跳至

首頁

尾頁

大宅

62惡又點?BB喺你手時佢哋講咩都當聽唔到,如果出手搶就喊俾佢哋睇,話你好少時間可以對住BB,做媽媽嘅只係想親近吓都唔得。男人最怕女人眼淚,你一放假就帶走BB佢哋一定會癲俾你睇,你扮可憐佢反而奈你唔何。

我覺得問題要儘早解決,第時BB大啲去到教養問題上唔通你又好似而家咁冇say?為咗囝囝,唔好再做弱者。

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地話你阿B唔痴你, 你咪話咁就更加要抱返多D佢啦, 等佢痴返多D你咁囉

戲如人生  係啦...既然你話唔痴呀嘛...咁我咪要抱多D佢LAW   發表於 11-4-13 12:51

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sl222 嘩 戲如人生你咁激進 容咩易家變架 ~~~ 發表於 2 小時前
講真...佢6299咁样...遲早家變....你話我話都得喇

別墅

陪月勳章

好同情你的遭遇!
我好彩唔係同6299住, 否則可以都會有你的遭遇. 阿B出得街之後, 返去6299屋企的時候, 佢地都有少少搶BB嫁, 6299加2個姑奶再加2個姑丈, 個個輪住抱, 果次阿B返到屋企之後成晚都扭, 訓得唔好! 不過有時我會咁諗, 而家一個星期最多返去一次, 佢地都係出於錫BB先會咁, 如果佢地唔錫BB, 你送比佢地都無人抱啦, 但我會係適當的時候出聲抱返阿B, 例如食奶, 因為我會話手勢唔同阿B會食得唔好, 99聽到都無辦法SAY NO!
而家阿B由婆婆照顧, 因為我要返工, 我好慶幸自己阿媽OK開通, 我放工返去睇阿B的時候, 阿媽一定唔會同我搶, 因為佢話我係BB的媽媽, 所以應該要同阿B相處多D, 而且我阿媽仲有144個朋友, 所以放假的時候, 都唔會同我爭BB呢!

戲如人生  呢個就係自己阿媽同人地阿媽GE分別了-,-  發表於 11-4-13 23:07

大宅

bebedidi 發表於 11-4-13 00:22
點評debbiekwan 好驚... 但又真係好搞野喎!! XD 發表於 1 小時前

戲如人生 好明顯有病=.= 發表於 2 小時前

戲如人生 好明顯有病=.= 發表於 2 小時前

waicc 嘩好CUTE喎 XD 發表於 4 小時前

sl222 好攪野囉...XD 發表於 4 小時前
好大回響XDDD

戲如人生  當然啦..咁搞笑XD  發表於 11-4-13 23:07

大宅

bb咁得意, 唔好講6299, 朋友都會搶抱bb 啦~
我諗你同老公傾傾會好d 既, 始終老公出聲易處理
你咁掘住係個心到都唔得~幾時先掘到你6266走左俾返個b你?!

戲如人生  咪係!!  發表於 11-4-13 23:08

大宅

我都認為開心見誠講好d。我好彩99唔係到,但都有同62住。雖然暫時冇問題,不過仔仔大d會行會走就麻煩d。
我都suggest 放工返屋企玩下傾計運動下,6299俾說話你聽扮聽唔到,因為你係仔仔榜樣,你尊重佢地他日你新抱都尊重你。始終你先係媽媽,冇必要正面交鋒,你放工要同仔仔親仔時間唔係有咩問題。
沖奶時間就唔好同佢地計較,正如我老公講唔係"周(唔記得點打)"老人家日子唔多可以開心生活既就忍讓。
至於唔認得,你就可以話之前相處唔夠,今日開始daddy mummy會同你玩多d相處多d,到時冇話唔客氣通知。話晒99都幫忙照顧仔仔,可愛孫仔唔會有人怕見得多相處得多。
希望開解到你

戲如人生  我腦塞實左XDDD 無諗過你想打個咒字@@"  發表於 11-4-13 23:10
debbiekwan  完全贊同!! ("咒", 倉頡:RRHN, 速成:RN, 希望幫到您~)  發表於 11-4-13 19:21

