6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 7個月-7個半月大前飲和光堂細仔, 後來因便便硬就轉惠氏2號(新裝), 現已食左多過3罐900G, 但可能BB同惠氏唔夾, 便便一樣好硬, 每日可能會有幾次, 每次一細粒(硬), 可以細到好似青豆甘, BB唔肯飲水, 葡萄糖水亦只飲一兩啖..

BB宜家8個半月, 每日食:

5餐奶, 約6安士(已開稀),
一次果汁(80ml), (有時兩次)
一次果蓉(80ml), (梨/香蕉)
兩次雀巢魚肉蔬菜糊 (自己再額外加菜蓉), (80ml)

但便便情況沒有改善, 問過醫生, 醫生話轉大路D既奶粉, 如A+ / 美素佳兒, 本人現正考慮當中.

一來要考慮貨源問題(最好藥房有貨, otherwise同奶粉專線買始終買貴左),
二來BB亦唔一定同新奶粉夾到, 就好似幫小朋友搵興趣一樣, 好試過先知,
三來BB成日轉奶粉都唔好.

本人好煩惱...轉唔轉好??? 轉又試邊隻好??? A+ & 美素佳兒 邊隻試先呢???

請各位媽咪提供寶貴意見. 謝謝!!!

大宅

我阿囡細時食能恩,便便最好,不過好臭架喎,可能隻奶粉腥啲。唔知你BB食開惠氏咁甜仲有vanilla 味佢肯唔肯食。

禁止訪問

水晶宮

BK Milk勳章

成日轉奶粉對腸胃吾好之前聽電台個兒科講好傷腸胃架....加上未必係奶粉問題....飲開奶茶加蕉睇下得吾得..仲有吾好食蘋果會痾硬便便架.....番薯都通便架..試下.......葡萄糖水我吾建議bb飲飲開甜又點肯飲水呢..仲有吾好俾有味既野bb食..天然既就ok......我bb之前一路都吾肯飲水..我就用匙餵粥時每匙都再加埋d水落去餵..每個鍾都用奶樽餵即使吾飲都試下一啖or就咁留開奶樽個奶咀用沙巾墊住黎飲....唱住歌仔瑤住飲都試過...但都要mama夠堅持...我b依家肯飲反水水..肯用奶樽就咁飲啦.加油......當佢習慣要飲就會肯飲架啦.....

大宅

bongbongpatty 發表於 11-4-14 01:44
成日轉奶粉對腸胃吾好之前聽電台個兒科講好傷腸胃架....加上未必係奶粉問題....飲開奶茶加蕉睇下得吾得..仲 ...

好多謝你既意見, 見到阿B d便便一粒粒, 真係好心痛, 呢幾日感冒, 就連一粒粒既便便都冇... 見到佢谷到眼都紅曬, 我即刻準備毛巾,濕紙巾同著定熱水爐, 點知咩都冇(唔直一次係甘)......第4日la....

佢就黎9個月,

可唔可以飲開奶茶?
如果感冒未清又可唔可以飲?
聽聞自己煲開奶茶好d, 甘煲多左放雪櫃第二日番熱, 又得唔得?

禁止訪問

水晶宮

BK Milk勳章

bb一般3-4個月都可以飲開奶茶.咁大個都吾飲開始食吾同既野好難便便架...我都係買位元堂即沖方便d..我覺得ok..你bb完全好番之後可以連續2日都飲一次先(咁當然要睇下有無不良反應..但咁大個問題應該好小有)..有得去既咪跟住隔幾日飲一次law..之後有好轉既咪keep住一星期1-2次law...我就吾加奶到會用暖水開..甜甜地俾佢當水飲..佢又吾肯飲水等佢飲多d水先..咁我都keep住俾余仁生保嬰丹..我bb一向小飲開奶茶係便便硬既咪飲1-2日law..反而我個人覺得保嬰丹可以令bb腸胃都幾好..所以間吾中都有食..希望幫到你啦.......記住中西藥吾好一齊食呀....開奶茶同保嬰丹.都要分開食架....

水晶宮

BK Milk勳章

澈碎既菜心/番薯/香蕉/南瓜/都得架......

禁止訪問

環保接龍勳章 畀面勳章

受到警告

禁止訪問

別墅

我個囝囝10M, 之前食過惠氏只食了半罐同美素佳兒(6罐)都唔得. 佢一日三餐奶, 一餐粥實有菜或瓜,魚或肉, 一餐米糊, 另會有大蕉蓉或南瓜蓉或其他水果但無比蘋果,佢又係唔飲水連針筒都硬用都吐出來, 連果汁都唔飲,醫生都見議比葡萄糖水佢, 好過少少水份都無, 不過我未試, 我諗都係唔飲多, 佢三至四日先一次便便, 每次去都好大條, 所以有時都會損和哭, 我便用凡士林助一助佢, 平時比果蓉佢時已特意加多D水比佢, 一星期會煲二次開奶茶, 一次米水和一次余仁生保嬰丹都係咁, A+好似好燥我都未試過, 同埋呢隻好難買, 依家佢食第2罐法國牌子菲斯奥力佢就二日一次, 可以說是好咗少少啦.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至