-14 10:33

男爵府

竟然两個仔都咁大..就算工人唔提出我都唔會俾两仔仔同工人瞓....
工人好就話唔話上來話两個仔對佢做過啲唔好嘢你幫邊個...同埋工人一人來打工咁長時間自己一個日夜對住两個小男孩真是有啲唔多好架...我個仔只得三歲幾我都唔俾工人姐姐同佢沖涼啦!!!

子爵府

Connielai 發表於 11-4-12 15:20
我2個仔11&14歲, 2年前已經逼埋1間房, 比工人自己1間房。

請問你都係工人提出? 定係合約唔批?

大宅

我計劃仔5嵗就唔同工人姐姐同房喇,唔想對仔成長有影響

大宅

我仔一到6歲就自己一間房,一來想佢獨立,二來升小一後喺房做功課同温習比較專心,三來男女有別,唔想佢一知半解下見到唔應見到嘅野。我係你會兩個仔一間房,因佢地年紀咁接近會要求公平對待。工人房就好似其他人提議咁工人+儲物,如未能即時將書房改裝,就同工人講暫時瞓摺牀/疏化牀。

首頁

尾頁

跳至