親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我們一家兩大一小打算今年暑假到台灣清境, 預算會在那逗留三日兩夜, 會否太多? 及因為有太多民宿了, 花多眼亂 請問各位媽咪有沒有民宿推薦?

先謝謝!

子爵府

好媽媽勳章

我都想問下附近有無溫泉?

男爵府

KnN 發表於 11-4-14 17:08
我都想問下附近有無溫泉?

附近有谷關溫泉及盧山溫泉, 但不太肯定, 最好再查看一下...

子爵府

好媽媽勳章

http://www.s-villa.com.tw/
我睇package有呢間,好似好靚,我女女會鍾意城堡

我會同埋我媽去,想睇景溫泉,岩岩開始plan...

男爵府

回覆 KnN 的帖子

我之前亦有見過其他 bk 媽咪提過, 看相片真的十分不錯!

另請問您行程是如何編排?

男爵府

http://hk.myblog.yahoo.com/tommy ... prev=114&next=3

this is my blog....share with you. thx

kkwwpig  事外桃園好令ar  發表於 11-4-27 10:57

子爵府

好媽媽勳章

NC929 發表於 11-4-14 17:41
回覆 KnN 的帖子

我之前亦有見過其他 bk 媽咪提過, 看相片真的十分不錯!

我唔去臺北。未plan好。。。行下食下就算,玩煙花,玩羊,日月潭。6月頭去

大宅

www.cotswolds.com.tw/
珂之幄山莊
民宿老闆跟老闆娘人都很好~
會附早餐、早餐除了養生粥、還會有現做的egg高山高麗菜而且老闆娘會親手做麵包~

房間是落地窗~
還有天井窗

上禮拜才剛從那回來
很喜歡:)

男爵府

好媽媽勳章

We will stay at this one:
http://www.star-villa.com.tw

想問有冇的士由台中高鐵去清境要幾多$?
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

男爵府

回覆 HuiTung 的帖子

這個我不太清楚, 待我選定酒店就會開始查看相關資料... ^^

大宅

1.台中高鐵有公車到埔里轉車站,再轉公車上清境
2.是否想去清清草園,瑞士花園或照日出? 如果是,清清草園附近的民宿絶大部都ok的
3.三日在清境太久了,可以改個行程

男爵府

牛年勳章

黃慶果園 或者星光流域都ok。

男爵府

回覆 津津媽媽 的帖子

津津媽媽,

先謝謝妳的分享!

看過妳的遊記後, 想問預清境兩日一夜巳足夠? 如我預三日兩夜會太多嗎?

^^

男爵府

好媽媽勳章

我覺得停留日數看你要去多少個景點. 只去青青草原和瑞士小花園等就二天, 去埋合歡山等就預三天比較好.
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

男爵府

請問上合歡山是為看日出嗎? 是有此打算呀。。。  ^^

男爵府

好媽媽勳章

回覆 NC929 的帖子

我也想呀! 但4:30am就出發, d小朋友唔得呢!

搵倒合心意的民宿未呀!

大宅

上禮拜搭從台中高鐵到清境
NT$2300
fyi

男爵府

心水民宿有幾間... 黃慶果, 天星, 湘情及雲頂, 亦巳分別發出電郵問有沒房間...

P.S. 我會七月底去 ^^

男爵府

回覆 jessie1126 的帖子

Jessie,

請問妳從台中到清境是否包車去?

先謝謝! ^^

男爵府

好媽媽勳章

回覆 jessie1126 的帖子

Can you give me the contact pls? Thank you!

首頁

尾頁

跳至