大宅

有d 6299最鍾意"培養" d孫剩係肯跟佢地, 佢地就會好自豪(不過如果換轉果個係自己阿媽, 你可能會心甘命抵比阿仔跟佢)~所以你一有時間, 一定要爭取個仔自己湊, 唔係話要爭d乜, 起碼要同bb親近d, 不過媽媽始終係媽媽, 你既崇高地位冇人可以代替~~
~~祝搶仔成功~~

愛麗斯傳說  我就係感覺到6299想我個仔只跟佢地,唔跟我...所以我先嬲...我亞媽唔會搶架,佢抱一陣就會比返我,同埋我父母成日怕整醒BB,所以唔會不停抱...  發表於 11-4-14 21:30

大宅

回覆 戲如人生 的帖子

你就梗係啦...你返左日本..佢邊可能再成日咁抱到? 發表於 昨天 23:03

佢成日黎ga la...我個女見佢多過見自己老豆

戲如人生  係O者..點都唔夠家陣日日見呀嘛XD  發表於 11-4-14 20:08

大宅

畀面勳章

多謝大家關心,我呻完已經舒服D啦....我唯有寄望有一日...我有能力搬出去有自己的家....

我都好驚BB唔認我....而家62同BB講野...BB會不停回應架....

所以我暫定7月或者8月放大假,因為果時BB係最認人....我要爭取多D時間日日對BB....

大宅

畀面勳章

岩岩心情好返D...我個仔就打擊我啦...

頭先亞仔蝦訓覺...我抱住佢...佢就係咁喊...喊得好勁...99沖完涼出黎...想抱BB,我話唔洗...但係亞仔都係咁喊....99又出聲話抱BB...99抱左BB無耐...BB就收聲啦....我個仔唔認得我啦...好傷心呀...

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

愛麗斯傳說 發表於 11-4-14 22:06
岩岩心情好返D...我個仔就打擊我啦...

頭先亞仔蝦訓覺...我抱住佢...佢就係咁喊...喊得好勁...99沖完涼出 ...

佢識聞人氣...同埋認手勢嘛

愛麗斯傳說  我返左工未夠一個月咋,佢已經唔認得我啦...佢一出世..我就湊佢...多得我6299日日抱抱抱...又霸住BB...  發表於 11-4-14 22:56

侯爵府

愛麗斯傳說 我返左工未夠一個月咋,佢已經唔認得我啦...佢一出世..我就湊佢...多得我6299日日抱抱抱...又霸住BB... 發表於 半小時前
因為果時佢未聞嘛..家陣開始聞..可能當初你返左工時..你個仔都唔慣成日喊..佢地就成日抱...家陣扭慣左..同埋熟左佢地ge氣味...咁所以未夠一個月咪搞成咁lawmouth:

airisu  所以我同老公見到邊個抱照"丙", 除非我地同意 (e.g. um佢瞓)都係抱一陣~ 請願俾仔仔坐係大脾~  發表於 11-4-16 13:35
irenewonglh  如佢地抱慣左真係好難介架.你加油la..同你始終係mm..bb大左都唔會唔認你ga,,你relax d.唔好成日想埋一邊..  發表於 11-4-16 10:24

侯爵府

irenewonglh 如佢地抱慣左真係好難介架.你加油la..同你始終係mm..bb大左都唔會唔認你ga,,你relax d.唔好成日想埋一邊.. 發表於 17 分鐘前
以上留言係俾ALICE

大宅

咁有二個老人家鍚bb都好呀,鬼叫自己要返工咩,向好既方面諗,你放工放假真正可以休息下囉~再唔係同老公講下

tigerl  可能只因果2個老人家, 一個叫62, 一個叫99~~  發表於 11-4-17 02:23

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

關唔關打直/打橫抱問題呀? 我b唔鍾意打橫抱, 係咁喊, 一打直就ok!

戲如人生  我個女又係呀..勁LIKE打直=.=  發表於 11-4-17 00:27
airisu  我好早已經打直抱我仔仔~ 依家頸仔硬就想周圍"目及", 更加like打直抱~  發表於 11-4-16 13:40

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

waicc 發表於 11-4-16 13:05
關唔關打直/打橫抱問題呀? 我b唔鍾意打橫抱, 係咁喊, 一打直就ok!

