單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問咁多位,如何做一個稱職既單身爸爸?
我有一個女女,她2歲半...
她需要甚麼....

侯爵府

環保接龍勳章

sam2011 發表於 11-4-15 21:18
她需要甚麼....

在於要照顧小朋友,
其實無分..單親爸爸/單親媽咪...
任何小朋友都須要有親人的關心愛護/親子時間/用多點時間陪伴接觸...親子是無價的..,..
係WO,呢度都有幾位單親爸爸,你可以找他們交流育兒心得..
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

複式洋房

謝謝你Vane!

vane  不用客氣....  發表於 11-4-15 21:37

伯爵府

她需要甚麼....

衣食痾瞓, 玩靚用攰(攰:包括有冇病)
以上八字真言, 每兩小時諗一次

兩歲半, 就要加埋
德智體, 群美善

最緊要嘅係.....登登登櫈......
愛!

自己去 elaborate 啦! 雖不中, 不遠矣!

alfreday  千言萬詞!!不及愛一字  發表於 11-4-16 12:12
wayso  車....我都識講啦....喂...哈哈  發表於 11-4-15 22:04

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

複式洋房

每個單親既都需要經歷,多謝過來人.

伯爵府

畀面勳章

我個仔而家就黎2歲,佢每日都係做緊玩吃睡呢幾個動作,不過佢都

需要沖涼,換片,要你陪佢睇電視,佢會手指指問你呢樣係咩,個樣係咩,

最緊要係比佢感覺到你係錫佢既
除了你我誰都不愛,to have but not to hold

侯爵府

請問您屋企人可以幫到您嗎~
照顧2歲嘅小朋友都幾多嘢要做架~

大宅

她需要甚麼....

兩歲半,仲好細wor!

如何做一個稱職既單身爸爸?懂得用愛,和用心,就已經好稱職 ga la!

做了三年單親爸爸的 88ofsun 上^^
我但求能夠一一去數清楚......

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

要俾正常家庭多幾倍愛,關心,忍耐......加油~~
重新起步,為未來努力

大宅

盡番一個好爸爸應盡既責任之餘,仲要學下點樣做一個媽咪,始終有D野係彌補唔到既就係,佢最需要果樣已經比我地一手粉碎左!!而家可以做既,只係將我地既愛毫無保留咁奉獻,其實好簡單既啫..(講吖嘛!!)只要你真係愛佢既,你就會願意為付佢出...加油~你得既

男爵府

give love, time to yr daughter. but don't put too more pressure to yourself, enjoy every moment w/her...

男爵府

用愛,出自心的愛而不是物質的澀愛。假期帶他去公園踏單車,做運動,去中央圖書館有個幼兒活動室幾好或天氣好去沙灘,在家時伴他畫下公仔,填下顏色,飯後講故事或砌簡單積木。
不要以為2歲甚麼都唔識,良好的習慣便由細做起,教他自理,情緒控制,及養成良好的飲食習慣,這些都是他的需要。

大宅

只要你有愛心,就算你係單親父母又如何,只要抱佢,攬佢同佢玩多d,出自真心佢一定明白加油加油
愛能改變一切,我得你都得

大宅

曾經聽陳霍玉蓮的「親子關係」講座,佢話家長應該:
-to be available to kids, and to be responsive to them
-與孩子相處,而不是完成各種「任務」
-先進入孩子的角度,繼而引導和刺激他們思考。重點是 focus on their mind, not their behaviors

我諗,呢 d 「技巧」,係唔係單親都使!

Joyfuljoyce  good points! Thanks for sharing!  發表於 11-4-19 21:25
我但求能夠一一去數清楚......

男爵府

回覆 sam2011 的帖子

這個題目真的好好, 我都好想學做一位稱職的爸爸。

我諗我是唔合格!

家中都幾亂下, 分好曬,放好位,回頭都像原地踏步。死未!

家中最清潔的地方便是厨房。死未!

跟功課就。。。頭都大埋。

都唔知點先可以提升小朋友的學業成績。

希望有人可以指教一下。

moon_moon  你對自己要求太高啦...放鬆d啦..Eric哥哥...  發表於 11-4-18 12:07
88ofsun  盡力而為喇,唔好俾自己太大壓力!  發表於 11-4-17 22:17

大宅

回覆 eric5354 的帖子

始終係女人既天職,由我地男人去做,你就預左一定辛苦九倍,
你所講既我都有同感,不過厨房就唔可以比佢乾淨..
因為食對小朋友真係好重要,無辦法啦,咪唯有多D請教下D媽咪,
我好多野都係我女女個契媽教我咋..

男爵府

回覆 kim27224225 的帖子

認同呀, 簡簡單單一頭家, 好多小節都幾煩下。

同埋,有少少悶。

見D媽咪好enjoy的做,同埋都好鬼專業。

感覺佢地好叻下。

但有時諗點解我咁糞,成日做唔好架。

都幾生自己氣架。

你講得對,廚房一定唔可以太清潔架。

我食日好想煮埋早餐, 但仔女唔食。

成日走去M記食暑餅,食粟米片,或飲包新鮮,

有時更唔食。

面都唔比下。 >.<

四眼雞丁  eric哥哥 點解你小朋友唔食你煮早餐?^^  發表於 11-4-17 15:41

男爵府

雞丁小姐,

其實我自己多年來都唔食早餐架。

可能我身教唔好啦。

現在近年我食返早餐架啦。

佢地就食都唔肯食。

都可能我煮得。。。。

子爵府

eric5354 發表於 11-4-17 22:43

你呢個爸爸都幾搞笑~~~~

男爵府

Itochu 發表於 11-4-16 17:27
用愛,出自心的愛而不是物質的澀愛。假期帶他去公園踏單車,做運動,去中央圖書館有個幼兒活動室幾好或天氣 ...

非常同意你,

不過, 我朋友就採用了 物質的澀愛。

我朋友六年前單親, 母兼父職, 一至五工作辛苦, 星期六日就好想休息, 唔想出街, 但係個囡就偏要搵人同佢玩, 性格變得好屈強, 經常發癲發皮氣。特別是考試測驗, 個囡簡直係失控發癲。

其實, 我覺得小朋友歲半開始, 就要多社交, 多運動。所以好同意你的講法。

首頁

尾頁

跳至