我個b女一瞓低就會喊---頂住道氣, 條氣唔順!! 所以出世無耐已經係打直抱(掃風), 因此我99抱唔到bb (手痛&無力)...

別墅

我係3月媽媽...想來學下野....見到呢篇...好有共嗚~
我都有類似的感受~ 不過無咁嚴重.....現在問題都有改善
我係全人奶媽媽.....為了餵全人奶...同99抗爭過好一段日子.....
99之前係餵人奶+奶粉....所以佢唔信我餵到全人奶....日日哦我....
bb一哭就challenge我係咪唔夠奶...1日到黑要我泵出來
(証明我夠奶...同埋其實我唸下唸下.....佢想有得餵bb)
但我好堅持....埋身餵 (因為千辛萬苦先過了乳頭個關....bb又識啜..我唔想走回頭路)
去睇兒科醫生.....母嬰健康院....個個都讚話埋身餵好.....佢先慢慢屈服
我教琴的....day1有bb己經決定自己湊....當時佢成日嚇我話湊bb唔容易 (佢自己係全職湊b~ 但我坐完月會教番琴...但亦會主力湊b~)
現在bb快滿月....餵奶...換片...沖涼...我一個人完全搞得掂!
當切知道有bb...99唔多支持....又話bb係意外 (其實我同老公係計劃過)...現在佢都想成日"chi"住bb ga!
一出街...以唔放心我一個人...驚我搞唔掂為名, 一定要我同一齊去...(我同佢唔係一齊住的)
結果成個過程抱b不離手....醫務所話"不如一個出番去等" 佢想我出去等law!
(我當時心唸...你無病ar? 我係新手媽媽....但呢個係我個囡, ok?)
結果都係2個一齊留低....佢唔肯出去
佢成日持住自己湊個對仔囡, 咩都要人聽佢講....成日皇太后上身
但我從來唔會怕佢! 我自己睇書....問nurse...doctor...駁番佢....堅持自己~
各位jm, 可能我上面講的野d有亂....
因為我花了大半個月時間.....同我99抗爭...當中的辛苦....真係唸起都怕...
我99係自己屋企係皇大后....全屋人聽晒佢講....62有時唔鐘意都唔敢出聲.....
但我從來同我老公講....我唔怕佢....我有咩唔鐘意真係會出聲~
上次醫務所事件發生後....我sms我老公...話個個係我個囡...你當我第1胎比較緊張...
99再係咁...我好快會顛! 跟住我唔知我老公做了d咩...去母嬰健康院時....99態度明顯改善~
主要讓比我抱番! 我要去登記...提出佢抱....佢先抱~ 咁樣大家都舒服d
到今時今日....bb同我最close...99係就係湊大2個
但每個bb都唔同....現在佢要問番我bb的特性~
剛好我bb又好食得.....次次來到餵奶....佢都無"引"
講咁多....只想講...各位jm唔好怕....記住....情緒容易唔好個個係你地....
有唔開心多d講出來~

戲如人生  LIKE!!  發表於 11-4-17 00:30

侯爵府

airisu 所以我同老公見到邊個抱照"丙", 除非我地同意 (e.g. um佢瞓)都係抱一陣~ 請願俾仔仔坐係大脾~ 發表於 昨天 13:35
今日我先剷完我媽黎...佢成日抱成日抱...難得我家姐就我地星期六返去..專登收工即趕過黎...佢抱左一陣咁大把咋..就想搶住抱番...跟住得閒無事又抱...喊又抱...扭眼訓又抱...我叫佢放低啦....叫幾廿次先放...跟住呢....妹妹豬實唔制GA...咪即喊LAW...佢就將架車仔推黎推去.....我就黎俾佢激死

大宅

戲如人生 發表於 11-4-17 00:35
今日我先剷完我媽黎...佢成日抱成日抱...難得我家姐就我地星期六返去..專登收工即趕過黎...佢抱左一陣咁大 ...

哈哈,一係你大下佢,24小時on duty"特抱專員"睇下伯友會點!

首頁

尾頁

跳至